Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci.jpeg
ZDROJ: Anglikánci.jpeg
sdílet:

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a křupavé textuře. Typičtí anglikánci se skládají z lehkého pusinkového těsta, připraveného z bílkového sněhu a cukru, a dortové oplatky, která zajišťuje pevný základ.

Bílkový sníh, základ pro přípravu anglikánků, má své historické kořeny ve švýcarské kuchyni 17. či 18. století, kdy se objevily první recepty na meringues, tedy nadýchané pusinky z vyšlehaných bílků a cukru.

  • Původ pusinek bývá často připisován švýcarskému cukráři italského původu Gasparinimu, který měl pracovat ve švýcarském Meiringenu (odtud pochází původní název cukroví). Jednou vyšlehal cukr s vaječným bílkem a hmotu pak nechal usušit. K tomuto receptu jej údajně inspirovala jeho láska.

  • Ve Francii, kam se cukrovinky dostaly, je překřtili na meringue (česky bezé či pusinky). Staly se absolutním hitem na dvoře krále Ludvíka XV., který je údajně doslova zbožňoval.

Do českých kuchyní se výroba bílkového cukroví dostala ve větší v období první republiky, kdy se nevyrábělo jen ke konzumaci, ale i jako ozdoba. Bylo považováno za pracné, ale také efektní – bílky se totiž šlehaly ručně, což vyžadovalo určitou sílu a vytrvalost hospodyněk.

Historie a obliba anglikánků

Tento druh cukroví byl oblíben zejména v domácnostech s omezenými zdroji, protože na jeho přípravu nebylo potřeba mnoho surovin, navíc většinu měly hospodyňky doma, případně je pořídily poměrně lacino. Navíc byly tehdy dortové oplatky běžnou součástí kuchyní, sloužily jako základ i pro jiné cukrovinky, jako jsou griliášky nebo také kokosky. Obliba anglikánků přetrvala a stále je možné je najít v tradičních receptech.

  • Původ názvu není zcela doložen, ale některé teorie hovoří o spojitosti s anglickým stylem kuchyně, který je velmi efektivní i jednoduchý a využívá poměrně malé množství surovin.

Jak se anglikánci připravují

Při přípravě se na dortovou oplatku pomocí cukrářského sáčku rovnoměrně nanáší bílková hmota s mandlemi.

  • Kvalitní sníh: Používejte pokud možno čerstvé bílky pokojové teploty a šlehejte je, dokud nebudou tvořit pevné špičky. Přidávání cukru by mělo být postupné.

  • Příprava oplatek: Pro snadné vykrajování dortových oplatek je můžete lehce nahřát nad párou, aby změkly. Po vykrojení je nechte znovu ztvrdnout a teprve pak nanášejte těsto.

  • Pečení: Anglikánky pečte ve vyhřáté troubě (cca 150 °C), aby těsto zůstalo světlé a křupavé.

Možné variace receptu

  1. S ořechy: Přidejte do těsta jemně mleté lískové nebo vlašské ořechy.

  2. S kokosem: Nahraďte část cukru strouhaným kokosem – cukroví bude méně sladké, ale příjemně voňavé.

  3. S čokoládovou polevou: Hotové anglikánky můžete přelít tenkou vrstvou čokoládové polevy.

TIP: Anglikánky uchovávejte v uzavíratelné krabici na suchém a chladném místě. Díky oplatkám jsou křehké a snadno zvlhnou, proto je nedávejte do lednice.

    Zdroje informací: časopis Apetit, zemesveta

    Skryt pre seznam

    Související recepty

    Související články

    Apetit magazín

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
    • Zajímavosti

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

    Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
    Podcasty o jídle, které budete žrát
    • Tipy redakce

    Podcasty o jídle, které budete žrát

    Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...