Nová registrace Zapomenuté heslo

Arašídové křupky: Retro pochoutka, která chutná stejně už více než čtyřicet let

20. 5. 2025
shutterstock_1917416993.jpeg
Shutterstock

Arašídové křupky – jednoduchá pochoutka z kukuřičné krupice a arašídů. Toto mlsání se u nás vyrábí už od 70. let minulého století. Křupky byly a jsou k dostání v každé samoobsluze, chroupaly se u televize i na zastávce autobusu, na výletě i během rodinných oslav. A i když se během let objevilo mnoho nových dobrot, tato křupavá klasika zůstává oblíbená dodnes. Děti po arašídových křupkách sahají instinktivně, dospělí z nostalgie.

Křupky nejsou jen obyčejná pochutina. Jsou připomínkou doby, kdy byl sice sortiment omezený, ale chutě si našly svou cestu do srdcí mnohých. Oblíbené arašídové křupky se vyráběly podle jednoduchého receptu, který se osvědčil natolik, že se ho firmy drží dodnes.

 

 

Zrod křupek: Kukuřice, arašídy a dobrý nápad

Křupky se vyrábějí ve stroji zvaném extruder, v němž se za vysokého tlaku a teploty zpracovává kukuřičná krupice. Výsledkem jsou typické, lehké a porézní válečky, nafouknuté a nesmažené. Ty se následně ochucují – nejčastěji mletými arašídy. Výhodou této technologie byla jednoduchost, nízké náklady a možnost rychlé výroby bez přidaných konzervantů.

Základem pro klasické arašídové křupky je pouze kukuřičná krupice, mleté arašídy, sůl a rostlinný olej (ovšem ne palmový), přičemž výhodou je, že neobsahují lepek ani přidané tuky, což z nich činí relativně přirozenou pochutinu.

 

 

Československý fenomén od 70. let

V bývalém Československu se křupky objevily v 70. letech minulého století a rychle si získaly oblibu. K jejich průkopníkům podle některých zdrojů patří dnešní firma Secalo, dříve se jednalo o křupkárnu státního podniku Mlýny Olomouc, která sídlila v Ostravě-Svinově. S výrobou křupek začala ostravská firma v roce 1973. Typické byly hnědo-žluté pytlíky, které přetrvaly dodnes.

Podle jiných zdrojů se první křupky začaly vyrábět již v roce 1972 v Praze. Jejich výrobcem býval státní podnik Mlýny a pekárny PVTOS, dnešní křupkárna Delta. Tyto křupky jste mohli koupit v červeno-žlutém obalu.

Dnes se vyrábí několik druhů křupek – klasické arašídové, solené, sýrové, pikantní s chilli, zeleninové nebo pro děti (bez soli a s nižším obsahem tuku). Jejich výrobní filozofie se ale nemění: jednoduché suroviny, žádná chemie navíc a typická chuť, která evokuje dětství. I díky tomu si křupky drží pevnou pozici na trhu – a i když přibývají příchutě, základ zůstává stejný.

 

 

Retro i dnes: Proč chutnají pořád stejně?

Arašídové křupky si svou popularitu udržely i po revoluci. V konkurenci brambůrek a sladkostí obstály díky své jednoduchosti, neměnné chuti a samozřejmě také díky určité nostalgii. Dnes se k nim lidé často vracejí jako ke „zdravějšímu“ mlsání bez umělých dochucovadel a přidaných tuků.

  • Zajímavost: V době největší slávy křupek se často objevovaly i domácí recepty s nimi – lidé je například používali místo strouhanky, dokonce je máčeli do čokolády. Nešlo jen o pochutinu, ale o univerzální surovinu.

 

 

Arašídové křupky jsou kulturní vzpomínkou na dětství, výlety i večery u televize. Ačkoli se doba změnila, technologie výroby i receptura zůstávají téměř stejné jako před více než čtyřiceti lety. Možná právě v tom spočívá jejich kouzlo – chutnají pořád stejně.

Dnes už si je můžete koupit ve více variantách, ale pokud chcete zažít chuť, kterou znali už naši rodiče, sáhněte po těch nejklasičtějších – kukuřičná krupice a arašídy, nic víc. A nic míň.

Zdroj informací: rozhlas, secalo

Sdílet článek

Retro Retro dobroty

Související články