Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočkové saláty: 5 tipů, jak udělat z čočky hvězdu vaší kuchyně

1. 1. 2025
Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem
Olive Magazine/Immediate Media

Začněte nový rok s lehkostí a chutí! Čočkové saláty jsou skvělým způsobem, jak si dopřát zdravé a jednoduché jídlo plné živin. Připravili jsme pro vás pět receptů, které vás přesvědčí, že čočka může být opravdovou hvězdou vašeho talíře.

Čočka je luštěnina, která má co nabídnoutje cenově dostupná, snadno k sehnání a nabitá živinami. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny vás spolehlivě zasytí, a navíc tělu dodá důležité minerály.

  • Příprava čočky je jednoduchávětšina druhů se nemusí namáčet vůbec, a klasické hnědé čočce stačí pouhé dvě hodiny. Ať už ji použijete do české klasiky nebo moderních salátů, vždy vás překvapí svou univerzálností.
  • Od červené a oranžové až po zelenou či černou – každý druh čočky má svůj jedinečný vzhled i chuť. Přesvědčte se sami a zkuste některý z našich pěti receptů, které si zamilujete.

Zelená čočka Puy: dokonalý salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Drobnozrnná zelená čočka Puy je perfektní volbou pro saláty, protože se nerozváří a drží svůj tvar. Její jemnou chuť krásně doplňuje pikantní červená cibule a slaný balkánský sýr. Stačí přidat svěží petržel, kapku citronové šťávy a zálivku doladit pár lístky tymiánu.

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

< 50 min
4.1(247x)
Přečíst recept

Křupavý čočkový salát: Barevná pochoutka, která vás dostane

Váš talíř může být zdravý a přitom hravý! Křupavé jablko a celer v kombinaci s vařenou čočkou vytvoří salát, který je lehký, chutný a plný energie. Tajemství jeho jedinečné chuti je jednoduchá zálivka z olivového oleje a citronové šťávy, která všechno krásně propojí.

Křupavý čočkový salát

Křupavý čočkový salát

< 20 min
4.6(18x)
Přečíst recept

S pečenou červenou řepou

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové. Pečená řepa dodá salátu jemnou sladkost a sytě červenou barvu, jež okamžitě upoutá pozornost na talíři. Společně s fetou, svěží rukolou a balsamikovým octem tvoří kombinaci, která je pastvou nejen pro chuťové pohárky, ale i pro oči.

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

< 90 min
4.5(22x)
Přečíst recept

Exotika s paprikou a arašídy

Pokud vás baví nečekané kombinace, tento salát vás dostane. Sladké papriky a křupavé arašídy propojené sójovou omáčkou a kapkou limetky – jednoduché, exotické a neodolatelné. Stačí málo a máte chuťovku, kterou můžete hrdě servírovat i návštěvě.

Čočkový salát s paprikou a arašídy

Čočkový salát s paprikou a arašídy

< 20 min
4.1(42x)
Přečíst recept

S pečenou cibulí a ricottou

Do zlatova upečená cibule je hvězdou tohoto receptu. Její sladkost krásně kontrastuje s jemnou ricottou a vařenou čočkou. Stačí přidat pár kapek olivového oleje, špetku soli a čerstvé bylinky. Skvěle se hodí k pečeným masům, ale i jako doplněk pro dokonale propečený wellington.

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

< 30 min
4.3(11x)
Přečíst recept

Čočka má mnoho tváří: Najděte tu, která sedne vašemu talíři

Červená, černá nebo klasická hnědá? Každý druh čočky má svou jedinečnou chuť. Ať už hledáte rychlou variantu do salátu, elegantní doplněk k rybě, nebo základ pro teplý exotický pokrm, čočka vám vždy nabídne přesně to, co potřebujete. Stačí si jen vybrat:

  • Červená čočka: Perfektní volba, pokud máte málo času. Je rychle uvařená (během 10–15 minut) a díky své jemné textuře se skvěle hodí do polévek, pyré nebo indických kari.
  • Černá čočka (beluga): Malá, elegantní a chuťově výrazná. Černá čočka se nerozváří, takže je ideální do luxusních salátů nebo jako příloha k rybě. Její lehce oříšková chuť krásně doplní maso i pečenou zeleninu.
  • Hnědá čočka: Klasika české kuchyně, která je ovšem skvělá i v salátech. Díky své pevné textuře je vhodná k míchání s čerstvou zeleninou, jako jsou okurky nebo rajčata. Stačí dochutit olivovým olejem a jablečným octem a máte jednoduchý, ale výborný salát.
  • Žlutá čočka: Na první pohled podobná červené, ale chuťově jemnější. Výborně se hodí na teplé saláty s kari zálivkou nebo exotickými chutěmi, například s kokosovým mlékem a limetkou.

Zdroj: Wikipedia, Apetit 

Sdílet článek

Luštěninová jídla

Související články