Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chili Ta Thuy: Nejpodceňovanější surovinou je podle mě zelí. Začátky mé kuchařské kariéry nebyly vždy růžové, říká

Chili Ta Thuy
ZDROJ: Foto: Karolína Waberová, Se souhlasem Chili Ta Thuy
sdílet:

Chili Ta Thuy vařila v Coca-Cola zóně na Apetit pikniku, který se konal v půlce června letošního roku, vietnamskou křupavou placku. Populární kuchařku a komičku jsme naštěstí zastihli ještě předtím, než Apetit piknik oficiálně otevřel své pomyslné brány, a stihli jí položit pár otázek. Poté se před jejím stanem vytvořil obrovský zástup nadšených fanoušků, kteří toužili její jídlo ochutnat. Do vyprodání se nezastavila ani na chviličku.

Recept na vietnamskou křupavou placku nám v roce 2023 Chili Ta Thuy prozradila do listopadového čísla Apetitu. Jídlo se okamžitě stalo naší novou redakční závislostí. Předtím jsme rýžový papír používali především na nejrůznější závitky, ale proměnit ho v dokonalou pikantní snídani se slaninou, čedarem a vejci nás upřímně nenapadlo. Geniální záležitost!

Na pikniku Chili se svým týmem připravovala různé verze placky, od vegetariánských se zeleninou, po ty s trhaným masem, které byly u lidí nejpopulárnější. I přes to, že byla u stánku neustále fronta, stíhala se Chili bavit se svými fanoušky. „Ano, my Vietnamci jsme všude, možná tady někde bude i moje matka,“ žertovala s lidmi ve frontě.

Skryt pre seznam

Spousta lidí jedla vietnamskou křupavou placku z rýžového papíru poprvé, a tak nás napadlo zeptat se Chili, zda jde o experiment. „Hodně experimentuju s chutí, ale jinak tenhle recept jsem úplně celý nevymyslela,“ říká. A jaký byl Chili největší experiment? „Myslím, že nic nepřekoná rozpečený hermelín s bramborovými chipsy, zalitý kečupem, jídlo, které jsem zbožňovala v pubertě,“ přiznává.  

Práce šla Chili na pikniku od ruky. Placku potřenou bylinkovým olejem hodila kuchařka na gril a počkala, až zbělá. Potom už na ni jen vrstvila ingredience, které si nakrájela předem. „Trio nejdůležitějších věcí v kuchyni je ostrý nůž, dobré prkénko a kvalitní nerezová pánev,“ poznamenala při přípravách.

Jednou z ingrediencí, které se na placce objevily, bylo i zelí, které Chili považuje za jednu z nejpodceňovanějších ingrediencí vůbec. „Se zelím strašně ráda pracuju, má totiž mnoho podob. Může být skvělé do základu, osladit ostatní suroviny. Můžete ho nechat zkaramelizovat a použít třeba na hot dogy, upéct ho, blanšírovat ho. Já prostě miluju zelí,“ přiznala Chili. 

Chili všechno perfektně s úsměvem zvládala, ale jak sama říká, nebylo tomu tak vždy. „Na začátku své kuchařské kariéry jsem měla připravit menu v jedné asijské restauraci, ale neměla jsem na to žádné zkušenosti, bylo tam pouze to nadšení, které ovšem nestačilo. Udělala jsem spoustu chyb, ale z celé události jsem se neuvěřitelně poučila,“ říká Chili Ta Thuy. 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...