Čokoláda se těší celosvětové oblibě – kdo ji rovnou nemiluje, tomu alespoň nevadí. Ale nebylo tomu tak vždy. Vydejte se s námi na cestu tisíciletími, která musela uplynout, než jsme čokoládě naprosto propadli.
Na počátku všeho byla hořká voda
Putování za čokoládou začneme lingvistickým okénkem. Kakaovník pravý se v latině nazývá Theobroma cacao, což pochází z řečtiny a znamená „pokrm bohů.“ Naproti tomu samotný název čokoláda vychází z aztéckého xocolātl, což znamená hořká voda. Jak tohle může jít dohromady?
- Aztékové znali čokoládu jen jako nápoj. Namletím semen rostliny na jemný prášek a jeho smícháním s vodou vznikla hořká voda nevalné chuti, které ale přisuzovali zázračný vliv na zdraví.
- Konzumace nebyla pro každého a měla primárně rituální a náboženský význam, kde na chuti tolik nesejde.
Čokoláda si první Evropany vůbec nezískala
Když čokoládu v 16. století ochutnali první Evropané, nikoho tahle hořká směs pochopitelně nenadchla. Po sérii opakovaných neúspěchů s domestikací čokolády na evropském kontinentu zkusili Španělé přidat do hořké vody cukr, med a vanilku a zázrak byl na světě.
Na výrobu půl kila čokolády je potřeba víc než čtyři sta kakaových bobů. V 16. století bylo přitom možné za sto bobů koupit jednoho krocana, sto rajčat nebo tři králíky. Ani ve středověku tedy čokoláda nebyla pro každého, byla vzácná, platila za symbol luxusu a bohatství a dopřát si ji mohla jen honorace. I takovou hodnotu může mít čokoláda.
Možná ve vás čtení těchto řádků vyvolává chuť na tabulku dobré čokolády. Až ulomíte první kostičku, připomeňte si, že tabulková čokoláda je v našich domácnostech vlastně pořád novinkou.
- První tabulka čokolády spatřila světlo světa v 19. století. Tehdy ovládala svět průmyslová revoluce a neskutečný vliv měla i na vývoj čokolády. Strojová výroba a usnadnění technologických postupů zpracování kakaových bobů čokoládu značně zlevnily, a tedy i rozšířily mezi prostý lid.
Která čokoláda je nejlepší? Vychutnejte si ji pokaždé jinak!
Co se vám vybaví, když se řekne čokoláda? Hnědá tabulka čokolády, horký nápoj nebo snad pralinky? Jste fanoušky čokoládového fondue nebo si raději pošmáknete na čokoládovém dortu? Díky nepřebernému množství způsobů, jak konzumovat čokoládu, si ji můžete vychutnat každý den jinak.
- Milujete moučníky? Ty po čokoládě přímo nezvladatelně touží! Takové vláčné čokoládové brownies vám osladí den, čokoládové muffiny s malinami zvládnete jako rychlovku a čokoládový dort si můžete nechat na slavnostní příležitost.
- Moučníky z čokolády můžete také trochu odlehčit. Verze čokoládového chlebíčku s červenou řepou přesvědčí i strávníky skeptické vůči pečení ze zeleniny.
- Máte rádi čokoládu, ale nepotřebujete, aby prostupovala každičkým soustem? Vyzkoušejte úchvatný mandlový koláč s čokoládou a meruňkovým krémem či koláč s hruškami a čokoládou.
- Abyste si vychutnali čokoládové dezerty, nemusíte ani zapínat troubu. Jednoduchý, a přitom vynikající, je opilý čokoládový trifle, který si vychutnají hlavně dospělí. Dětem nabídněte raději čokoládovou pěnu s mascarpone a citronem nebo pruhované skleničky s čokoládou a mátou.
- Zůstaňme ještě chvíli u kombinace čokolády a alkoholu, která je jako stvořená pro narozeninovou párty i firemní oslavu. Elegantní a hlavně rychlé je čokoládové martini, zábavu rozproudí čokoládové pohárky s whisky a baileys a když hostům nabídnete trifle s čokoládou a baileys, budete hvězdou večera.
- Čokoládu užijete i při přípravě hlavních jídel. Čokoládové taštičky s malinovou omáčkou nebo čokoládová pizza potěší hlavně děti, čokoláda ale pasuje i ke slaným pokrmům. Nevěříte? Zkuste ji jako tajnou ingredienci do vašeho chilli con carne a přesvědčte se sami.
- Na závěr trochu podzimních tipů. Oslavy blížícího se halloweenu uvítejte ve velkém stylu a vyzdobte domácnost jedlými dekoracemi: Třeba čokoládovým hřbitovem nebo dýňovými cupcaky.
Mezinárodní den čokolády slavíme 13. září, což je perfektní příležitost vychutnat si tabulku své oblíbené čokolády. Je přirozeným zdrojem kofeinu, zlepšuje náladu a je také vděčným dárkem, kterým můžete vyjádřit náklonnost.
Zdroje: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor, Z-Agency, Central Kladno, Prima Fresh