
Banoffee pie: už podle jména to zní jako něco, co byste si chtěli dát ke kávě. A taky ano! Spojení banánů, karamelu a šlehačky z něj dělá jeden z těch dezertů, o který se nechcete podělit – a ještě se u toho stihnete pohádat o poslední drobečky, které zbyly na talíři. K přípravě nepotřebujete zapínat ani troubu a jeho příběh je stejně sladký jako koláč samotný. Odkud se tedy banoffee pie vzal?
Píše se rok 1971 a v kuchyni hospody The Hungry Monk v anglickém Sussexu se kuchař Ian Dowding snaží vyladit americký dezert zvaný Blum’s Coffee Toffee Pie. Ten byl chuťově slibný, ale na přípravu trochu zrádný – karamel tehdy často praskal, táhl se nebo tvrdnul jako beton. A tak místo na talíři končil koláč častěji v koši.
Co dokáže změnit plechovka kondenzovaného mléka?
Pak ale přišel nápad, který všechno změnil: kondenzované mléko. „Moje sestra mi řekla, že se dá zkaramelizovat kondenzované mléko přímo v plechovce. V tu chvíli jsem měl jasno“, vzpomíná Dowding. A jak už to bývá, jedna dobrá myšlenka přitáhla druhou: Dowdingův šéf, Nigel Mackenzie, navrhl přidat banány:
„Okamžitě jsme věděli, že tohle je ono. Stejně jako jahody se šlehačkou nebo slanina s vejcem – chuť, která je víc než součet jednotlivých surovin.“

Proč právě Banoffee pie?
Jméno tohoto legendárního dezertu je zapsáno dokonce v Oxfordském slovníku. Jak ale vzniklo? Jednoduše! Spojením slov banana a toffee – a i když to prý původně měla být jen pracovní verze, zůstala. Hosté byli novým dezertem nadšení tak moc, že prý začali volat dopředu, jestli je „ten banánový koláč“ stále v nabídce. Až došlo k tomu, že ho z jídelního lístku prostě nešlo stáhnout.
Z vesnické hospody až ke královně
Během několika let se koláč dostal do restaurací po celé Británii, brzy poté i do Ameriky, Austrálie a údajně i do kuchyně britského premiéra a královské rodiny. Dnes najdete banoffee pie nejen v cukrárnách a bistrech, ale i ve formě zmrzliny, sušenek, čokolád nebo proteinových tyčinek.
Sláva bez zisku: autoři Banoffee pie nikdy nezbohatli
V roce 2006 zvolili Britové Banoffee pie nejoblíbenějším nepečeným dezertem. A není divu – objevuje se v pořadech Gordona Ramsayho i Nigelly Lawson a pokaždé se o něm mluví jako o sladké závislosti. Není složitý, ale má ten pravý „guilty pleasure“ efekt. Tak buďte na pozoru – snadno si získá i vás.
Říkáte si, že autoři tohoto koláče musí být za vodou? Omyl! Nezbohatli z něj ani o penny. „Nikdy jsme si ten název nezaregistrovali. A upřímně? Nevadí mi to. Líbí se mi představa, že za padesát let někdo na druhém konci světa pořád peče banoffi. To úplně stačí,“ dodává s pokorou Ian Dowding.

Jak si banoffee pie připravit doma?
Původní recept na banoffee pie počítal s křehkým máslovým těstem, karamelem z kondenzovaného mléka, banány a šlehačkou. Časem si ale lidé oblíbili jeho ještě jednodušší verzi – s drobenkovým základem ze sušenek, podobným tomu, který známe z nepečeného tvarohového dortu. Jestli jste ho ještě nikdy nezkusili, právě teď je ten správný čas.
Zdroj: lapatisseriedumonde.com, iandowding.co.uk, Apetit