0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boston Cream Pie: Koláč se žloutkovým krémem a polevou, který dobyl Massachusetts i celý svět

Boston cream pie
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Souhra tří dokonalých prvků – máslového piškotu, hustého pudinku a lesklé čokolády. Tak by se dal stručně popsat Boston cream cake, ikona amerického státu Massachusetts. V čem byl tento zdánlivě obyčejný dort revoluční a jak ho připravit?

Původně se mu říkalo „Chocolate Cream Pie“, nebo také „Parker House Chocolate Cream Pie“, až se nakonec ustálilo prosté a jasné „Boston Cream pie“ či "Boston Cream Pie".

Jde o jeden z tradičních amerických dortů. Originál se skládá se ze dvou světlých francouzských máslových piškotových korpusů, které spojuje silná vrstva hustého pudinkového krému. Shora je přelitý lesklou čokoládovou polevou.

Dort k otevření hotelu

Za autora dezertu se považuje francouzský šéfkuchař M. Sanzian. Ten ho roku 1856 představil veřejnosti u příležitosti slavnostního otevření bostonského hotelu Parker House (dnes známý jako Omni Parker House a nachází se v centru Bostonu). V té době to byl první hotel ve městě s tekoucí studenou i teplou vodou a výtahem.

  • Bostonský dort s krémem vznikl spojením dvou dezertů – washingtonského a amerického pudinkového koláče.
  • Převratnou novinkou bylo polití zákusku čokoládou. Do té doby se totiž čokoláda konzumovala výhradně jako hustý nápoj nebo se přidávala do pudinku.
  • A právě tato inovace vystřelila lehký máslový piškot s pudinkovým krémem na přední příčky oblíbenosti.

Bostonský Omni hotel se ke svému prvenství stále hrdě hlásí. Dokonce na svých oficiálních webových stránkách uvádí originální recept i s postupem tak, abyste si lahodný dezert mohli připravit i doma. Na jeho přípravu si vystačíte s běžnými surovinami.

  • Piškotový korpus se skládá z vajec, cukru, mouky a změklého másla.
  • Pudinkový krém připravíte z mléka, smetany, cukru, másla, kukuřičného škrobu, vajec a tmavého rumu.
  • Na polevu budete potřebovat čokoládu a fondán.

Recept na Boston Cream Pie

Na pudink (rozpis na 10 porcí)

  • 3 velké žloutky
  • 0,5 hrnku (100 g) krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli 
  • 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
  • 0,25 hrnku (60 ml) smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dort

  • 8 lžic (114 g) másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy
  • 1,75 hrnku (224 g) hladké mouky
  • 1¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • 0,75 hrnku (180 ml) plnotučného mléka
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 hrnek (200 g) krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu

  • 0,25 hrnku (60 ml) smetany ke šlehání
  • 113 g čokolády na vaření
  • 1 čajová lžička oleje

Postup

  1. Připravte krém: Ve středně velkém hrnci prošlehejte žloutky s cukrem, dokud se nespojí, pak přidejte kukuřičný škrob a sůl. Pomalu přilévejte mléko a prošlehávejte, nakonec vmíchejte přidejte smetanu a máslo. Směs přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty, dokud nezhoustne. 
  2. Vzniklý pudink propasírujte přes jemné sítko do misky. Vmíchejte vanilku. Chlaďte nejméně 3 hodiny.
  3. Připravte dort: Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kulatou formu vymažte a vyložte ji pečicím papírem. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. V malém hrnci přiveďte mléko a máslo k varu na mírném ohni . Když se máslo rozpustí, stáhněte hrnec z plotny. Ve velké míse šlehejte vejce a cukr elektrickým mixérem, dokud nevznikne světlá a hustá hmota. Přidejte mléčnou směs a šlehejte, dokud se nespojí. Poté přidejte směs mouky a vanilky a opět zašlehejte.
  5. Pečte 30 až 35 minut. Propečenost otestujte špejlí.
  6. Přeneste korpus na mřížku a nechte 10 minut vychladnout. Velmi tenkým nožem nařízněte okraj, aby se koláč uvolnil ze strany formy. Opatrně koláč překlopte na mřížku a otočte jej pravou stranou nahoru, aby zcela vychladl.
  7. Sestavte dort: Nožem korpus opatrně rozkrojte napůl a spodní vrstvu položte na servírovací talíř. Potřete obě vrstvy krémem.
  8. Připravte si polevu: V malém hrnci na středně nízkém stupni zahřejte smetanu k varu. Hrnec odstavte z ohně a smetanu nalijte na rozlámanou čokoládu, olej, sůl a nechte 3 minuty stát. Vyšlehejte do hladka. Polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.

Variace na „Boston cream“

Klasika je klasika, ale uznejte, že kombinace piškot, pudink a čokoláda vybízejí k improvizaci.

  • Skvěle se páruje s drobným ovocem – jahody, maliny, borůvky.
  • Rozdělením dortového korpusu na více plátů a postupným promazáním krému získáte zajímavější strukturu i řez.
  • Vanilkový pudink lze zjemnit vyšlehanou šlehačkou.
  • Některé recepty doporučují pokapat korpus sladkým sirupem společně s tmavým rumem.
  • Jiné nabádají strany dortu namazat zbylým krémem a zasypat praženými plátky mandlí.

Není koláč jako koláč

Navzdory označení „pie“, tedy koláč, se ve skutečnosti jedná o dort. Toto pojmenování vzniklo údajně proto, že se původně bostonské dezerty pekly v nízkých koláčových formách, které se používají pro přípravu amerických pájů. V té době byly formy na koláče levnější a tady i dostupnější.

Místní svůj dort stále milují. Dokládá to fakt, že si ho 12. prosince 1996 zvolili obyvatelé jako oficiální dezert státu Massachusetts. Porazil i takové kandidáty jako sušenky „Toll House“ a fíkové závitky „Fig Newton“. Aby té moučníkové hrdosti nebylo málo, koláč se dočkal i své koblihové (donutové) úpravy.

  • Usmažená kobliha z kynutého těsta se podélně rozřízne a naplní hustým pudinkovým krémem. Navrchu nesmí chybět lesklá čokoládová ganache.
  • I Boston Cream Donut se po vzoru svého většího bratra stale roku 2003 oficiální koblihou státu Massachusetts.
  • Nejstarší dochovaný recept na moderní variantu moučníku se objevil v roce 1887 v kuchařské knize tehdejší slavné kuchařky Marii Parloa.

Zdroj: Omnihotels, WhatsCookingAmerica, ErrensKitchen, SallysBakingAddiction

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč