Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se stane s vaším organismem a postavou, když budete jíst každý den chleba?

bochník chleba
ZDROJ: Flo Maderebner / Pexels
sdílet:

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S rostoucí popularitou low-carb a bezlepkových výživových směrů se mu však někteří vyhýbají. Potřebujeme chléb pro zdraví? Jak se může každodenní konzumace chleba podepsat na zdravotním stavu?

1. Příjem vlákniny

Pokud si každé ráno společně s míchanými vejci pochutnáte na jednom nebo dvou plátcích celozrnného chleba, jste na dobré cestě k získání potřebné denní dávky vlákniny.

  • Vyberte si světlý, tmavý, kváskový nebo jiný chléb – vždy do sebe dostanete porci vlákniny, tedy živinu, která napomáhá lepšímu trávení, zdraví střev a dokonce může pomoci při udržování optimální váhy.
  • Některé druhy chleba v sobě mají více vlákniny než jiné, proto dietologové obecně doporučují konzumaci celozrnného chleba. Ten obsahuje vlákniny nejvíce a líp zasytí na delší dobu než světlý chléb. 
  • Podle Americké kardiologické asociace by ženy do 50 let měly jíst 21 až 25 gramů vlákniny denně, ideálně z celozrnných zdrojů.
  • Jeden krajíc z celozrnného bochníku obsahuje asi 2 gramy vlákniny, takže když si dáte sendvič sestávající ze dvou krajíců, rázem zvýšíte její příjem. A nemluvě o tom, že se k němu perfektně hodí příloha v podobě zeleninového salátu, což je další vláknina navíc.
  • Pozor si musí dávat i osoby s alergií na lepek a vybírat si bezlepkové varianty.

2. Důležité vitaminy

Všechny druhy chleba obsahují kromě vlákniny také železo, vitamíny skupiny B a překvapivě vysoké množství bílkovin, vápníku, thiaminu, manganu a zinku.

  • Celozrnný chléb také obsahuje folát, což je aktivní forma kyseliny listové neboli vitamín B9. Ten se doporučuje ženám, které by rády otěhotněly i těm, které miminko čekají.
  • Kyselina listová se stará o správný vývoj vajíček a následně i vývoj a růst plodu v těhotenství.

3. Kombinovat s tuky a bílkovinami

Každá mince má i svou obrácenou stranu, což platí i u chleba. Stále se totiž jedná o potravinu bohatou na sacharidy, které – v případě  bílého pečiva, jako jsou ciabatty, bagety, keiserky nebo rohlíky či housky – vedle energie mnoho dalšího nepřinášejí. Mohou způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, s čímž se pojí její následný pokles a únava.

  • Vybírejte proto vždy raději pečivo celozrnné, vícezrnné, s žitnou či špaldovou moukou, semínky, dalšími obilovinami či otrubami.
  • Vybírejte kváskový chléb a kombinujte ho se zdravým tukem (máslo, avokádo) a libovou bílkovinou (sýr, vejce, šunka, pečené maso, hummus), tím změníte poměr živin a zajistíte, že nebudete mít brzy hlad a energie vydrží déle. Takový celozrnný nebo kváskový chléb s rozmačkaným avokádem a vejcem natvrdo obsahuje komplexní sacharidy, tuky i bílkoviny – a navíc je to velká lahůdka!
  • Je dobré se zorientovat v tom, jaké mají které potraviny glykemický index. Ten udává, jak rychle se sacharidy z určitých potravin dostávají do krve.  Pokud chcete udržet svůj krevní cukr v rovnováze a bez výraznějších výkyvů, jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem.
  • Plátek chleba také můžete namazat arašídovým máslem, tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou.
  • Chléb nabízí širokou škálu možností, jak z něj vykouzlit skvělou snídani, oběd, svačinu i večeři, tak toho využijte.

I když právě frčí nízkosacharidové diety, neznamená to, že chléb je špatný. Záleží, který si vyberete a když jej budete bohatě doplňovat zeleninou, tuky a bílkovinami, nesníte ho tolik, abyste museli jeho přítomnost v jídelníčku řešit. Svému tělu jím dopřejete pěknou porci vlákniny, vitamínů, minerálů, skvělou chuť a pocit příjemného nasycení. Uvedené neplatí pro ty, které trápí intolerance lepku nebo alergie!

Zdroje informací: EatingWell, The List, Eat This, Not That

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč