Albánie se stává stále populárnější turistickou destinací. Jedním z jejích lákadel je místní kuchyně. Objevte pestrou paletu chutí a vůní, které tato země na kraji Evropy nabízí. Co všechno byste měli v Albánii ochutnat a jaké suroviny albánské kuchyně používá?
Albánská kuchyně je směsicí středomořských, balkánských a orientálních vlivů. To ji činí naprosto jedinečnou a těžko odolatelnou.
- Pro Albánii je typické používání čerstvých bylinek, jako jsou oregano, máta, bazalka a rozmarýn, ale také česnek a chilli papričky.
- Místní kuchyně hodně využívá čerstvého balkánského sýra a bílého jogurtu. Je rovněž bohatá na zeleninu a miluje mleté maso.
Bez čeho se albánská kuchyně rozhodně neobejde?
- Zelenina všeho druhu: rajčata, okurky, papriky, lilky a olivy. Oblíbenou místní surovinou je okra.
- Voňavé bylinky a koření: oregano, máta, bazalka, rozmarýn, česnek a chilli papričky.
- Vydatné maso: hovězí, telecí, jehněčí, vepřové, ale také maso kozí a kuřecí.
- Mléčné výrobky: sýry balkánského typu, jogurty a mléko.
- Čerstvé ryby a mořské plody: pstruh, úhoř, treska, slávky a sardinky.
Nejoblíbenější albánská jídla
Albánská kuchyně nabízí mnoho lahodných pokrmů, které rozhodně stojí za ochutnání. Mezi ty nejznámější patří:
- Tavë kosi je zapečené jehněčí maso pečené v bílém jogurtu a rýží. Typické je pro oblast Elbasan.
- Qofte të fërguara jsou smažené nebo pečené masové kuličky (čofty). Podávají se s bílým chlebem nebo grilovanou zeleninou.
- Paçe je tradiční polévka z ovčí nebo vepřové hlavy vařená s česnekem, cibulí a octem.
- Byrek: slaný vrstvený koláč z filo těsta, plněný sýrem, špenátem, masem nebo zeleninou. V Chorvatsku, Bosně a dalších balkánských zemích nese název burek.
- Fërgesë je pokrm na pomezí našeho leča a budapešťské pomazánky. Připravuje s masem (játry) nebo v čistě zeleninové verzi. Typicky se zapéká s paprikou, rajčaty, cibulí a místním sýrem gjizë.
Neodolatelné předkrmy a dezerty
Pokud vám i přes konzumaci vydatného hlavního chodu zbyde trochu místa, rozhodně vyzkoušejte i některé z albánských předkrmů či dezertů. Zdejší kuchyně jich nabízí širokou škálu.
Z albánských předkrmů si nenechte ujít:
- Japrak: plněné papriky rýží a masem
- Dolma Japrak: vinné listy plnené rýží a masem.
- Bukë me djath: lehký chlebík se sýrem
- Meze s pršutem, salámem, sýrem feta a olivami
- Sardele me Limon: smažené sardinky s citronem
Albánci milují dezerty a jejich paleta je široká:
- Shëndetlie me mjaltë: medový dezert
- Baklava: sladké těsto plněné ořechy a medem
- Revani me sherbet: koláč z krupice polévaný sirupem
- Petulla: fritované kousky těsta posypané cukrem či přelité ovocným rozvarem
- Trileche: třímlékový koláč, odkazující na oblíbený španělský dezert Tres Leches.
Plánujete-li cestu do Albánie, nezapomeňte si kromě úchvatné přírody vychutnat i místní kuchyni, která je plná čerstvých surovin. Objevte rozmanité chutě a vůně albánských specialit, které vás zaručeně nadchnou.
Zdroje: PrůvodcePoAlbánii, MyAlbanianFood, Trafalgar