Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ceny obědových menu stále rostou. Nejlevněji se najíte v Olomouci a Zlíně, pod 150 Kč za porci se ale nedostanete nikde

Česká restaurace
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Pryč jsou časy, kdy jste se v restauraci mohli naobědvat do 150 Kč. Ceny nákladů spojených s podnikáním v gastronomii vzrostly a s nimi i ceny poledních meníček. Stravenková firma Endered přišla s dalším průzkumem cen, který provedla na základě plateb stravenkovými kartami.

Ještě před dvěma lety nebyl problém najíst se v restauraci do 150 Kč za porci, dnes už se kvůli inflaci a narůstajícím cenám energií s jistotou do této částky vejdete jen v jídelnách. 

Podle analýzy dat z plateb stravenkovými kartami se průměrná cena obědu v restauraci v květnu pohybovala okolo 181 korun. Na nejdražší obědy chodí lidé v Praze, nejlevněji se nají v Olomlouci. V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny poledního menu o dvě procenta, v celé České republice se částky liší o desítky korun.

Na levný oběd do Olomouce a Zlína  

V Praze lidé v květnu za oběd zaplatili 205 korun, v Plzni 192 korun V Olomouci a Zlíně strávnici oproti jiným českým městům lehce ušetří, za oběd dají zhruba 164 Kč.

  • Pro srovnání se v září 2022 průměrná cena poledního menu v celé České republice pohybovala okolo 167, 80 Kč. V Praze pak za jednu porci lidé zaplatili 190 Kč. 

Ubývají obědoví strávníci 

Zdražování vychází z nákladů na provoz, které bývají pro některé podniky devastující. Zvýšení cen obědů často znamená velký úbytek obědových strávníků, na nichž podniky často staví. Lidé šetří a projevuje se to i na výši spropitného, které někdy pro zaměstnance znamená podstatnou část platu.  

S tím souvisí i nedostatek personálu. Číšníci/ce či kuchaři/ky nejsou s platovými podmínkami často spokojení a chybí jim tak motivace ve svém povolání pokračovat.

Podle průzkumu společnosti Edenred je mnoho podniků pevně rozhodnuto skončit, nebo o uzavření přemýšlí.  

Silní hráči v oboru většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To může ovlivnit dostupnost teplých jídel a vyvážené stravy,“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Zdroje informací: Edenred, Česká televize

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín