Špagety jsou záchrana. Když nevíte, co vařit, když doma skoro nic není, nebo když se vám prostě nechce trávit hodinu u sporáku. Stačí pár chytrých surovin, trocha chuti dopřát si něco dobrého – a i z obyčejných těstovin vznikne večeře, na kterou se budete těšit. Nechte se inspirovat našimi oblíbenými kombinacemi. Chutnají skvěle a zvládne je uvařit opravdu každý.
Nechcete stát hodinu u plotny, ale zároveň vás nebaví dokola vařit to samé? Se špagetami to jde snadno. Jsou rychlé, levné a dají se ochutit tisíckrát jinak – podle toho, co zrovna najdete v lednici nebo spíži. A i když jde o úplně obyčejné suroviny, výsledek klidně obstojí i před nečekanou návštěvou.
Špagety aglio e olio
Tahle italská klasika je důkazem, že v jednoduchosti je nejen krása, ale i chuť. Stačí vám česnek, olivový olej, chilli a sůl. Česnek nakrájejte na tenké plátky a nechte ho na oleji pozvolna zezlátnout – nesmí zhořknout. Přidejte špetku chilli vloček a uvařené těstoviny přímo z hrnce, s troškou vody, ve které se vařily. Díky ní se olej spojí do hedvábné emulze, která špagety krásně obalí. Na talíři ještě přidejte petrželku nebo strouhaný parmazán, pokud ho máte.

Špagety s pečenou zeleninou a parmazánem
Tenhle recept funguje pokaždé, když máte doma nějakou zeleninu a nevíte, co s ní. Nakrájejte ji na větší kousky (mrkev, cuketu, papriku, brokolici…), dejte na plech, osolte, opepřete, pokapejte olejem a nechte péct dozlatova. Pak jen smíchejte s těstovinami a zasypte sýrem. A pokud chcete posunout chuť ještě o level výš, přidejte pár kapek citronové šťávy nebo balzamikového octa.

Špagety s vejcem a sýrem aneb domácí carbonara
Pokud se vám bude zdát množství sýra nebo guanciale málo, věřte, že se dělají i střídmější verze. O to důležitější ale je sáhnout po opravdu dobrých těstovinách. Vejce promíchejte se strouhaným sýrem a špetkou soli. Jakmile se špagety uvaří, hned je sceďte a ještě horké smíchejte s připravenou směsí – ale pozor, už mimo plotnu. Vajíčko se nesmí srazit, jen jemně obalit těstoviny.

Špagety se strouhankou
Strouhanka na těstovinách? Ano! Kdysi si takhle pomáhaly chudší rodiny, když doma nebyl parmazán. Opečená strouhanka se používala místo sýra a dodnes se jí říká „parmazán pro chudé“. Na pánvi ji krátce opečte nasucho nebo s trochou oleje, připravit ji můžete podle našeho receptu i v troubě. Přidejte najemno nasekaný česnek, špetku soli, trochu bylinek. Jednoduché, levné, a přitom tak dobré, že už ji budete na těstoviny sypat pořád.

Špagety se sardelkami a olivami
Tohle je přesně to jídlo, které zvládnete uvařit, i když máte pocit, že v lednici nic není – a přitom chutná jako z trattorie někde u moře. Stačí vylovit ze spíže sardelky (ve skleničce nebo v plechovce), trochu oliv, přidat čerstvě mletý pepř a hrst nasekané petrželky. Někdy i chilli papričku pro výraznější chuť. Na pánvi vše krátce prohřejte, smíchejte s čerstvě scezenými špagetami a máte hotovo.

Nemusíte mít parmazán ani šafrán, abyste si dopřáli dobré těstoviny. Stačí pár obyčejných surovin, které už pravděpodobně máte doma. Cibule, česnek, olej, strouhanka nebo sardelky ve skleničce. Tyhle špagety zvládnete připravit i bez receptu – prostě od oka a podle toho, co zrovna najdete ve spíži.
Zdroj: Apetit