Čajové dýchánky napříč historií
Dějiny černého čaje se začaly psát v Číně na sklonku 16. století. Zpočátku dováželi obchodníci do Evropy čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé proto vymysleli způsob, jak problém vyřešit: při napařování narušili strukturu listů a prodloužili proces oxidace. Díky tomu získal čaj vyšší obsah kofeinu a lepší aroma.
V Evropě byl tehdy černý čaj považován za luxusní zboží. Záhy pronikl nejen do šlechtických salonů, ale také do evropských dějin: v roce 1773 vyházeli američtí kolonisté do moře zboží z anglických lodí. Bedny, které skončily na dně moře během tzv. Bostonského čajového dýchánku, jak se událost někdy nazývá, ukrývaly také zásoby černého čaje.
Do běžných (českých) domácností pronikl černý čaj v průběhu 19. století. Zásluhu na jeho rozšíření měli zejména Britové, u nichž se těší velké oblibě dodnes. Mezi náruživé konzumenty patřili i velikáni politických dějin jako William Gladstone nebo Winston Churchill.
Jaké druhy čajů jsou na trhu k dostání?
V současnosti existuje nepřeberné množství černých čajů, které se liší zejména původem. Mezi nejznámější oblasti patří Assam na severovýchodě Indie.
V oblasti himalájského předhůří se nachází pěstitelská oblasti Darjeeling. Zdejší čaje platí za opravdový skvost svého druhu. I přes nevelkou rozlohu tady zpracují několik tisíc tun čaje ročně. Jen o kousek dál leží plantáže Sikkim, kde se nachází jediná čajová továrna v oblasti. Mezi další známé producenty čaje patří Nepál, Cejlon, Srí Lanka nebo Keňa.
Objevte sílu černého čaje
Není se čemu divit. Černý čaj má totiž řadu pozitivních účinků:
- obsahuje vysoký podíl kofeinu, který nás nabije energií
- funguje jako účinný antioxidant, zbavuje tělo škodlivých volných radikálů
- v přiměřených dávkách napomáhá snižování krevního tlaku
- působí příznivě proti ateroskleróze
- slouží jako prevence rakovinotvorného bujení
- snižuje tvorbu zánětů a výskyt bakterií v ústech
- obsahuje mnoho důležitých látek (fluorid, chlorofyl, minerály…)
A to nejlepší? Osvěží vás během jakéhokoli období. Pokud se navíc vyhnete nadměrnému slazení, zaženete žízeň i za parného počasí. To ale zdaleka není jediná možnost, jak si černý čaj vychutnat.
S černým čajem v kuchyni
Vhodit sáček čaje do hrníčku a zalít horkou vodou zvládne snad každý. Ale zkusili jste už využít čaj při vaření? Pokud ne, máme pro vás několik tipů.
1. Příloha, jak ji neznáte
Máte rádi vařenou rýži? Zkuste ji příště namísto vroucí vody zalít černým čajem. Fajnšmekři mohou vyzkoušet povařit v nálevu třeba quinou nebo ovesné vločky.
2. Vývar z černého čaje
Odvážnější kulináři mohou přidat pár čajových lístečků třeba do zeleninového vývaru. Uvidíte, že si pochutnáte.
3. Netradiční dezerty
Zpříjemněte si odpoledne sladkou delikatesou. Výrazné čajové aroma dokáže oživit i oblíbené dezerty. Vyzkoušejte třeba čokoládovou pěnu s čajem Earl Grey.
Už se vám sbíhají sliny na něco dobrého? Inspiraci najdete v sekci pod článkem. Vyberte si některý z osvědčených receptů a překvapte své blízké netradiční „čajovou“ pochoutkou.