0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český jídelníček za dob hladomoru: Čím se nahrazovala mouka a další nedostatkové suroviny?

Hladomor v Čechách
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Dali byste si veveřici, polévku z žab nebo chleba z mechové mouky? Možná se budete divit, ale jde o doporučení, které chudí lidé dostávali od vlády ve 20. letech 19. století. V době po napoleonských válkách, kdy Evropu sužoval hladomor. O sto let později začínala další válka, a tak bylo načase poznatky z roku 1817 opět oprášit.

Doktor Čeněk Zíbrt (1863-1932) sepsal v roce 1917 knihu Kuchyně za dob nedostatku před sto lety a inspirací mu byla právě zmíněná doporučení. Nešlo tak úplně o náhodu. Za první světové války nebylo k hladomoru opět daleko a bída byla stále aktuálnější téma. 

Hladomor v českých zemích 

V roce 1817 téměř celá Evropa bojovala s velkou neúrodou, kromě jiného nerostlo například obilí, takže hlad nemohl zahnat ani prostý chleba se solí. Úroda nedozrávala, v některých zemích navíc vypukl tyfus.

Doporučení se začalo objevovat už v 18. století 

To vše ani ne padesát let po hladomoru (1770 – 1771), po němž v Rakousko-Uhersku zemřelo více než 250 tisíc lidí. Tehdy se lidé trpící hlady dožadovali náhrady za chybějící potraviny, a tak se v novinách a letácích začala objevovat doporučení. Mezi ně patřila například příprava planě rostoucích rostlin, mouky z mechu islandského, stromové kůry, kaštanů, jetele, slámy nebo dřeva.

Rumfordská polévka pro chudé

Za zmínku stojí i takzvaná rumfordská polévka, která byla určena pro chudé a vynalezl ji v druhé polovině 18. století hrabě Rumford. Hustá polévka z brambor, zeleniny a luštěnin se znovu chudým nabízela i v roce 1817.

  • Mezi nová doporučení vlády přibyla příprava žab, hlemýžďů, veverek, potápek, lysek, želv (ano opravdu u nás žijí želvy – želva bahenní je dnes již chráněným živočichem).
  • Tito živočichové se však nikdy u venkovanů neuchytili, stejně jako maso psí nebo koňské. Kniha s recepty sestavená pod dozorem vlády však obsahovala i tipy, které si chudí lidé osvojili.

Náhražky mouky

Mouka se nahrazovala již zmíněným usušeným a rozemletým islandským a sobím mechem nebo se připravovala ze dřeva. Mnohem více oblíbenou, a především chutnější variantou, byla mouka z otrub, pokrutin a mlýnského prachu, žaludů či kaštanů

  • V době Rakousko-Uherska dokonce vláda platila za nasbíraných 100 kg žaludů 70 korun. Na českém venkově se z pražených žaludů vařila káva.
  • Káva se připravovala například také z pampelišek. Později (1916) se z žaludů lisoval i olej.

Maso 

Mnozí odborníci na gastronomii tvrdí, že chudí lidé v dobách bídy namísto masa hovězího konzumovali koninu, skutečnost je však pravděpodobně jiná. 

  • Pár zmínek o koňském mase najdeme, ale lidé se ho zřejmě z citového důvodu jinak stranili, stejně jako psího.
  • Oblíbenou náhražkou drahého masa bylo různé ptactvo, včetně toho zpěvného. Jeho lov byl sice v roce 1870 zakázán, ale ne všichni na nařízení dbali.

Rostliny a koření 

Do salátů se doporučovala v době nouze potočnice, šťovík, kozlíček jarní (rukola), pampelišky, kopřivy, sedmikrásky či řeřišnice luční. V doporučeních se objevily i různé výhonky, stonky, kořeny a hlízy – chmel, chřest nebo bolševník.

Přílohy a zelenina 

Oblíbenou surovinou byla mrkev a pohanka, vodnice (bílá řepa), v tipech se objevil i recept na ztracené vejce se šťovíkem. Se zemskými mandlemi (šáchor jedlý) se mělo pracovat jako se zelím. V jídelníčku nesměla chybět krupice.

Houby 

Mezi letáky s doručeními patřil tehdy i Houbovec, ve kterém hladem trpící občané našli recepty z hub. Mezi nimi byly i pochoutky z hříbků a smržů, jež patřili za opravdovou delikatesu.

  • Když v roce 1917 vydal Zdeněk Číbrt knihu tipů a receptů inspirovanou kulturně-historickými doklady, jeho záměrem nebylo reformovat jídelníček té doby. Jak sám v závěru píše, hodí-li se vám některý z receptů k napodobení, vyzkoušejte ho. V knize jde především o vhled do doby, kdy se naši předci museli spokojit s málem.
  • Předmluva knihy plná důležitých informací je od Viktora Faktora, který za komunistického režimu kontroloval vzorky vody, díky čemuž trávil spoustu času v přírodě. Zmíněná kniha mu byla inspirací při experimentování s léčivými bylinami či pokrmy z darů lesa.

Zdroj informací: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety z roku 2012 od Zdeňka Číbrta (vznikla podle předlohy z roku 1917) a předmluva Viktora Faktora, Praktická kuchařka pro českou domácnost z roku 1910 od Marie Nejedlé

Související články

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Jsou vyvedené k dokonalosti a recepty v nich doprovázejí dokonalé fotografie....
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit