
Některé svátky jsou o svíčkách a květinách. A jiné? O sladkém pečivu, které řekne „miluju tě“ za vás. Pretzel Sunday neboli Brezelsonntag se v Lucembursku slaví čtvrtou postní neděli a letos připadá na 30. března 2025. Podle tradice muži darují ženám sladký máslový preclík jako vyznání lásky. A právě tento sladký dar – politý cukrovou polevou posypaný mandlemi – je krásné gesto, které ovšem má i svá pravidla. A když se jimi neřídíte, klidně můžete dostat… košem.
V Lucembursku se říká Bretzelsonndeg. Slaví se v postní době – a slouží jako příležitost, jak někomu (velmi stylově) vyznat lásku. Muži darují ženám sladký preclík posypaný mandlemi a to nejlépe z nejlepší pekárny široko daleko. Pokud jsou city opětované, žena jim na Velikonoce věnuje vajíčko – dnes často čokoládové, někdy plněné pralinkami. A pokud ne? Má smůlu a dostane „prázdný košík“. Odtud pochází i známé rčení De Kuerf kréien – tedy „dostat košem“.
- V některých městech Lucemburska stojí muži už od rána fronty před pekárnami, aby si preclík zajistili včas – zapomenout by totiž mohlo mít „vážné následky“. A pozor! V přestupných letech se role obracejí – preclík pečou nebo kupují ženy a čekají, zda dostanou zpět vajíčko nebo prázdný košík.
Co je na tom preclíku tak zvláštního?
Lucemburský velikonoční preclík není ten slaný, často tvrdý, jak ho známe z tržnic nebo Oktoberfestu. Je to sladká, křehká a voňavá delikatesa z kynutého těsta, potřená cukrovou polevou a posypaná mandlovými lupínky. Podle tradice představuje spojené ruce milenců. A podle chuti? Vzdáleně připomíná briošku ve tvaru srdce.
Recept: Brioche bretzel s mandlovou náplní, meruňkovou polevou a mandlemi
Recept na sladký velikonoční preclík jsme připravili podle inspirace od Anne Faber z Anne’s Kitchen – lucemburské autorky několika kuchařek a milovnice tradičních receptů.
- Těsto (na 2 velké preclíky): 500 g mouky na briošku (nebo mouky na kynuté těsto), 40 g cukru, 15 g čerstvého droždí, 230 ml vody, 100 g studeného másla
- Na náplň: 160 g mletých mandlí, 60 g cukru, ½ lžičky skořice, kůra z ½ citronu, špetka soli, 1 bílek, 100 g meruňkového džemu
- Na potření a dozdobení: 1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření před pečením), 2 lžíce meruňkové marmelády (na potření po upečení), 70 g moučkového cukru + 1 lžíce plnotučného mléka (na polevu), 20 g plátků mandlí
Postup:
- Zadělejte těsto: Do mísy kuchyňského robota vsypte mouku a cukr, přidejte rozdrolené droždí, promíchejte, přilijte vodu a začněte zpracovávat těsto. Jakmile se začne spojovat, postupně přidávejte na kostičky nakrájené studené máslo. Hněťte 5–7 minut, až bude těsto hladké a pružné. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
- Připravte náplň: Smíchejte mleté mandle, cukr, skořici, citronovou kůru a sůl. Přidejte bílek a džem. Pokud bude směs příliš tuhá, přidejte lžičku vody – poleva by měla být roztíratelná.
- Vytvarujte preclíky: Těsto přeneste na pomoučněný vál a rozválejte na obdélník cca 50 × 35 cm. Rovnoměrně potřete mandlovou náplní a z delší strany zarolujte do závinu. Ten podélně rozřízněte na dvě poloviny.
- Spleťte a vytvarujte: Oba pruhy opatrně stočte jako spirálu (vzhledem připomíná brčko) a vytvarujte do tvaru preclíku. Přesuňte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 1,5 hodiny.
- Pečte: Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou). Před pečením potřete preclíky žloutkem smíchaným s mlékem. Pečte cca 25 minut dozlatova.
- Dozdobte: Ještě horké preclíky potřete rozehřátým džemem a nechte zchladnout na mřížce. Mezitím opražte mandlové plátky nasucho na pánvi.
- Poleva: Smíchejte moučkový cukr s mlékem do husté polevy. Zchladlé preclíky polejte, posypte opraženými mandlemi a nechte aspoň 2 hodiny zatuhnout.
Preclíky chutnají nejlépe čerstvé. Pokud je upečete den předem, krátce je ráno ohřejte v troubě. Skvěle se dají i zamrazit – pak stačí pár vteřin v mikrovlnce a máte sladkou snídani kdykoli po ruce.
Zapište si do kalendáře 30. března – Pretzel Sunday. Rozpalte troubu, otevřete sklenici meruňkového džemu a zkuste si doma upéct kousek lucemburské historie.
Zdroj: luxtimes.lu, luxembourg-city.com, luxembourg.public.lu, recept: anneskitchen.lu, Apetit