Milujete pomalé víkendové snídaně? Inspirujte se příběhy pokrmů, které byste našli v těch nejlepších newyorských bistrech. Připravte si doma avokádový toast, vejce Benedikt nebo nadýchané lívance a přeneste atmosféru světové metropole přímo ke svému stolu.
Užijte si pohodové ráno, prostřete stůl a vychutnejte si každé sousto vaší dokonalé snídaně. Inspirovat se můžete na následujících řádcích, které vás přenesou do atmosféry New Yorku kdesi před polednem…
Avokádový toast
New York by nebyl New Yorkem bez avokádového toastu. Najdete ho téměř v každé hipsterské kavárně nebo bistru, a to nejen za oceánem.
- Na pořádný plátek křupavého kváskového chleba namažte zralé avokádo rozmačkané s trochou citronové šťávy, soli a pepře. Přidejte pár plátků rajčat, posypte chilli vločkami a navrch dejte volské oko s tekutým žloutkem. Nezapomeňte na hrst čerstvých bylinek – koriandr nebo pažitka? To je na vás.
Vejce Benedikt
Vejce Benedikt má téměř kultovní status, který se prý zrodil právě v New Yorku v hotelu Waldorf-Astoria někdy na konci 19. století.
- Připravte si je doma – pošírovaná vejce na pečené šunce nebo špenátu, položená na opečené housce a zalitá holandskou omáčkou. Zní to složitě? Zkuste si ulehčit přípravu tím, že si holandskou omáčku připravíte předem nebo použijete jednoduchý trik: na pánvi metličkou rozšleháte žloutky s trochou rozpuštěného másla a máte hotovo.
Pancakes s borůvkami
Když brunch, tak rozhodně palačinky. V New Yorku se nejčastěji podávají vysoké nadýchané pancakes, chcete-li lívance. A čím vyšší a nadýchanější, tím lepší! Vylepšete je borůvkami, javorovým sirupem a kouskem másla a máte snídani, kterou miluje každý Newyorčan.
- Palačinky můžete podávat i se šlehačkou nebo řeckým jogurtem s medem.
Bagel s uzeným lososem
Bagel s lososem a smetanovým sýrem je klasikou, která si podmanila celý svět. Vyberte si čerstvý bagel (nejlépe sezamový nebo makový), namažte ho hustým smetanovým sýrem a přidejte plátky uzeného lososa. Nezapomeňte na jemně nasekaný kopr, bez něj by to nebylo ono. Tento jednoduchý sendvič si skvěle rozumí s hrnkem kávy, co třeba Americano?
Reuben sendvič
Tento sendvič kombinuje šťavnaté nakládané zelí, hovězí pastrami a rozpuštěný sýr – kombinace chutí, kterou jen těžko překonáte.
- Reuben sendvič můžete servírovat i k obědu, takže se stává skvělým kandidátem na krále vašeho brunche. Doma si ho můžete připravit raz dva – a zaručeně si ho zamilujete!
New York Cheesecake
Cheesecake je snad ten nejtypičtější dezert, jaký si můžete v New Yorku objednat – je lehký, krémový a dokonale nadýchaný. Tento dezert se stal symbolem města a jedním z nejoblíbenějších sladkých pokrmů po celém světě.
- Jeden z nejlepších cheesecakeů v NYC najdete v Mah-Ze-Dahr Bakery, která získala ocenění za nejlepší cheesecake ve městě. Jejich verze je perfektně vyvážená – není příliš sladká, je krásně krémová a má jemný nádech citrusů. V nabídce ho najdete pod názvem „nebeský“, a pokud si tento lahodný zážitek budete chtít odnést celý, připravte se na částku přesahující dva tisíce korun.
Mimosa a Bloody Mary
K pravému brunchi patří také ostřejší nápoj. Jen nezapomeňte, že je teprve ráno.
- Mimosa, kombinace šampaňského a pomerančového džusu, je ideální volbou pro ty, kteří milují sladší nápoje.
- Pokud preferujete něco ostřejšího, Bloody Mary je přesně pro vás. Kombinace vodky, rajčatové šťávy, worcesteru, citronu a pikantního koření vám zaručeně dodá energii na zbytek dne.
Zdroj: Eater New York, Wikipedia, iRozhlas, iDnes, Apetit