Potřebujete novou inspiraci na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte špagety se zeleným chřestem à la carbonara podle Pavla Berkyho, který se inspiroval naším receptem z květnového vydání Apetitu 2024.
Pavel Berky každý měsíc připravuje jeden recept z Apetitu a natáčí o tom video. Tentokrát si vybral špagety se zeleným chřestem à la carbonara. Sezóna chřestu pomalu končí, a tak je potřeba využít každý stonek.
‚Tuto vegetariánskou verzi z Apetitu jsem si úplně zamiloval. Jsou jednoduché, rychlé a hlavně skvělé. Špagety jsou dokonale krémové, ostré po česneku a ten chřest jim dodává příjemnou křupavost a svěžest,‘ říká Pavel Berky.
Kdy je chřest nejlepší?
Jednoznačně do pár hodin po sklizni. Máte-li možnost koupit chřest přímo od pěstitelů, neváhejte a i v obchodě volte domácí produkci. Čerstvě sklizený chřest je křehký, šťavnatý a sladký, na začátku sezony může obsahovat až čtyři procenta cukru, později jeho obsah klesá. Čím déle je skladovaný, tím je vláknitější a dřevnatější, zejména pokud je na světle a v teple.
Chřest, který už není svěží, vzpruží, když jej před přípravou naložíte na dvě hodiny do ledové oslazené vody. Na 100 ml použije 5–10g krupicového cukru.