
Přepadla vás chuť na sladké, ale nechcete se zatěžovat přemírou cukru? Chystáte zdravé svačiny do školy pro své děti a záleží vám na jejich výživové hodnotě? Domácí sušenky, ať už ořechové nebo čokoládové, jsou ideálním řešením, které potěší chuťové pohárky a nezatíží vaše zažívání.
Domácí sušenky jsou ideální zdravější volbou, když vás honí mlsná. Navíc mohou být hodnotnou součástí svačiny do školy nebo na výlety. Pokud je nesníte hned po upečení, můžete je snadno skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Jak na to, aby sladké sušenky byly také nutričně bohaté?
Poctivý základ pro zdravější domácí sušenky
Pokud toužíte po výživově hodnotných domácích sušenkách, je důležité začít se správným základem. Těsto na sušenky obohatí:
-
Vločky: Ovesné, žitné, špaldové nebo jejich směs. Vločky jsou bohaté na vlákninu a obsahují cenné množství vitamínů a minerálů, které jsou klíčové pro správné fungování organismu.
-
Ořechy: Jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví kostí. Studie potvrzují, že ořechy mají pozitivní vliv na srdce a cévy – snižují hladinu negativního LDL cholesterolu, zmírňují záněty a přispívají k zdravé funkci tepen.
-
Semínka: Pouhá jedna lžíce semínek denně poskytne důležitý zdroj vlákniny. K obohacení jídelníčku můžete mít doma lněná, chia, konopná, slunečnicová a dýňová semínka. Do sušenek můžete přidat také mák či sezam.
Abyste zvýraznili chuť vloček, můžete před přidáním do těsta všechny vločky, ořechy a semínka krátce opražit na sucho v pánvi. Tím se jejich chuť zintenzivní a dodá sušenkám nezaměnitelný charakter.
Čím nahradit v sušenkách bílý cukr?
Rafinovaný bílý cukr je téma, které hýbe světem. Za největší problém se považuje jeho vysoce průmyslové zpracování, které původní třtině odebere důležité cenné látky. Sušenky bez cukru sice znějí velmi zdravě, ale chcete-li si na nich skutečně pochutnat, pak se nějaké slazení bude hodit. Čím cukr v sušenkách nahradit?
- Použít můžete přírodní třtinový či kokosový cukr, med anebo sirup. Sáhnout můžete po sirupech, jako jsou datlový, čekankový nebo agávový. Sušenky můžete osladit také melasou, která vzniká při výrobě cukru, obsahuje velmi cenné živiny a je významným zdrojem železa.
Nebojte se přidat kvalitní čokoládu!
Čokoláda rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Proč? Je plná antioxidantů, pomáhá bojovat proti stárnutí, snižuje riziko srdečních onemocnění a prokazatelně zlepšuje náladu. Klasické cookies sice patří mezi americké recepty, které zrovna nevynikají benefity pro zdraví, ale pokud zvolíte kvalitní čokoládu, lépe stravitelnou špaldovou mouku, zdravější slazení, poctivé máslo a přidáte třeba ořechy, pak potěšíte nejen svou duši, ale i tělo.
Zdroje informací: Nacional Library of Medicine, ZdraveZdravi.cz, Blendea.cz, Apetitonline.cz