Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoláda: Zlepší náladu, povzbudí smysly a skrývá fascinující příběh. Dnes slaví svůj den!

Čokoláda
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Čokoláda se těší celosvětové oblibě – kdo ji rovnou nemiluje, tomu alespoň nevadí. Ale nebylo tomu tak vždy. Vydejte se s námi na cestu tisíciletími, která musela uplynout, než jsme čokoládě naprosto propadli.

Na počátku všeho byla hořká voda

Putování za čokoládou začneme lingvistickým okénkem. Kakaovník pravý se v latině nazývá Theobroma cacao, což pochází z řečtiny a znamená „pokrm bohů.“  Naproti tomu samotný název čokoláda vychází z aztéckého xocolātl, což znamená hořká voda. Jak tohle může jít dohromady?

  • Aztékové znali čokoládu jen jako nápoj. Namletím semen rostliny na jemný prášek a jeho smícháním s vodou vznikla hořká voda nevalné chuti, které ale přisuzovali zázračný vliv na zdraví.
  • Konzumace nebyla pro každého a měla primárně rituální a náboženský význam, kde na chuti tolik nesejde.

Čokoláda si první Evropany vůbec nezískala

Když čokoládu v 16. století ochutnali první Evropané, nikoho tahle hořká směs pochopitelně nenadchla. Po sérii opakovaných neúspěchů s domestikací čokolády na evropském kontinentu zkusili Španělé přidat do hořké vody cukr, med a vanilku a zázrak byl na světě.

Na výrobu půl kila čokolády je potřeba víc než čtyři sta kakaových bobů. V 16. století bylo přitom možné za sto bobů koupit jednoho krocana, sto rajčat nebo tři králíky. Ani ve středověku tedy čokoláda nebyla pro každého, byla vzácná, platila za symbol luxusu a bohatství a dopřát si ji mohla jen honorace. I takovou hodnotu může mít čokoláda.

Možná ve vás čtení těchto řádků vyvolává chuť na tabulku dobré čokolády. Až ulomíte první kostičku, připomeňte si, že tabulková čokoláda je v našich domácnostech vlastně pořád novinkou.

  • První tabulka čokolády spatřila světlo světa v 19. století. Tehdy ovládala svět průmyslová revoluce a neskutečný vliv měla i na vývoj čokolády. Strojová výroba a usnadnění technologických postupů zpracování kakaových bobů čokoládu značně zlevnily, a tedy i rozšířily mezi prostý lid.

Která čokoláda je nejlepší? Vychutnejte si ji pokaždé jinak!

Co se vám vybaví, když se řekne čokoláda? Hnědá tabulka čokolády, horký nápoj nebo snad pralinky? Jste fanoušky čokoládového fondue nebo si raději pošmáknete na čokoládovém dortu? Díky nepřebernému množství způsobů, jak konzumovat čokoládu, si ji můžete vychutnat každý den jinak.

Mezinárodní den čokolády slavíme 13. září, což je perfektní příležitost vychutnat si tabulku své oblíbené čokolády. Je přirozeným zdrojem kofeinu, zlepšuje náladu a je také vděčným dárkem, kterým můžete vyjádřit náklonnost.

Zdroje: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor, Z-Agency, Central Kladno, Prima Fresh

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín