Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Češi jedí málo ovoce a zeleniny. Iniciativa Půl talíře to aktivně mění s pomocí ambasadorky Lindy Rybové

Linda Rybová je ambasadorkou iniciativy Půl talíře
ZDROJ: Iniciativa Půl talíře
sdílet:

O tom, že strava by měla být vyvážená a konzumace ovoce a zeleniny každodenní, bylo napsáno tisíce knih a článků. Ale ruku na srdce, jak jste na tom vy? Ani nemusíte odpovídat, čísla a statistiky totiž mluví jasně: průměrný Čech nesní denně ani půl kila ovoce a zeleniny, a to je zkrátka málo. Iniciativa Půl talíře si dala ambiciózní cíl toto změnit.

Zelenina a ovoce tvoří základ zdravého jídelníčku, a to nejen díky své bohaté nutriční hodnotě, ale také díky prokazatelným přínosům pro trávení nebo posílení imunity. Přesto podle statistik většina Čechů konzumuje mnohem méně ovoce a zeleniny, než se doporučuje.

  • Ideální denní dávka podle Světové zdravotnické organizace (WHO) totiž činí 600 gramů ovoce a zeleniny (mimo brambory).
  • Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2023 dosahuje průměrná spotřeba ovoce na obyvatele 85,2 kilogramů ročně a zeleniny 87,2 kilogramů ročně. To odpovídá přibližně 460 gramům denně, což je stále výrazně pod doporučenou hranicí.

Tento rozdíl poukazuje na potřebu lepší informovanosti a jednodušších cest, jak ovoce a zeleninu zařadit do každodenního stravování. Podle iniciativy Půl talíře za nižší konzumací stojí nedostatek času na přípravu jídel, nedostupnost čerstvého ovoce a zeleniny, ale mnohdy právě i nedostatečná informovanost a povědomí o výživových potřebách.

Iniciativa Půl talíře

Kampaň s názvem „Půl talíře“ si klade za cíl zvýšit povědomí o důležitosti konzumace čerstvého ovoce a zeleniny ve vyvážené zdravé stravě. „Jde o jednoduchý, ale účinný koncept, kdy chceme motivovat lidi, aby naplnili alespoň polovinu svého talíře zeleninou a ovocem při každém jídle. Cílem kampaně je nejenom povzbudit zdravější stravovací návyky, ale také zdůraznit důležitost příjmu vitamínů, minerálních látek a vlákniny, které ovoce a zelenina poskytují. Iniciativa Půl talíře přichází s řadou vzdělávacích a informačních materiálů, včetně receptů, tipů pro zdravé nakupování a pokynů k přípravě jídel, které pomohou lidem snadno začlenit více ovoce a zeleniny do svého denního stravování,“ vysvětluje Monika Zábojníková, koordinátorka projektu.

Jak zařadit zeleninu do jídelníčku?

  • Přidejte ovoce a zeleninu do každého jídla. Mohou to být saláty a polévky, zeleninovými přílohami můžete nahradit těstoviny či brambory, zelenina může být grilovaná, vařená či čerstvá. Obohaťte hlavní jídla a přidejte zeleninu do omáček, těstovin nebo karbanátků. Čerstvé ovoce si můžete přidat do ovesné kaše nebo jogurtu.
  • Zařaďte zdravé svačiny v podobě nakrájené zeleniny a podávejte je třeba s hummusem, guacamole nebo jogurtovým dipem
  • Vyměňte sladkosti za ovocné dezerty a vyzkoušejte například pečená jablka s oříšky, ovocný salát s jogurtem nebo domácí ovocnou zmrzlinou.
  • Nezapomeňte, že jíme očima a nepodceňujte ani vizuální atraktivitu pokrmů. Vytvářejte barevné kombinace ovoce a zeleniny, které jsou lákavé na pohled. 
  • Sezónní a lokální ovoce a zelenina jsou obvykle chutnější a cenově dostupnější. Jídla plánujte předem, abyste měli jistotu, že máte dostatečný podíl ovoce a zeleniny zajištěn na každý den.

Zimní recept od Lindy Rybové: Hovězí po burgundsku s pečenou kořenovou zeleninou a cherry rajčátky

Klíčem k chutným pokrmům je bezesporu i výběr kvalitních a lokálních surovin. Zelenina, která je pěstovaná v organických podmínkách, dozrává přirozeně a blízko našich domovů, je daleko chutnější a má výraznější vůni. V zimě se tak na talíři mohou objevit kořenová zelenina, cibule, česnek, brambory nebo zelí.

Když venku klesají teploty a dny se krátí, je ideální čas na jídla, která zahřejí nejen tělo, ale i duši. Jedním z takových pokrmů je hovězí po burgundsku, které potěší každého milovníka kvalitní kuchyně. O svůj oblíbený recept na tuto francouzskou klasiku se podělila ambasadorka projektu Půl talíře, herečka Linda Rybová.

Na 4 porce budete potřebovat: 1,5 kg hovězího zadního masa, 100 g anglické slaniny, 1 česnek, 2 velké cibule, 7 mrkví, 5 petrželí, 1 celer, 1 dcl olivového oleje, sůl, 200 ml rajčatového protlaku, 700 ml červeného vína, 6 snítek rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 500 ml hovězího vývaru, 4-6 batátů, 1,5 kg cherry rajčat, 100 g másla, 1 řapíkatého celeru, 1 hrušku

Postup:

  • Hovězí zadní maso nakrájejte na kostky, anglickou slaninu na plátky. Nahrubo nasekejte oloupaný česnek a cibuli, na větší kostky pak dvě mrkve, petržel a polovinu celeru. Na olivovém oleji zprudka osmahněte maso, osolte a poté vyjměte. Ve stejném pekáči orestujte slaninu, nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli i česnek.
  • Do směsi vmíchejte rajčatový protlak a červené víno, které nechte svařit na polovinu. Dochuťte bylinkami, konkrétně rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem. Maso vraťte zpět do pekáče k ostatním surovinám a zalijte hovězím vývarem. Pekáč přiklopte a dejte na dvě hodiny do trouby předehřáté na 180 °C. 
  • Olivovým olejem vymastěte dva mělké pekáče. Do jednoho vložte zbylou nakrájenou kořenovou zeleninu a batáty. Do druhého potom cherry rajčátka. Vše dosolte.
  • Po dvou hodinách vyjměte hovězí z trouby a nechte ho ještě 45 minut probublávat na plotně při nízké teplotě. Do trouby vložte pekáč s kořenovou zeleninou a pečte při 180 °C asi 45 minut. Po 15 minutách přidejte pekáč s cherry rajčátky, které se budou péct celkem 30 minut.
  • Do hotové omáčky vmíchejte na závěr máslo. Vedle si nakrájejte řapíkatý celer a hrušku. Hovězí maso po burgundsku servírujte s batáty, pečenou kořenovou zeleninou, cherry rajčátky, čerstvým řapíkatým celerem a hruškou.

Zdroj: Půl talíře (www.pultalire.cz)

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...