Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Alpská potěšení nekončí aneb Když vám po skvělé lyžovačce vyhládne, přichází na řadu to nejlepší!

AD
Rakousko jako tip na lyže a na jídlo
ZDROJ: © Kitzsteinhorn
sdílet:

Zimu bez pobytu na horách si už neumíte představit? Hlavně se o ni nenechte letos ochudit. Tady je výčet top prázdninových lokalit salcburského světa pro všechny, kteří si potrpí na luxusní lyžovačky. A když dostanete po výkonu hlad, přijde čas zasednout do nějaké místní restaurace, nechat se královsky pohostit a rozplývat se blahem…

Spolková země Salcbursko, místo, které dalo světu alpské lyžování, v současnosti disponuje dvaadvaceti lyžařskými regiony, 70 sportovními oblastmi, 2000 kilometry sjezdovek, 110 sáňkářskými dráhami, luxusním termály, ale také množstvím pohádkových chalup i moderních horských restaurací, kde můžete u praskajícího krbu božsky relaxovat a zkoušet tradiční gurmánské speciality.

Láska k jídlu, která se předává

Ve zdejších salaších se po staletí vyrábějí stále stejným způsobem sýry, máslo či tvaroh. Do podmáslí se míchají brusinky z okolních lesů, do čerstvých sýrů bylinky ze zdejších luk. Jak říká šéfkuchař Andreas Döllerer, jeden z nejlepších mistrů v Rakousku: „Aby si budoucí generace mohly užívat náš nezaměnitelný styl a kulturu jídla, je třeba předávat tradice dále.” Nikde jinde v Evropě proto nenajdete tolik ekologických zemědělců a producentů jako tady.  Nedotčená salcburská příroda je cenným a jedinečným zdrojem surovin, jako jsou divoké byliny, bezinky, bobule, houby, lišejníky, listy, květiny, jehličí, kůra a podobně. I tyto méně obvyklé ingredience používají místní kuchařští mistři k přípravě pokrmů.

 

Každý z regionů si střeží své speciality, vyhlášené podniky, restaurace i produkty. Jak začít s jejich průzkumem? Inspirovat vás může gastronomický průvodce Via Culinaria-Genusswege im SalzburgerLand. Příručka nabízí téměř tři stovky doporučení. Do průzkumu salcburských dobrot se ale můžete pustit už nyní.

Prostřednictvím našich 6 tipů podle jednotlivých regionů:

1. Ski amadé – Hochkönig

Zasněžená lyžařská oblast Hochkönig je druhou největší sousedskou lyžařskou oblastí v Salcbursku. Najdete zde sjezdovky pro všechny úrovně pokročilosti ale i Kulinářské Královské túry plné skvělých jídel a regionálních potravin. Ve vyhřátých kuchyních zdejších chalup se připravují lahůdky typu sladký císařský trhanec, pikantní tatarák z lososa nebo vařené hovězí se smetanovou polentou a lišejníkovými krekry. My ale doporučujeme vsadit na Knödel mit Schmortomaten, neboli kopřivový knedlík s restovanými rajčátky.

 

Schmortomaten
ZDROJ: Apetit

 

2. Ski amadé – Salcburský Sportovní svět

Sedm středisek regionu Salzburger Sportwelt tvoří srdce největšího rakouského lyžařského svazu Ski amadé. Koho by nelákalo svištět na saních po osvětlené dráze nebo se naložit do termálního bazénu v Therme Amadé? Milovníci lyžování ocení i snowparky a nový lyžařský okruh 12 Peaks Trophy. A čím potěšit chutě nebo doplnit energii? Přece dezertem!! Salzburger Nockerln dle legendy vymyslela už v 17. století Salome Altová, konkubína knížete-arcibiskupa Wolfa Dietricha Raitenaua: Tři sněhové kopečky představují tři salcburské vrcholy Gaisberg, Mönchsberg a Kapuzinerberg, moučkový cukr zase něžný sněhový poprašek. Přejeme jen ty nejsladší zážitky při jejich zdolávání.

 

Salzburger Nockerln
ZDROJ: Apetit

 

3. Ski amadé – Schladming-Dachstein

Tato část Ski amadé proslula jako dějiště Světového poháru, i jako místo, kde máte jistotu sněhu až do jara. A co byste tu rozhodně měli vyzkoušet, až potom přijde hlad? Dříve žitné placky Roggen krapfen dostávala jako týdenní výslužku čeládka. Dnes jsou oblíbenou součástí trhů a festivalů a jedí se nejčastěji teplé. V Rakousku je jejich součástí sýr z údolí Enstal. Vyrábí se z tvarohu, dlouho zraje a má hrudkovitou sušší konzistenci
a chutí připomíná směs modrého sýra a parmazánu.

 

Roggen krapfen
ZDROJ: Apetit

 

4. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Jeden z největších lyžařských areálů v Rakousku ohromuje svou všestranností a pohostinností. Až se přijdete ohřát do jedné z rustikálních chat, objednejte si liškový guláš Eierschwammerlgulasch, tradiční Kaspressknödel (sýrové knedlíky) nebo Granggn-Stanitzl (brusinkový kornout).

 

Eierschwammerlgulasch
ZDROJ: Apetit

 

5. Wildkogel-Arena

Lyžařský areál v nadmořské výšce přes 2100 m nabízí nádherné výhledy na nejvyšší vrcholy Rakouska, perfektně upravené svahy pro rodiny s dětmi a vydat se můžete i na nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu na světě! Je libo další tip na báječné mlsání? Jablečné kroužky Apfelradl, prvotřídní dezert nebo sladká svačinka pro všechny  lyžaře, kteří nechtějí občerstvovacími zastávkami ztrácet čas.

 

Apfelradl
ZDROJ: ApetitApfelradl

 

6. Zell am See – Kaprun

Nové požitkové trasy ,Ledovec‘, ,Hora‘ a ,Jezero“ vedou k celkem dvanácti adresám, kde se vaří v alpském stylu z místních surovin a podle zásad alpské kuchyně. V nabídce restaurací nechybějí regionální produkty, zvěřina, lesní plody a houby, domácí sýry nebo čerstvé ryby z jezera. Mezi tradiční jídla, která stojí za vyzkoušení, patří pinzgauské sýrové noky, koblihy s bramborami a slaninou, polévka se sýrovým knedlíkem nebo hovězí/vepřové s bramborami a cibulkou – Bauerngröstl. Co dalšího vám nesmí uniknout? Pinzgauer Kasnocken, původní jídlo od místních horalů a zemědělců. Tradičně se podávalo v pátek se sklenicí mléka. Dnes je vyhlášenou specialitou především v horských chatách, kde si na něm pochutnávají turisté a lyžaři. Příprava se může v jednotlivých oblastech lišit, jedno je ale jasné: tyhle nočky musíte ochutnat.

 

Pinzgauer Kasnocken
ZDROJ: Apetit
Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...