Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíme na Nový rok? Od tradiční české čočky ke sleďům, hroznovému vínu a rýžovému pudinku či koláči s mincí

pixabay-pulses-4760708_1280.jpg
ZDROJ: pixabay-pulses-4760708_1280.jpg
sdílet:

Na Nový rok se stoly po celém světě plní pokrmy, které nesou symboliku štěstí, hojnosti a prosperity. Od tradiční české čočky a vepřové pečeně až po dlouhé nudle v Asii či sladké koláče s ukrytou mincí v Řecku. Každá kultura přidává k novoročním zvykům něco jedinečného, co má zajistit úspěch v nadcházejícím roce.

Novoroční jídla nejsou jen o chuti, ale především o symbolice. Jídla, která lidé na Nový rok volí, odrážejí touhu po blahobytu, dlouhém životě a štěstí. Například kulatý tvar pokrmů symbolizuje cykličnost roku a nekonečnost. Zrníčka rýže, jadérka granátového jablka a čočka pak připomínají peníze.

Naopak některá jídla se spojují s negativní symbolikou. V České republice se vyvarujeme drůbeže, aby štěstí „neuletělo“, a ryb, aby „neuplavalo“.

Co se podává na Nový rok v České republice?

Nejtypičtějším českým novoročním pokrmem bývá čočka, která svým tvarem připomíná drobné mince. Tradiční čočka na kyselo se podává s osmaženou cibulkou, vařeným vejcem nebo uzeninou. Čočková polévka nebo karbanátky z čočky jsou dalšími oblíbenými novoročními variantami, které nejen skvěle chutnají, ale také dobře zasytí.

Symbol prasátka, které necouvá, ale postupuje vpřed, patří k další české tradici, protože i člověk by se měl v novém roce vydat kupředu, nevracet se, nedělat ty stejné chyby a směřovat k pokroku. Na novoročním stole tak často nechybí vepřová pečeně, vepřový guláš nebo klobásky, ale také prasátka vyrobená z marcipánu či perníku. Tyto pokrmy jsou oblíbené i v Rakousku, Maďarsku nebo Portugalsku, dokonce také na Kubě.

  • Pokud si dáte čočku s vepřovými klobáskami, jako to na Nový rok dělají Italové, pak máte podle tradic úspěch a peníze v novém roce skoro jistě zaručeny.

Jak slaví zbytek světa?

  • V Itálii a Maďarsku čočka s masem: V Itálii je čočka také tradičním pokrmem, který se podává s vepřovou klobásou nazývanou cotechino. V Maďarsku pak na talířích převládají čočkové polévky.

  • V Německu, východní Evropě a Irsku se podává zelí a zelená zelenina: Tato tradice má kořeny v Německu. Zelí, které se sklidilo na podzim a nechalo kvasit, bylo na Nový rok skvěle uleželé. Zelená barva zelí či další zeleniny symbolizuje barvu peněz, tedy hojnost a bohatství po celý další rok.

  • Ve Skandinávii sleď pro velký úlovek: Ve Skandinávii, Polsku a severním Německu se na Nový rok podává sleď. Jeho stříbrné šupiny symbolizují peníze, a proto je sleď považován za pokrm štěstí. Jiný kraj – jiný mrav. U nás se ryby na Nový rok nejedí, aby peníze neuplavaly!

  • Ve Švédsku a Norsku rýžový puding: V Norsku a Švédsku na Nový rok nevynechají rýžový pudink, do kterého se ukryje mandle. Kdo mandli najde, bude mít 12 měsíců štěstí.

  • V Asii nudle pro dlouhý život: V zemích jako Čína a Japonsko jsou dlouhé nudle symbolem dlouhého života. Při jejich přípravě je důležité, aby zůstaly neporušené, což má zajistit zdraví a dlouhověkost.

  • V USA fazole a kukuřičný chleba: Na jihu Spojených států je tradičním pokrmem Hoppin’ John, připravený z fazolí black-eyed peas, rýže a šunky. Kromě toho se v USA také podává kukuřičný chleba, který svou barvou připomíná zlato a symbolizuje bohatství.

  • Na Filipínách a ve Španělsku ovoce pro prosperitu: Na Filipínách se věří, že 12 druhů kulatého ovoce, jako je například meloun, zajistí prosperitu pro každý měsíc roku. Ve Španělsku zase lidé pojídají o půlnoci mezi Silvestrem a Novým rokem 12 hroznových kuliček, každá za jeden měsíc štěstí.

  • Na Balkáně a v Řecku koláč s mincí: V balkánských zemích, ale především v Řecku se peče vasilopita, koláč s ukrytou mincí či nějakou drobností. Ten, kdo ji najde, bude mít po celý rok štěstí.

  • V Turecku granátové jablko pro plodnost: V Turecku symbolizuje granátové jablko plodnost, zdraví, štěstí a prosperitu. Rozbití tohoto ovoce před domem na Nový rok má přinést požehnání.

  • V Mexiku tamales proti kocovině: Mexické tamales, tedy kukuřičné těsto naplněné masem, sýrem a dalšími surovinami, se balí do kukuřičné slupky či banánového listu. Tamales se často servírují s polévkou mendo, která se připravuje z drštěk a má pomoct s úlevou od kocoviny.

Zdroje informací: radynacestuirozhlascookidoo

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín