Jedlé květy nejsou jen ty, které zdobí pokrmy v těch nejlepších restauracích. Pochutnat si totiž můžete i na květech, které jste dosud považovali za plevel vaší zahrádky. Které květy lze s klidem ochutnat a do jakých jídel se hodí?
Většinu těchto jedlých květů vůbec není třeba pěstovat. Stačí vyrazit do divoké přírody, kde nehrozí nebezpečí postřiku herbicidy, a můžete začít ochutnávat ty nejpřirozenější dary naší přírody. Ochutnali jste už někdy květ pampelišky, jetele nebo sedmikrásky? Připravte si dokonalý salát z toho, co natrháte na zahrádce nebo na výletě. Možná budete překvapeni, jak snadné je najít v přírodě chutné a výživné rostlinné jídlo.
Pampeliška
Tato sytě žlutá květina je často považována za nežádoucí plevel českých zahrádek. Má však spoustu blahodárných účinků na naše zdraví a je využitelná od kořene po květ. Právě květy pampelišky jsou bohaté na vitamíny (A, C, K) a připravíte z nich například lahodný med, osvěžující sirup nebo je zasyrova můžete přidat do salátu. Nasbírané květy před použitím nechte přibližně hodinu ležet rozprostřené na utěrce, aby případní broučci měli čas květ opustit. Následně se doporučuje květy dobře propláchnout pod tekoucí vodou, aby se smyly veškeré nečistoty.
Sedmikráska
Po boku pampelišky často trávníky a louky zdobí rostlinka s jasně žlutým středem a bílými lístečky okolo. Sedmikráska se podobá kopretině, jen je menší. Jíst se dá čerstvá, nebo z jejích květů můžete připravit jarní čaj. Konzumace květů sedmikrásky podporuje detoxikaci organismu a přináší úlevu od kašle a nachlazení. Květy si můžete také nasušit a připravit si vlastní čajovou směs na zimu.
Hluchavka bílá
Rostlina podobná kopřivě s bílými květy plnými nasládlé tekutiny evokuje dětství. Kromě konzumace čerstvých květů, které milují děti i dospělí, můžete hluchavku použít na přípravu čaje nebo její sladkou chuť využít do svěžího jarního salátu. Hluchavka je nejen protizánětlivá, ale funguje také jako pomocník při ženských obtížích.
Jetel
Na políčku v jetelíčku, tam kde potok pramení… Pamatujete na známou písničku z večerníčku Včelích medvídků? Nejen pro ně je jetelíček lahodnou svačinkou. Bílé a fialové květy se hodí do salátu, pomazánky i čaje. V našem těle působí jetel jako antioxidant a rovněž podporuje hormonální rovnováhu.
Violka
Violka vonná, známá pod lidovým názvem fialka, často roste ve stinných místech zahrady a podél cest. Květy violky jsou protizánětlivé, podporují vykašlávání a mají mírně sedativní účinky. Mileniálové jistě zavzpomínají na bonbony zvané fialky, jejichž chuť je dodnes nezapomenutelná a nenahraditelná. Snadno si připravíte efektní kandované květy – stačí jen čerstvě natrhané violky potřít sirupem z cukru a vody a nechat usušit. Získáte tak jedinečnou ozdobu na dort. Čerstvé květy můžete také použít do salátů, ale i dezertů, kterým dodají specifickou chuť s květinovými tóny.
Mezi další jedlé kvítí patří například kokoška pastuší tobolka, heřmánek pravý nebo kopretina řimbaba. Většina rostlinek má detoxikační a protizánětlivé účinky a jejich konzumace je nejlepší na jaře, kdy se lidský organismus přirozeně očišťuje a připravuje na nové začátky.
Zdroje informací: bylinkyprovsechny.cz, botanika.wendys.cz, CulinaBotanica.cz, wikipedia