V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, s jejichž příchutí si můžete opravdu vyhrát. Proč si je zamilovali mořeplavci a čím se dají vylepšit?
Jak cookies vznikly?
První záznamy kulinárních historiků říkají, že cookies byly původně jakési „testovací koláčky“. Malou část dortového těsta vkládali pekaři do pece, aby zjistili, jestli je dostatečně rozpálená. Obliba těchto zkušebních vzorků natolik vzrostla, až se z nich stala samostatná dobrota.
Původ koláčků sahá až do 7. století našeho letopočtu. Začali je péct v Persii (dnešní Írán). Právě Persie byla v té době vyhlášena luxusními dorty i sladkým pečivem, protože byla jednou z prvních zemí, kde uměli vyrobit z cukrové třtiny tolik žádaný cukr.
- Název „cookie“ je odvozen od holandského slova „koekje“, což znamená „malý koláček“.
Jak na dokonalé sušenky
Základní přísady jsou hladká mouka, cukr, tuk, vejce a kypřidlo. Pozor, máslo nesmí být rozteklé, ani příliš studené. Má být změklé, a přesto držet tvar. Z ingrediencí vypracujete kompaktní těsto, ze kterého utvoříte malé kuličky. Ty rozložíte na plech vyložený pečícím papírem, rukou je lehce stlačíte do placky a dáte péct.
- Abyste vytvořili stejně velké kousky, vezměte si na pomoc kleštičky na kopečkovou zmrzlinu.
- Mezi sušenkami na plechu nechávejte dostatečné rozestupy, některé druhy se během pečení roztečou.
- Cookies pečte 10–12 minut. Po vytažení z trouby se může zdát, že nejsou dostatečně upečené, ale po vychladnutí zpevní.
- Aby sušenky zůstaly dlouho v té nejlepší formě (křupavé na povrchu a vláčné uvnitř), nepřepékejte je a po upečení a vychladnutí je skladujte v uzavíratelné nádobě. Tak zabráníte jejich vysychání nebo naopak tomu, že budou sušenky vlhnout.
- Rozhodně nezůstávejte jen u základního těsta a vyzkoušejte různé obměny.
Nekonečné možnosti: Pokaždé jiné sušenky
- Mouku můžete obměňovat a kombinovat, hladkou můžete zcela nahradit špaldovou.
- Část množství pak můžete nahradit i celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou, ořechovou nebo třeba celými či namletými ovesnými vločkami.
Na cukru záleží
Co by to bylo za sušenky, kdyby nebyly sladké? Pokud se ale chcete vyhnout klasickému bílému cukru, zkuste třeba třtinový. Cukr ovšem hraje roli i v textuře a trvanlivosti těsta, pokud ho uberete příliš, výsledek se bude samozřejmě lišit.
- Karamelovou chuť a aroma dodá sušenkám méně známý kokosový cukr.
- Med a tekutá sladidla jako např. čekankový sirup nebo javorový sirup používejte jen, pokud jsou v receptu uvedené. Jinak by těsto mohlo být řídké a výsledek nemusel být uspokojivý.
Čím sušenky vylepšit
Ano, základ sušenek je prakticky vždy stejný, rozhodně se nemusíte spokojit jen s výše uvedenými ingrediencemi. Experimentujte a vylaďte si sušenky podle své chuti:
- Typické americké cookies se neobejdou bez kousků čokolády. Použijte vysokoprocentní kvalitní čokoládu nebo přímo čokoládové pecky. Jednak odpadne lámání čokoládové tabulky, a navíc pecičky moc pěkně vypadají.
- Skvělé křupnutí i jiný chuťový rozměr dodají sušenkám ořechy. Ani v tomto případě se nemusíte omezovat pouze na jeden druh. Výborné jsou lískové oříšky, vlašské či pekanové ořechy, ale také mandle.
- Do těsta můžete zapracovat i sušené či kandované ovoce.
- Kakao holandského typu těsto krásně obarví, a navíc dokáže svým hořkým charakterem krásně vyvážit sladkost sušenek.
- Nebojte se používat koření – skvělá bude voňavá vanilka, skořice, zázvor nebo stále populárnější fazole tonka. Středomořský letní nádech dodají i sušené květy levandule.
- Pokud budete péct cookies na dětskou oslavu, ozdobte je barevným sypáním, lentilkami nebo mini marshmallows.
Na co se dají sušenky využít
Upečené cookies jsou skvělou svačinou, která rychle dodá energii, i sladkou tečkou ke kávě. Při vhodném složení mohou posloužit i jako sladká snídaně.
Můžete je použít ještě dál:
- Rozdrobené sušenky mohou posloužit jako základ pro oblíbený cheesecake.
- Mini sušenkami ozdobte roztomilé cupcaky.
- Rozdobte je a připravte javorovo-karamelové kousky. Jen pozor, tenhle moučník mizí jako pára nad hrncem.
Rekordní sušenka
Největší cookie zapsaná v Guinessově knize rekordů byla upečena v roce 2003 americkou pekařskou společností ze Severní Karoliny. Měřila neuvěřitelných 754 m2 a vážila 18 tun. Její průměr byl 30,7 metrů.
Zdroj: Apetit, Guinness World Records, Persian Good