Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Alfred Hitchcock: Mistr hororu děsil i v kuchyni. Proč se bál vajec a jakým jídlem šokoval své hosty?

Alfred Hitchcock
ZDROJ: Getty Images/Bettmann
sdílet:

Alfred Hitchcock byl geniální režisér, který dokázal děsit miliony diváků. Mistr hororu však nebyl jen milovníkem napětí, ale i požitkářem, který si potrpěl na vybraná jídla. Jeho slabostí byl ikonický francouzský quiche Lorraine a své hosty rád šokoval neobvyklými kulinářskými experimenty. On sám měl při tom jednu nevysvětlitelnou fobii – vejce. Jak se stravoval muž, který proměnil filmovou hrůzu v umění?

Alfred Hitchcock (1899–1980) byl britský a americký filmový režisér a producent, jehož díla patří k vrcholům světové kinematografie. Stál za legendárními snímky jako Psycho, Ptáci nebo Okno do dvora a stal se mistrem napětí a psychologického hororu. Jeho precizní režijní styl, inovativní práce s kamerou a schopnost budovat atmosféru mu zajistily přezdívku mistr napětí.

Strach z vajec: Bizarní fobie filmového génia

Hitchcock byl mužem, který fascinoval publikum napětím a šokem, dokonce prý prohlašoval: „Vždy nechejte své diváky trpět co nejvíce.“ Ač mistr hororu, sám měl jednu nečekanou fobii, která v něm vyvolávala až děsivé stavy. Jeho strach a pobouření způsobovala obyčejná vejce. Zejména se pozastavoval nad vejci naměkko. Tento zcela obyčejný pokrm ho natolik děsil, že ho nikdy neochutnal. „Nic není tak odpudivého jako rozpůlené vejce a z něj vytékající nažloutlá tekutina,“ prohlásil kdysi Hitchcock. Tento iracionální odpor k vajíčkům ho doprovázel celý život a nikdy ho nepřekonal. Kromě vajec filmový génius nesnášel sýr a také studené maso.

  • Zajímavost: Fobie z vajec se nazývá ovofobie – jedná se o strach z konzumace vajec. Existují dokonce lidé, kteří nejsou schopni pozřít pokrm, v němž je vejce obsaženo, což ale nebyl Hitchcockův případ.

Paradoxy v jídelníčku: Láska ke quiche Lorraine a oblíbená vejce en cocotte

Přestože měl Hitchcock panický strach z vajec, oblíbil si klasický francouzský quiche Lorraine – slaný koláč, jehož základem jsou právě vejce smíchaná se smetanou, sýrem a slaninou. Tato zvláštní nesrovnalost v jeho gastronomických preferencích je dodnes záhadou. A podobně je to i s jeho oblíbenou snídaní, v níž vejce také nalezneme.

Navzdory svému britskému původu si Hitchcock ke snídani oblíbil klasický francouzský pokrmvejce en cocotte, což jsou vejce připravovaná v malých zapékacích miskách se smetanou a máslem.

  • Zajímavost: Některé zdroje tvrdí, že Hitchcock možná netušil, že jeho oblíbené pokrmy obsahují tu tolik obávanou surovinu – vejce. Jeho manželka Alma totiž byla výborná kuchařka a prý uměla do pokrmů vejce zakomponovat tak dokonale, že jejich zarytý odpůrce vůbec netušil, že právě nějaké pozřel.

Modrá hostina: Hitchcockova zábavná provokace

Kromě fobie z vajec měl Hitchcock i podivně hravý přístup ke gastronomii a nečinilo mu větší problém děsit své hosty. Jednou uspořádal večeři, kde bylo všechno jídlo obarveno na modro – od polévky až po dezert. Tato zvláštní hostina měla prý pobavit jeho hosty a zároveň je znepokojit, což přesně odpovídalo jeho povaze. Experiment s modrým jídlem byl součástí jeho záliby v mystifikaci a hře s lidskou psychologií. Režisér prý zval hosty poměrně často – nikdy však netušili, čím je zrovna pohostí (nebo vyděsí).

  • Zajímavost: Podle rozhovoru, který byl publikován v knize Alfred Hitchock: Interviews, slavný režisér svůj modrý vtípek komentoval: „Dokonce i když jste rozlomili rohlík. Vypadal jako hnědý rohlík, ale když jste ho rozlomili, byl modrý. Modrá polévka, hustá modrá polévka. Modrý pstruh. Modré kuře. Modrá zmrzlina.“

Hitchcockův vztah k jídlu

Alfred Hitchcock byl velký gurmán, jedl rád a rozhodně se neomezoval – s figurou si nedělal starosti. Dokonce měl i vlastního kuchaře, kterého s sebou přivezl z Británie do Ameriky. Hitchcock si rád pochutnal na anglické slanině, kterou si nechal pravidelně dovážet ze své domoviny. V nové zemi si zamiloval zejména steaky. V Hollywoodu měl dokonce oblíbenou restauraci. V Dave Chasen’s si objednával dvojitý steak za 5,50 dolaru a k němu obvykle punč smíchaný se šampaňským.

Co jste možná (ne)věděli

  • Hitchcock měl jídlo tak rád, že ho dokonce běžně zakomponoval do svých filmů, například ve snímku Muž, který věděl příliš mnoho si postavy pochutnávají na kuřeti, v Psychu se zase objevují sendviče s mlékem a ve Zběsilosti prasečí nožička dušená v omáčce.

  • Recept na Hitchcockův oblíbený quiche Lorraine byl publikován v knize Franka Decara The Dead Celebrity Cookbook.

Zdroje informací: alfredhitchcockbritannicaphotogeniemashedalfred-hitchcockreflex

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín