Orama znamená v řečtině vize. A přesně to ztělesňuje nová stejnojmenná Metaxa Private Reserve. Tu nedávno v Praze představil sám nový Metaxa Master Konstantinos Kalpaxidis. V pořadí šestý Metaxa Master v rozhovoru prozradil, čím je Orama tak výjimečná i jak se v hvězdičkách Metaxy vlastně vyznat.
Metaxa Master je duší i tělem nejznámější řecké lihoviny na světě. Musí ovládat několik umění: vybrat správné destiláty a muškátová vína z ostrova Samos, smíchat je v perfektním poměru a doladit chuť tak, aby Metaxa chutnala stejně skvěle.
Je tak pověřený nejen střežením chuti, ale zaručuje také kontinuitu charakteru Metaxy. Není proto divu, že žezlo si mezi sebou Metaxa Masteři předávají jen jednou za generaci.
Naučit se totiž namíchat lihovinu, která není ani koňak, ani brandy a představuje samostatnou kategorii, trvá mnoho let. Konstantinos Kalpaxidis musí umět být tak trochu vinařem, lihovarníkem i sklepmistrem. My jsme mu položili několik otázek:
Co znamenají hvězdičky na lahvích Metaxa?
Často si lidé myslí, že jde o dobu zrání, ale není tomu tak. Znamenají vzrůstající rozmanitost chutí. Pět hvězdiček je takový základ, 7 hvězd je chuťově komplexnější a Metaxa s 12 hvězdami ještě o něco více. Rozdíly jsou ale i v samotných ingrediencích.
Pro 5* Metaxu používáme muškátové víno nejen z ostrova Samos, který je pro nás tak důležitý, ale i z jiného ostrova. Od sedmi hvězd používáme pro výrobu Metaxy jen muškátové víno ze Samosu a pro 12* Metaxu používáme navíc i destiláty, které zrají v pálených dubových sudech. Rozdílné přísady dávají vzniknout prvotnímu charakteru samotného destilátu a poté za přidání dalších destilátů různého stáří vznikne finální produkt.
Co je na ostrově Samos zvláštního a proč je pro Metaxu tak důležitý?
Pěstuje se na něm víno odrůdy muškát, ze kterého Metaxa vzniká. Právě na tomto ostrově má muškát nejlepší chuťové i aromatické vlastnosti. Je to dáno třemi faktory.
Tím prvním je půda nebo-li terrroir. Půda na Samosu je vulkanického původu a díky svému složení vytváří ve vínu skvělý potenciál pro dlouhé zrání. Druhým faktorem je středomořské podnebí a nadmořská výška, ve které se víno pěstuje. Hrozny tak mají nejen dostatek tepla a slunce ale zároveň je ovívá chladnější vánek, který je ochlazuje a díky tomu si utváří své speciální aroma.
Posledním elementem je lidská práce. Vína na Samosu se pěstují v kopcích, skoro v horách a vše se tu dělá ručně, protože se stroje skoro nikam nedostanou. Tady vzniká srdce i duše Metaxy.
Pojďme k nové private reserve pojmenované Orama, jaký je její příběh?
Orama znamená vize a ztělesňuje naší vizi udržitelnosti. Díky této novince chceme ukazovat, co vše pro udržitelnost děláme. Snažíme se snižovat uhlíkovou stopu a zaměřujeme se i na ekologii při pěstování vína, ze kterého Metaxa vzniká. Pro láhve označené private reserve bychom chtěli používat už jen ekologicky vypěstované víno ze Samosu.
Na ostrově tak pomáháme našim farmářům a pěstitelům právě s přechodem na ekologické zemědělství, vzděláváme je, organizujeme semináře, financujeme certifikace a také se snažíme všichni táhnout za jeden provaz. Slavíme jednotlivé úspěchy a vyzdvihujeme ty, kdo už na pěstování bio vína přešli.
Jaké jsou tedy vaše plány?
Do roku 2030 chceme snížit uhlíkové emise o 50 % na lahev. Největší uhlíkovou stopu mají lahve a doprava. Zrušili jsme dárkové balení u 95 % našich produktů a láhve pro 12* Metaxu a Private reserve jsme odlehčili. Do budoucna to samé uděláme i s 5* a 7* láhvemi. Samotná láhev Private Reserve Orama byla upravena tak, aby byla lehčí, a dárková krabička kompaktnější, čímž se oproti předchozímu balení snížily emise CO2 o 104 %.
Jaká je vlastně Orama?
Je to destilát z edice private reserve, což je řada, která ukazuje, jak komplexní Metaxa umí být. Základ tvoří 3 složky – sladké muškátové bio víno ze Samosu, vinný destilát a směs výtažků z bylin. Tyto tři složky se ve specifickém poměru smíchají a uloží do dubového sudu, kde zrají několik let. Když máme pocit, že vše dobře dozrálo, pustíme se do míchání private reserve.
Jak si nejlépe vychutnat Metaxu?
Pětihvězdičková je skvělá do long drinků - nemusíte vymýšlet nic složitého, stačí ji doplnit tonikem ochucenou sodovkou nebo jen perlivou vodou. Na našich stránkách najdete spousty inspirace, jen koukněte. Metaxa Orama není určená na míchání, nejlepší je s kostkou ledu a dobrou společností. To je základ, to ostatní už je na vás.
Jak vy sám pijete Metaxu nejraději?
S ledem a plátkem pomeranče, nejlépe řeckého. Metaxa a pomeranč jsou totiž skvěle dohromady, tady nemůžete udělat chybu.
Dá se s Metaxou vařit?
Určitě! Má skvěle vyváženou chuť sladkého a kyselého, za což vděčí právě vínu, ze kterého se vyrábí. Je skvělá do omáček, k masu, do dezertů… ale já raději jím, než vařím, tady bych se ptal spíš nějakého kuchaře.