Zachraňte banány, upečte chlebíček! Banány s černými tečkami možná nevypadají dokonale, ale chuťově jsou na vrcholu. Čím zralejší, tím sladší, měkčí a voňavější – a přesně takové potřebujete na ten nejlepší banánový chlebíček. Stačí je rozmačkat, přihodit pár surovin ze spíže a počkat, až vám kuchyň prostoupí jejich neodolatelná vůně. Takže až zase budete zvažovat, jestli starší banány ještě zachránit… Odpověď zní: rozhodně ano!
Malá banánová osvěta: Víte, že za popularitu banánového chlebíčku (banana bread) vděčíme hospodářské krizi? Ve 30. letech se zkrátka neplýtvalo – a i přezrálé, pomačkané banány dostaly druhou šanci. Proměnily se ve sladký moučník, který si od té doby našel cestu do milionů kuchyní po celém světě. Zralé banány totiž umí hotové kouzlo: provoní těsto, krásně ho zvláční a navíc ho přirozeně osladí. Díky tomu si snadno vystačíte s menším množstvím cukru – a někdy ho můžete úplně vynechat.
Klasický banánový chlebíček – začněte tím nejjednodušším a nejvděčnějším
Recept na banánový chlebíček by měl mít v repertoáru každý. A pokud s ním teprve začínáte, tenhle je ideální na seznámení. Je totiž jednoduchý a spolehlivý. Skvěle drží tvar a není zbytečně sladký, takže si ho můžete bez výčitek dát i ke snídani. Možná vás překvapí, že v něm není ani jedno vejce, ale nebojte, na chuti mu to neubere. My jsme ho navíc „ozdravili“ celozrnnou moukou, která mu dodá více vlákniny.

Banánové minichlebíčky s mléčným karamelem
Malé a rozhodně nezapomenutelné! Ať už je upečete ve formičkách na mini chlebíčky, nebo v košíčcích na muffiny (i to je jedna z možností), budou vypadat skvěle i bez složitého zdobení. Navrch pak přijde jednoduchý, ale božský krém z mléčného karamelu a šlehačky: ten jim dodá chuť, kterou byste u banánového chlebíčku možná nečekali – a je hotovo!
- Mléčný karamel neboli dulce de leche si snadno připravíte i doma – stačí zkaramelizovat slazené kondenzované mléko. Ale pozor – je vysoce návykový!

Banánový chlebíček s Baileys
Tohle je banánový chlebíček pro dospělé! Lehce dekadentní a voňavý po whisky a smetaně. Kombinace zralých banánů s kakaem a vanilkou je prostě dokonalá. A Baileys mu dodá špetku drzosti, která z něj udělá něco víc než jen sladkou tečku na závěr hostiny. Upečte si dezert, na který se jen tak nezapomíná, recept už hledat nemusíte…

Obrácený banánový koláč z pánve
Tenhle koláč pobláznil svět – a my se vůbec nedivíme. Je vláčný, sladký, voňavý a upečete ho na pánvi. Ano, vážně! Stačí plotýnka, nepřilnavá pánev a pár surovin, které nejspíš máte doma i bez výpravy do obchodu. Na dno přijdou dozlatova karamelizované banány, navrch čokoládové těsto, pak už jen převrátit, obrácený koláč vyklopit na talíř a nechat hosty obdivně mlčet.

Banánový chlebíček s arašídovým máslem
Banán + arašídové máslo? Jestli tuhle kombinaci surovin milujete, poznačte si recept do kuchařky hodně velkým písmem. Je úžasně vláčný, jemně hutný, přirozeně sladký a díky arašídovému máslu i lehounce slaný. Jednoduše: naprosto vyvážený a návykový moučník. Chutná dětem, ale tajně ho budou ujídat i dospělí. A pokud ho chcete posunout ještě o level výš, přidejte ke každému plátku lžičku bílého jogurtu a pokapejte jej medem.

Banány s černými tečkami nepatří do koše. Naopak. Právě z nich vznikají ty nejlepší chlebíčky – klasické, s karamelem, arašídovým máslem nebo třeba s kapkou likéru. Až vám příště banány přešvihnou „datum spotřeby“, vytáhněte formu, zapněte troubu a vyhledejte jeden z našich receptů. Litovat určitě nebudete.
Zdroj: Apetit, lidovky.cz