
Dříve jsme arašídové máslo vídali namazané na toast v amerických seriálech, dnes je součástí našich snídaní a svačin, sladkého pečení, mnozí se nebojí použít jej ani při přípravě omáček nebo ochucování masa. Milují jej mlsouni i vyznavači fitness, je totiž nejen lahodné, ale i zdravé: jde o zdroj bílkovin i zdravých tuků.
Arašídové máslo je zkrátka surovina, která má v kuchyni svoje nezastupitelné místo, a není divu, že jeho popularita roste. Důvodem je i jeho naprosto skvělé složení – vyhovuje proto i lidem, kteří si hlídají linii nebo sportují.
Ačkoli má v názvu slovo máslo, s mléčným výrobkem nemá nic společného: základní receptura obsahuje pouze arašídy rozmixované na pastu. Výrobci do něj ale někdy přidávají další přísady, je proto dobré číst informace o složení na obalu – použité suroviny totiž ovlivňují nejen chuť a konzistenci, ale také to, jak se s ním bude pracovat při vaření a pečení.
- Někdy může obsahovat sůl, což není nutně na škodu, ale stejně bude převažovat sladká chuť.
- Občas je v něm olej, nejčastěji ten arašídový, lacinější výrobky obsahují palmový.
- Vyplatí se nešetřit a sáhnout po 100% arašídovém másle, aby skutečně chutnalo po arašídech a ne po oleji.
Lék na zuby
Do Evropy se dostalo arašídové máslo ze Spojených států, kde je nesmírně populární. S trochou nadsázky by se dalo říct, že nechybí v žádném americkém seriálu, zcela jistě ho najdete v každém tamějším supermarketu. Kromě lahodné chuti má i přidanou hodnotu ve formě zdraví prospěšných látek.
- Arašídy jsou zdrojem vitaminů skupiny B a E, dále vápníku, hořčíku, neobsahují cholesterol, naopak mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, jež preventivně pomáhají v boji proti srdečním chorobám.
- Arašídy jsou poměrně kalorické, v malém množství však nevadí. Podle lidového léčitelství posilují nervovou soustavu, kdysi se arašídová pasta používala jako pomocník na bolení zubů.

Na palačinky i kuře
V kuchyni má arašídové máslo mnoho využití, v zásadě se jedná o univerzální přísadu.
- Je vhodné k natření jen tak na pečivo nebo palačinky, využijete jej při přípravě nejrůznějších náplní do kynutého těsta, ideální je i na nepečené dezerty.
- Hodí se do pomazánek a dipů, dobře se kombinuje i s masem, nejlépe asi s kuřecím. Skvělé jsou kuřecí marinované špízy satay doplněné arašídovou omáčkou, neobvyklou chuť dodá také kari.
Domácí arašídové máslo
Domácí přípravu zvládne i začátečník: stačí nesolené arašídy a výkonný mixér, v rámci experimentování se dá do pasty přidat třeba hořká čokoláda či skořice.
- Jak doma připravené, tak kupované arašídové máslo se může lišit konzistencí, záleží na hrubosti rozmixovaných arašídů. To s křupavými kousky se nazývá crunchy, umleté dohladka je smooth.
- Doma na tmavém a chladnějším místě vydrží asi měsíc, ale to je čirá teorie. Ve skutečnosti se jeho životnost počítá spíš na hodiny, maximálně dny, protože je těžké mu odolat.
Ingredience na jednu skleničku: 300 g nesolených arašídů, 1–2 lžičky ořechového nebo rostlinného oleje, 1–2 lžičky medu či jiného sladidla, špetka soli (nemusí být)
Postup:
- Arašídy vsypte do výkonného mixéru a mixujte. Nejdříve vznikne pasta, mixujte ale dál, dokud se nevytvoří krásně hladké máslo.
- V případě potřeby mu můžete pomoci lžičkou či dvěma ořechového nebo rostlinného oleje.
- Nakonec přidejte med či jiné sladidlo podle vlastního uvážení a promixujte. Pokud chcete, máslo můžete jemně osolit.
Něco navíc: Arašídům a výslednému máslu chuťově prospěje, pokud je před rozmixováním opražíte – v troubě nebo nasucho na pánvi.
Zdroj: časopis Apetit