Vyřazení lepku z kuchyně i jídelníčku často znamená kompletní změnu – ve vaření i v chodu domácnosti. Naštěstí již existuje spousta možností, jak to zvládnout i bez lepku. A to i během Velikonoc, ke kterým se pojí kromě spousty tradic i dobré jídlo. My vám s pomocí foodblogerky Monika Menky z blogu Celiaxmoni ukážeme, že se vůbec nemusíte omezovat, bez lepku se dá upéct i mazanec.
Důvodů, proč se dnes lidé vyhýbají lepku, může být mnoho: od nejrůznějších trendy diet až po zdravotní obtíže, jako jsou celiakie nebo alergie na lepek. Někdy potřebujete jen upéct dort pro kamarádku, která se lepku vyhýbá, jindy musíte od základu změnit styl vaření pro celou rodinu.
Velikonoce jsou bezesporu jedním z „nejchutnějších“ svátků roku, patří k nim zkrátka široká plejáda sladkých i slaných dobrot. Ale dávno neplatí, že pro ty, kdo se vyhýbají lepku, je to spíše smutné období, protože většina tradičních velikonočních pokrmů (mazanec, nádivka, jidáše, beránci apod.) je v klasické podobě postavena na pšeničné mouce. Chce to jen trochu inspirace a chuti objevovat nové recepty. A ty my pro vás máme!
Oslovili jsme foodblogerku Celiaxmoni, která vaří i peče bez lepku, a společně jsme vybrali hned několik bezlepkových receptů, které o Velikonocích oceníte.
Velikonoční slepovaná vajíčka (bez lepku)
Ingredience na těsto: 250 g bezlepkové mouky Nature’s Promise, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 čajová lžička kůry z citronu
Na náplň: 1 polévková lžíce kůry z citronu, 3/4 šálku čerstvé citronové štávy (asi z 3–4 citronů), 3/4 šálku krystalového cukru, 1/4 čajové lžičky soli, 3 vejce, 4 žloutky, 4 polévkové lžíce másla
Postup:
- Troubu si předehřejte na 160°C. Plech si vyložte pečicím papírem.
- Mouku a prosátý cukr vysypte na vál. Utvořte důlek a do něho vyklepněte jedno vajíčko, máslo nakrájené na plátky a citronovou kůru.
- Oběma rukama vypracujte hladké těsto bez hrudek, které dejte na hodinu odpočinout do lednice.
- Těsto vyjměte, rozválejte na pomoučeném válu v jeden plát a vykrajujte vykrajovátky ve tvaru vejce (nebo jiné libovolné tvary). Do jedné strany vykrojte kolečko, aby byla vidět náplň.
- Cukroví přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 8 minut při 160 °C. Cukroví nesmí být zlatavé ani s připálenými okraji. Mělo by mít krásnou konzistentní barvu po celé jeho upečené ploše.
- A pojďme na náplň! V menším rendlíku smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, cukr a sůl. Vařte na mírném ohni za stálého míchání cca 5 minut, dokud se cukr nerozpustí.
- V v hrnci, protože pak se bude krém ještě vařit, vyšlehejte 3 vajíčka a 4 žloutky do tuhé pěny. Do té pak za stálého šlehání tenkým proudem pomaličku přilévejte mírně vychladlou citronovou směs. Hmotu zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání cca 5 minut, dokud nezhoustne.
- Do horké přecezené hmoty vmíchejte máslo. Nechte v lednici cca 2–4 hodiny odležet.
- Po tom, co cukroví vystydne, namažte jej náplní a spojte s druhou částí. Nechte chvíli v chladu, aby byl ve slepovaném vajíčku krém tuhý.
- Hotová spojená vajíčka posypte prosátým moučkovým cukrem.

Bezlepkový velikonoční mazanec
Ingredience: 580–600 g bezlepkové mouky (Nature’s Promise, Schär Mix Universal), 120 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 litru vlažného mléka, 30 g čerstvého bezlepkového droždí, 2 žloutky (+ 1 vejce na potření), 120 g másla, hrst rozinek a brusinek namočených v rumu nebo horké vodě, špetka soli, strouhaná citronová kůra
Na ozdobu: sekané mandle
Postup:
- Troubu si předehřejte na 160°C.
- Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, špetku soli a trochu mouky, nechte vykynout kvásek.
- V míse nebo v kuchyňském robotu smíchejte mouku, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citrónovou kůru a rozinky či brusinky (předem namočené ve vodě nebo rumu). Vypracujte těsto.
- Těsto na velikonoční mazanec nechte hodinu kynout. Poté vypracujte bochánek, který nechte ještě jednou nakynout, bude mu stačit zhruba 15 minut. Nakynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
- Dejte do trouby a pozvolna pečte asi 45 minut. Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu.
Velikonoční bezlepkový quiche
Ingredience na těsto: 250 g Schär univerzal mouky, 125 g másla, 1 vejce, 25 ml vody, sůl
Ingredience na náplň: 250 ml smetany 33%, 125 ml mléka, 3 vejce, sůl a pepř, 150 g listů medvědího česneku nebo špenátu či pórku
Na ozdobu: 5 vajec
Postup:
- 5 vajec uvařte natvrdo, nechte vystydnout a oloupejte.
- Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravte hladké těsto, které nechte 2 hodiny odležet v chladu.
- Poté těsto vyválejte na tenký plát a urovnejte do koláčové formy s okraji. Dno propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
- Korpus nechte vychladnout.
- Do hlubší nádoby dejte smetanu, mléko, vejce a medvědí česnek či listy špenátu a promixujte. Dochuťte soli a pepřem.
- Na vychladnutý korpus vylijte tekutou směs. Poklaďte půlkami vařených vajec, která trošku zamáčkněte do těsta a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte dalších cca 25 minut.
- Hotový quiche podávejte teplý nebo ho nechte vychladnout. Nakrájejte na osminky a můžete ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami.
Vajíčková pomazánka
Ingredience: 8 vařených vajec, 2 kyselé okurky, 1 polévková lžíce hořčice, 1 malá cibule, 1 polévková lžíce kvalitního másla, pažitka, sůl a pepř
Postup:
- V mixéru rozmixujte žloutky se změklým máslem dohladka.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a okurky a dochuťte hořčicí.
- Vše promíchejte, dochuťte solí, pepřem a čerstvou pažitkou.
- Podávejte na bezlepkové bagetce nebo v uvařeném a na půl rozkrojeném vajíčku.
Zdroje: časopis Apetit, Celiaxmoni