Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však servírovat v tento sváteční den, když někomu nechutná kapr, jiný nemá rád rybí polévku či někdo z rodiny nejí maso? Máme pro...
Patříte mezi milovníky kapra a chtěli byste si ho připravit trochu jinak než v trojobalu nebo po židovsku? Vyzkoušejte křupavé kapří hranolky s lahodnými dipy a vychutnejte si vánoční klasiku v moderním pojetí. Možná vám připomene léto na...
Většina rodiny si sotva dokáže představit štědrovečerní večeři bez kapra, ale vy mu stále nemůžete přijít na chuť? Pusťte kapry k vodě a sáhněte po jiné rybě. Vyzkoušejte třeba jednu z těchto šesti lahodných a dostupných ryb v úpravách,...
Kapr natolik zdomácněl v českých vodách, až jsme zapomněli, že v nich nebýval odjakživa. Je načase, aby si našel místo na našich stolech, a to nejen o Vánocích.
...
Před kaprem smaženým v trojobalu, jak ho známe dnes, se po setmění na Štědrý večer tradičně podával kapr s černou omáčkou ze sušeného ovoce. Poodhalte tajemství staročeského jídla, které snadno připravíte k sváteční večeři i dnes.
...
Milujete ryby, ale kapr zrovna nepatří mezi vaše oblíbené? Nebo se vyhýbáte masu i rybám v jakékoliv podobě? I pro vás máme spoustu inspirace na luxusní štědrou večeři. Stačí si jen vybrat.
...
Ať už během Štědrého dne držíte půst, nebo si dopřáváte jedno cukroví za druhým, jedno je jasné. Večer o hladu nebudete! Už několik desítek let dominuje štědrovečerní tabuli smažený kapr v doprovodu domácího bramborového salátu. Jak ale...
Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů. Pokud se ještě chystáte na jeho nákup, možná se vám budou hodit následující typy.
...
K českým Vánocům patří kromě stromečku, cukroví a dárků také kapr. Dříve se však nejedl smažený ve strouhance ale na černo. Připravoval se dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a...
Při výběru 7 bestsellerů z naší kuchyně jsme se řídili pocity, které v nás pokrmy vyvolávají. V prosinci se chceme zahřát, adventně naladit, pobýt spolu v dlouhých zimních večerech a celkově zklidnit tělo i mysl v hektických dnech. A každé...
Také chcete mít na slavnostním stole ty nejkvalitnější potraviny a nejvybranější delikatesy? Otázka je, zda máme šanci takové vůbec poznat.
...
Štědrovečerní tabule bez ryby? Pro většinu z nás něco nemyslitelného – bez smaženého kapra a salátu by Vánoce nebyly úplné. Česká klasika je samozřejmě kapr. Ale co když ho nejíte? Někomu vadí jeho chuť, někdo má obavy, že mu zaskočí kůstka...
Kamarádi, kteří vlastní u Pelhřimova malebnou samotu i s rybníkem, nás pozvali na výlov. „Mami, ten kapr nechutná moc jako losůsek,“ řekla mi pětiletá dcera, když jsme jí dali ochutnat na ohni osmaženého, čerstvě...
Kapra chovali už staří Římané. Novou rybu objevili v Dunaji na území dnešního Maďarska – tehdejší provincie Panonia. Kapříky pochytali, odvezli si je do Říma a jejich chov postupně rozšířili nejen v Římě, ale i v dalších provinciích. Tak se...
Během následujících tří let chtějí vodňanští vědci vylepšit kapří maso tak, aby jím mohli léčit pacienty s nemocným srdcem. Kapříky se chystají krmit speciální směsí, díky které bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek. Cílem...
Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla svá čestná místa. Maďarská kuchyně ukrývá samozřejmě i plno pochoutek, které u nás tak často nepřipravujeme, třeba skvělou rybí polévku halászlé nebo...
Znáte historii vánočních svátků na území Čech, Moravy a Slezska? Podívejte se s námi, jak slavili Vánoce naši předkové ve středověku a jakou podobu mají svátky dnes. Zjistěte, proč by hospodyně při štědrovečerní večeři neměla vstávat od...
Začátek října znamená konec venkovní bylinkové sezóny. Zatímco některé jednoleté druhy, například bazalka, už jsou na konci své životnosti, trvalky jako šalvěj jsou po létě bujně narostlé a poskytnou bohatou sklizeň.
...
Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
Matjesy neboli lidově matesy patří k oblíbeným rybím pochoutkám. Věděli jste, že většina běžně dostupných matjesů nese označení à la matjes? Nejde tedy o pravý matjes, ale pouze stejný postup přípravy. Z jaké ryby se připravují pravé...
Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další...