
Kohout na víně, nebo chcete-li coq au vin, je považován za jednu z nejtypičtějších francouzských specialit. Původně pokrm venkovských hospodyněk se dnes podává v nejlepších restauracích po celém světě. A my víme proč – když se spojí dobré víno, bylinky a pomalé vaření, vznikne jídlo, které vás obejme každým soustem. Připravte si ho i vy.
Když se řekne „kohout na víně“, vybaví se vám možná obrázek rustikálního francouzského venkova, pomalu bublajícího hrnce a vůně červeného vína s bylinkami. Ale tato specialita má za sebou mnohem delší cestu.
Od tvrdého kohouta k delikatese
Přestože se o původu coq au vin tradují legendy sahající až do dob Julia Caesara, první písemné zmínky o tomto pokrmu pocházejí z 19. století. Původní coq au vin vznikl jako způsob, jak zužitkovat starého kohouta – maso bylo tuhé, ale chuťově výrazné. Dlouhé pomalé dušení v červeném víně s kořením, slaninou a zeleninou proměnilo i to nejtvrdší maso v dokonalý pokrm.
Přestože se coq au vin vařil ve Francii po staletí, do širšího povědomí se dostal až díky Julii Child. Ve své knize „Mastering the Art of French Cooking“ z roku 1961 představila tento recept americkému publiku a ukázala, že i složitě vypadající francouzská kuchyně může být dostupná pro domácí kuchaře.

Jak připravit coq au vin doma
Dnes už nemusíte shánět starého kohouta – kvalitní kuřecí stehna nebo celé kuře poslouží stejně dobře. Klíčem k úspěchu je marinování masa ve víně s bylinkami přes noc, což mu dodá výraznou chuť. Následně maso opečte na slanině, přidejte cibulky, česnek, houby a vše podlijte vínem. Duste pomalu, ideálně v litinovém hrnci, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Tradičně se používá červené víno z Burgundska, ale můžete experimentovat i s jinými druhy – například s vínem z Beaujolais nebo dokonce s bílým vínem, když chcete uvařit variantu coq au vin blanc.
Proč si coq au vin zamilujete
Coq au vin je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché suroviny a pomalé vaření mohou vytvořit pokrm s hlubokou a komplexní chutí. Je to jídlo, které zahřeje na duši, ideální pro rodinné večeře nebo slavnostní příležitosti. Ve Francii se tradičně podává jen s brambory a petrželkou, ale pokud jinak nedáte, můžete k němu přidat i dušenou zeleninu.
Nesmíme zapomenout, že jde o francouzský pokrm, který si žádá francouzské víno k podávání. Ke kohoutovi (kuřeti) na víně se výborně hodí mladé výrazné červené burgundské, Beaujolais nebo víno z oblasti Côtes du Rhône.
Tipy na závěr
- Nechte maso marinovat ve víně s bylinkami alespoň 12 hodin.
- Před dušením maso opečte na slanině, zintenzivníte tak jeho chuť.
- Duste na mírném ohni, aby se chutě propojily a maso bylo dokonale měkké.
Coq au vin je důkazem, že i z prostých surovin lze vytvořit pokrm hodný královského stolu. Vyzkoušejte ho a objevte kouzlo francouzské kuchyně i u vás doma.
Zdroj: Julia Child: Umění francouzské kuchyně, finedininglovers.com, kitchenproject.com, Apetit