Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je kamut, rýž či špalda? Staré odrůdy pšenice jedli naši předkové i faraoni

Zorka Švarcová
2. 11. 2021
Klasy pšenice
Tymur Khakimov / Pexels

Jsou všestranné, chutné, zdravé a existují tu s námi od nepaměti. Ale v dnešní době, plné moderních superpotravin, se na ně možná trošku zapomíná. O kom je řeč? O původních druzích pšenice. Pojďte (znovu) objevit ty nejlepší!

Pšenice jednozrnka

Pšenice jednozrnka neboli triticum monococcum pěstovali lidé už 7 tisíc let před naším letopočtem. Jedná se o úplně nejstarší druh pšenice, která zůstala až dodnes nešlechtěná.

  • Nasládlá chuť a prapůvodní složení, bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, z ní činí lehce stravitelnou a výživnou potravinu.

Opláchnutou jednozrnku přes noc namočte a druhý den uvařte v osolené vodě v poměru 1 díl zrn na 2 díly vody. 

  • Po 30 minutách vaření bude křupavá a ideální do salátu, pilafu, rizota nebo do polévky.
  • Po 60 minutách se zrno rozvaří a skvěle padne do pomazánek, karbanátků a zapečených nákypů.

Jednozrnku si také můžete jednoduše umlít na mouku, která je vynikající jak na domácí chléb a lívance, tak na nekynuté sušenky a jiné placky. Stačí vám domácí obilný mlýnek a trocha trpělivosti!

Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí

Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí

> 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Pšenice dvouzrnka

Zkřížením jednozrnky a trávy s názvem mnohoštět špaldovitý (aegilops speltoides) vznikla pšenice dvouzrnka (triticum dicoccoides), která je spojována s počátkem primitivního zemědělství.

  • Na území České republiky se pěstovala v Malých a Bílých Karpatech, kde jí přezdívali rýž.
  • Podlouhlá zrnka obsahují až 20 % proteinu, zinek, hořčík, vápník, fosfor a vitamíny A, C a skupiny B.
  • Přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a díky snadné stravitelnosti příznivě ovlivňuje trávicí trakt.

Připravuje se stejně jako pšenice jednozrnka a její využití je také podobné. Ale pozor, mouka z dvouzrnky nemá moc dobré kynoucí vlastnosti. Použijte ji spíše na nekynuté pečivo jako jsou chlebové placky, sušenky a krekry.

Bílá polévka s jedno - či dvouzrnkou nebo špaldou

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

Připravte si kamut jako faraóni

Dalším prapůvodním druhem pšenice je kamut neboli khorasanská pšenice, jejíž zrno bylo nalezeno už v egyptských faraonských hrobkách. Odtud také pochází její přezdívka –⁠ pšenice faraónů.

  • Zrno kamutu je dvakrát větší než zrno klasické pšenice a má plnou oříškovo-máslovou chuť.
  • Název Kamut je registrovaná značka, díky které nedochází k jeho křížení ani žádným jiným genetickým úpravám. 
  • Kromě vysokého podílu bílkovin, vlákniny, vitamínů B, E, zinku, selenu a hořčíku obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny, což z něj činí kompletní bílkovinu.

Kamutová zrna stačí opláchnout a vařit ve vodě asi 30 minut do změknutí (v poměru 1 díl Kamutu na 2 díly vody).

Celé zrno se hodí jako příloha, do salátů, polévek, snídaňových kaší či bezmasých burgerů a karbanátků. Chléb z kamutové mouky vás nadchne zlatou barvou a lahodnou máslovou chutí.

Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

< 30 min
5(5x)
Přečíst recept

Co je špalda

Tento druh rozpadavé pšenice, celým jménem pšenice špalda, pěstovali v Evropě už před 8000 lety.

  • V českých zemích se jí v minulosti říkalo samopše.
  • Je odolná vůči nejrůznějším chorobám, škůdcům, ale i nepříznivému počasí, proto se většinou pěstuje v podmínkách ekologického zemědělství.
  • Díky vysokému podílu vlákniny působí blahodárně na trávicí soustavu.
  • Při pečení nejrůznějších koláčů a buchet zkuste nahradit ⅓ běžné mouky tou špaldovou. Pečivo získá nejen oříškovou chuť, ale také extra porci vlákniny, niacinu, fosforu, manganu, hořčíku, zinku i železa.
  • Opražená a umletá špalda se používá jako náhražka kávy, což ocení zejména těhotné nebo kojící ženy.
  • Špaldu propláchněte a přes noc namočte do vody. Druhý den opět propláchněte a vařte (v poměru 1:2) cca 40 minut až do změknutí. Takto uvařená zrnka můžete použít třeba do tzv. špaldota, alternativy klasického rizota.

Špaldový nákyp se špenátem a kozím sýrem

< 60 min
4.7(10x)
Přečíst recept

Staré druhy pšenice obecně obsahují méně lepku než klasická pšenice, proto mohou být vhodné pro lidi s určitou mírou intolerance na lepek. 

Pokud však trpíte celiakií, pšenici zcela vynechte a zaměřte se na její bezlepkové alternativy, jako jsou jáhly, amarant, čirok nebo kukuřice.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Zdravější recepty Zdraví a výživa Zdravé svačiny Životní styl Obiloviny

Související články