Kdybyste na někoho v jižní Evropě vyrazili s pomlázkou, zřejmě by to nedopadlo dobře. Zato by vás možná pozvali ke stolu – a na něm by nechybělo jehněčí, které se rozpadá pod vidličkou… Co země, to jiný zvyk, jiná chuť a jiná velikonoční tabule. Připravte se na cestu kolem světa, která bude vonět po jehněčím, tresce, koření i sladkém pečivu.
Zatímco u nás se plete pomlázka, peče mazanec a barví vajíčka, jinde se velikonoční svátky slaví úplně jinak. Někde se vynáší smrtka, jinde se pečou bochánky se špetkou koření a zbožné symboliky. Pojďme se podívat, jak se Velikonoce slaví i za našimi hranicemi.
Hot Cross Buns – Velká Británie
Malé kořeněné bochánky s rozinkami a křížem z mouky a medu patří k nejznámějšímu velikonočnímu pečivu v Anglii. Pečou se hlavně na Velký pátek a každý prvek má svůj význam – kříž symbolizuje ukřižování, rozinky slzy a koření připomíná balzamování Ježíšova těla. Jsou jemné, sladké a voní po skořici. V Anglii se také můžete setkat se Simnel Cake, krásně zdobeným dortem s marcipánovými kuličkami.

Pashka a kulič – Rusko
Když v Rusku slaví Velikonoce, nesmí chybět dvě věci: bohatě zdobený chléb kulič a pashka – dezert z tvarohu ve tvaru pyramidy, plný rozinek, kandovaného ovoce a mletých ořechů. Často se na něj píší písmena „XB“ – znamenají, že Kristus vstal z mrtvých.

Tsoureki – Řecko
Řekové slaví Velikonoce s obrovským nadšením. Řecký sladký cop z kynutého těsta ochucený mastichou a mahlepem se připravuje na Bílou sobotu. Navrch se často klade červeně barvené vejce – symbol Kristovy oběti. Tsoureki je nadýchaný, voňavý a chutná skvěle i další dny, třeba s máslem nebo džemem.
Fanesca – Ekvádor
V Ekvádoru mají sytou velikonoční polévku zvanou fanesca. Obsahuje až dvanáct druhů luštěnin a obilovin – každá symbolizuje jednoho apoštola. Přidává se i sušená treska, dýně, kukuřice, mléko a koření. Jde o sváteční jídlo, které se vaří jen jednou v roce – a pořádně dlouho.
Mämmi – Finsko
Tradiční velikonoční dezert z žitné mouky, sladu, pomerančové kůry a cukru. Vypadá poněkud netradičně – říká se, že jako asfalt nebo bláto – ale chutná skvěle, zvlášť se smetanou a cukrem. Finové si ho dopřávají chlazený.
Le Gigot d’Agneau Pascal – Francie
Francouzi si na Velikonoce tradičně dopřávají jehněčí kýtu – gigot d’agneau. Nejčastěji pečenou s česnekem, rozmarýnem a podávanou s bramborami nebo zelenými fazolkami. Symbolizuje obětovaného beránka a patří na každý slavnostní stůl.

Bacalhau/bacalhoada – Portugalsko a Brazílie
Když je půst, přichází na scénu ryby – a treska je nejoblíbenější. V Brazílii a Portugalsku se připravuje s bramborami, olivami, cibulí a vejci. Pokrm je jednoduchý, ale plný chutí a na Velký pátek ho najdete téměř v každé domácnosti.
Capirotada – Mexiko
Sladký pokrm z chleba, sýra, rozinek, skořice a piloncilla (cukrové třtiny) – to je capirotada. V Mexiku se jí během postního období a každý kousek má symbolický význam. Například hřebíček symbolizuje hřeby na kříži, chléb Ježíšovo tělo. A když se na něj pořádně podíváte, zjistěte, že se až tak moc neliší od naší tradiční české žemlovky.
Torta pasqualina – Itálie
Velikonoční koláč naplněný sýry, uzeninami, vejci nebo špenátem. Je hutný, vydatný a připravuje se hlavně v jižní Itálii. Zbyde vám z ní na snídani, oběd i svačinu. Jako sladkou tečku si Italové dopřávají Colomba di Pasqua – nadýchaný kynutý koláč ve tvaru kříže, bohatě posypaný mandlemi a cukrem. Symbolizuje mír, nový začátek a duchovní čistotu.

Každá země, jiná chuť – ale stejné poselství
Ať už slavíte Velikonoce jakkoli a kdekoli, jedno je jisté: jídlo je jejich důležitou součástí. A každé z těchto jídel vypráví příběh – o víře, rodině, naději i oslavě nového života. Pokud vás láká něco nového, zkuste letos místo mazance připravit tsoureki, capirotadu nebo fanescu. A nebo si alespoň uvařte dobrou kávu, sedněte si a dejte si chutnou cestu kolem světa – s Apetitem.
Zdroje: CNN Travel – Easter dishes around the world, Business Insider – Easter Food Traditions, The Hungry Traveler – Easter Recipes Around the World, Food and Road – Traditional Easter Food