Nová registrace Zapomenuté heslo

Banoffee pie: Jak se z nepovedeného koláče stal hit světových cukráren

20. 5. 2025
Banoffee
Apetit

Banoffee pie: už podle jména to zní jako něco, co byste si chtěli dát ke kávě. A taky ano! Spojení banánů, karamelu a šlehačky z něj dělá jeden z těch dezertů, o který se nechcete podělit – a ještě se u toho stihnete pohádat o poslední drobečky, které zbyly na talíři. K přípravě nepotřebujete zapínat ani troubu a jeho příběh je stejně sladký jako koláč samotný. Odkud se tedy banoffee pie vzal?

Píše se rok 1971 a v kuchyni hospody The Hungry Monk v anglickém Sussexu se kuchař Ian Dowding snaží vyladit americký dezert zvaný Blum’s Coffee Toffee Pie. Ten byl chuťově slibný, ale na přípravu trochu zrádný karamel tehdy často praskal, táhl se nebo tvrdnul jako beton. A tak místo na talíři končil koláč častěji v koši.

Co dokáže změnit plechovka kondenzovaného mléka?

Pak ale přišel nápad, který všechno změnil: kondenzované mléko. „Moje sestra mi řekla, že se dá zkaramelizovat kondenzované mléko přímo v plechovce. V tu chvíli jsem měl jasno“, vzpomíná Dowding. A jak už to bývá, jedna dobrá myšlenka přitáhla druhou: Dowdingův šéf, Nigel Mackenzie, navrhl přidat banány:

„Okamžitě jsme věděli, že tohle je ono. Stejně jako jahody se šlehačkou nebo slanina s vejcem – chuť, která je víc než součet jednotlivých surovin.“

Banánový koláč s kokosem a karamelem (banofee)

Banánový koláč s kokosem a karamelem (banoffee)

> 60 min
4.3(17x)
Přečíst recept

Proč právě Banoffee pie?

Jméno tohoto legendárního dezertu je zapsáno dokonce v Oxfordském slovníku. Jak ale vzniklo? Jednoduše! Spojením slov banana a toffee – a i když to prý původně měla být jen pracovní verze, zůstala. Hosté byli novým dezertem nadšení tak moc, že prý začali volat dopředu, jestli je „ten banánový koláč“ stále v nabídce. Až došlo k tomu, že ho z jídelního lístku prostě nešlo stáhnout.

Z vesnické hospody až ke královně

Během několika let se koláč dostal do restaurací po celé Británii, brzy poté i do Ameriky, Austrálie a údajně i do kuchyně britského premiéra a královské rodiny. Dnes najdete banoffee pie nejen v cukrárnách a bistrech, ale i ve formě zmrzliny, sušenek, čokolád nebo proteinových tyčinek.

Sláva bez zisku: autoři Banoffee pie nikdy nezbohatli

V roce 2006 zvolili Britové Banoffee pie nejoblíbenějším nepečeným dezertem. A není divu – objevuje se v pořadech Gordona Ramsayho i Nigelly Lawson a pokaždé se o něm mluví jako o sladké závislosti. Není složitý, ale má ten pravý „guilty pleasure“ efekt. Tak buďte na pozoru – snadno si získá i vás.

Říkáte si, že autoři tohoto koláče musí být za vodou? Omyl! Nezbohatli z něj ani o penny. „Nikdy jsme si ten název nezaregistrovali. A upřímně? Nevadí mi to. Líbí se mi představa, že za padesát let někdo na druhém konci světa pořád peče banoffi. To úplně stačí,“ dodává s pokorou Ian Dowding.

Banánovo-karamelový koláč

Banánovo-karamelový koláč

< 60 min
3.8(32x)
Přečíst recept

Jak si banoffee pie připravit doma?

Původní recept na banoffee pie počítal s křehkým máslovým těstem, karamelem z kondenzovaného mléka, banány a šlehačkou. Časem si ale lidé oblíbili jeho ještě jednodušší verzi – s drobenkovým základem ze sušenek, podobným tomu, který známe z nepečeného tvarohového dortu. Jestli jste ho ještě nikdy nezkusili, právě teď je ten správný čas.

Zdroj: lapatisseriedumonde.com, iandowding.co.uk, Apetit

Skryt pre seznam

Sdílet článek

Banánové dezerty Světová kuchyně Sladké pečení Nepečené dezerty

Související články