Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co ochutnat v Albánii? V ráji kulinářských požitků se mísí vlivy řecké, turecké, italské a balkánské kuchyně

Tave Kosi albánské pečené jehněčí
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Albánie se stává stále populárnější turistickou destinací. Jedním z jejích lákadel je místní kuchyně. Objevte pestrou paletu chutí a vůní, které tato země na kraji Evropy nabízí. Co všechno byste měli v Albánii ochutnat a jaké suroviny albánské kuchyně používá?

Albánská kuchyně je směsicí středomořských, balkánských a orientálních vlivů. To ji činí naprosto jedinečnou a těžko odolatelnou.

  • Pro Albánii je typické používání čerstvých bylinek, jako jsou oregano, máta, bazalka a rozmarýn, ale také česnek a chilli papričky.
  • Místní kuchyně hodně využívá čerstvého balkánského sýra a  bílého jogurtu. Je rovněž bohatá na zeleninu a miluje mleté maso.

Bez čeho se albánská kuchyně rozhodně neobejde?

  • Zelenina všeho druhu: rajčata, okurky, papriky, lilky a olivy. Oblíbenou místní surovinou je okra.
  • Voňavé bylinky a koření: oregano, máta, bazalka, rozmarýn, česnek a chilli papričky.
  • Vydatné maso: hovězí, telecí, jehněčí, vepřové, ale také maso kozí a kuřecí.
  • Mléčné výrobky: sýry balkánského typu, jogurty a mléko.
  • Čerstvé ryby a mořské plody: pstruh, úhoř, treska, slávky a sardinky.

Nejoblíbenější albánská jídla

Albánská kuchyně nabízí mnoho lahodných pokrmů, které rozhodně stojí za ochutnání. Mezi ty nejznámější patří:

  • Tavë kosi je zapečené jehněčí maso pečené v bílém jogurtu a rýží. Typické je pro oblast Elbasan.
  • Qofte të fërguara jsou smažené nebo pečené masové kuličky (čofty). Podávají se s bílým chlebem nebo grilovanou zeleninou.
  • Paçe je tradiční polévka z ovčí nebo vepřové hlavy vařená s česnekem, cibulí a octem.
  • Byrek: slaný vrstvený koláč z filo těsta, plněný sýrem, špenátem, masem nebo zeleninou. V Chorvatsku, Bosně a dalších balkánských zemích nese název burek.
  • Fërgesë je pokrm na pomezí našeho leča a budapešťské pomazánky. Připravuje s masem (játry) nebo v čistě zeleninové verzi. Typicky se zapéká s paprikou, rajčaty, cibulí a místním sýrem gjizë.

Neodolatelné předkrmy a dezerty

Pokud vám i přes konzumaci vydatného hlavního chodu zbyde trochu místa, rozhodně vyzkoušejte i některé z albánských předkrmů či dezertů. Zdejší kuchyně jich nabízí širokou škálu.

Z albánských předkrmů si nenechte ujít:

  • Japrak: plněné papriky rýží a masem
  • Dolma Japrak: vinné listy plnené rýží a masem.
  • Bukë me djath: lehký chlebík se sýrem
  • Meze s pršutem, salámem, sýrem feta a olivami
  • Sardele me Limon: smažené sardinky s citronem

Albánci milují dezerty a jejich paleta je široká: 

  • Shëndetlie me mjaltë: medový dezert
  • Baklava: sladké těsto plněné ořechy a medem
  • Revani me sherbet: koláč z krupice polévaný sirupem
  • Petulla: fritované kousky těsta posypané cukrem či přelité ovocným rozvarem
  • Trileche: třímlékový koláč, odkazující na oblíbený španělský dezert Tres Leches.

Plánujete-li cestu do Albánie, nezapomeňte si kromě úchvatné přírody vychutnat i místní kuchyni, která je plná čerstvých surovin. Objevte rozmanité chutě a vůně albánských specialit, které vás zaručeně nadchnou.

Zdroje: PrůvodcePoAlbánii, MyAlbanianFood, Trafalgar

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín