Tereza alias Tereza's diary, jak znají známou blogerku na Instagramu její fanoušci, je na rostlinné stravě už mnoho let. Její recepty jsou oblíbené, proto vydala už dva e-booky, ovšem jejím snem je tištěná kuchařka. I to se jí teď ale tak napůl splní. Byla oslovena australskou společností vydávající veganskou kuchařku a její recept bude uveden mezi 100 ostatními vegan blogery z celého světa.
Už od dětství jsem měla ráda vegetariánská jídla a maso mi nikdy moc nechutnalo - vlastně jsem ho jedla jen kvůli bílkovinám, jelikož mě všichni strašili, že vegetariánům chybí. Před pár lety jsem se ale začala o stravu zajímat víc, načetla jsem si spoustu studií a odborných knih, a také jsem si sama na sobě vyzkoušela, co mi vyhovuje a co ne. Nicméně, hlavní důvod mého přechodu byl etický - po shlédnutí pár dokumentů už se na maso nedokážu podívat jen jako na produkt.
Ráda říkám, že jsem "plant based", jelikož opravdu z 99% jím čistě rostlinnou stravu. Poslední ne-vegan věc, kterou jím, je tvaroh. Jím ho totiž každý večer už několik let, a proto je pro mě opravdu těžké se ho vzdát. Ale pracuji na tom!
Rozhodně, jelikož veganství není jen styl stravování. Je to filosofie nenásilí, skromnosti a ohleduplnosti vůči ostatním - a to mě přesně naplňuje.
Mám obrovské štěstí, že mě rodina podporuje ve všem, co dělám, a že i tohle moje rozhodnutí respektují. Celkově se u nás jí zdravě, ale nikdo jiný vegetarián není. Nicméně bezmasá jídla se vaří často a ostatní nemají problém jít se mnou do vegetariánských restaurací - vlastně se mě děda nedávno ptal, kdy ho zase vezmu do své oblíbené vegetariánská restaurace v centru Prahy!
Doplňky stravy neberu, všechny živiny přijímám jenom z jídla. Pravidelně ale chodím na odběry krve.


Nejvýznamější osobnosti našich dějin, Ježíš, Sokrates, Buddha a mnoho dalších lidí, přežívaly jen na rostlinné stravě. Gorily, jedny z nejsilnějších zvířat na světě, jsou býložravci. Ve 100 kcal brokolice je 11 g bílkovin a 0,4 g tuku, zatímco ve 100 kcal hovězího steaku je 8 g bílkovin a 7,5 g tuku. Bílkoviny, železo a další vitaminy a minerály jsou ve všem, jen je důležité jíst dostatečné množství. Rostlinná strava je energeticky chudší, a tak základní chybou, kterou lidé při přechodu dělají, je to, že nejedí dostatečně. Je lékařsky potvrzené, že správně sestavená a vyvážená rostlinná strava je to nejlepší, co svému zdraví můžeme dopřát. Pro více informací bych moc doporučovala přečíst si knížku The China Study, což je nejucelenější kniha o rostlinné stravě.
Moc děkuji za pochvalu! Myslím si, že je hlavní být sám sebou a nikoho nekopírovat. Já se sice ráda inspiruji u zahraničních blogerek, ale vždycky se do toho snažím dát kus sebe. S tím souvisí i to, s kým spolupracuji nebo co svým odběratelům doporučuji - nikdy bych nedoporučila něco, co sama nepoužívám, jen proto, že bych za to dostala zaplaceno. A poslední věc je, že miluji komunikaci se svými fanoušky! I když toho mám přes den opravdu hodně, vždycky si najdu čas, abych každému odpověděla a pomohla s tím, co potřebuje.
Rozhodně to, že byl můj recept zařazen do knihy "Vegan bowls for vegan souls". Knížku vydává australská společnost Vegan Bowls, přičemž v ní bude 100 receptů od influencerů z celého světa. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že můj recept bude ve stejné knize jako recepty mých vzorů, blogerů @earthyandy, @tessbegg nebo @frommybowl, a že se knížka bude prodávat po celém světě. Je to můj splněný sen a opravdu jsem za to moc vděčná.
Už jsem vydala dva e-booky s recepty a vlastní kuchařka je můj velký sen, jelikož papírové knížce se nic nevyrovná. V současné době ale všechnu svojí energii soustředím na svůj nový e-shop. Pustila jsem se totiž do navrhování věcí s veganskými motivy!
Buďte změnou, kterou chcete ve světě vidět. A moc děkuju za milý rozhovor!

