Nová registrace Zapomenuté heslo

Cordon Bleu: Křupavý příběh slavného řízku, který dobyl svět

1. 5. 2025
Klasické Cordon Bleu
Apetit
Kuřecí Cordon Bleu Ve Spojených státech se Cordon Bleu často servíruje se sýrovou nebo hořčičnou omáčkou Cordon Bleu nemusí být nuda, servírujte jej klidně v sendviči nebo jako burger Další
3 fotky

Křupavá strouhanka, šťavnaté maso a rozteklý sýr uvnitř – to je Cordon Bleu. Milovaný pokrm, který si našel cestu do restaurací po celém světě, ale málokdo přesně ví, odkud se vlastně vzal. A přiznejme si – kdo z nás si je jistý, jak se správně vyslovuje? Odkud pochází, proč si lidé pletou jeho jméno a co byste o něm ještě měli vědět? Čtěte dál!

Příběh Cordon Bleu je plný mýtů: ačkoli jméno zní francouzsky a doslova znamená „modrá stuha,“ původ pokrmu není úplně jednoznačný. Nejčastěji se Cordon Bleu spojuje se Švýcarskem – legenda vypráví o kuchařce z Brigu, která v roce 1815 improvizovala kvůli nedostatku masa a vytvořila první Cordon Bleu.

Francouzi si ovšem „modrou stuhu“ nárokují s ještě dřívějším datem. Cordon Bleu bylo původně označení pro prestižní rytířský řád a později i pro vyhlášené školy vaření (L'École du Cordon Bleu), kde se učila ta nejlepší gastronomie. Označení „cordon bleu“ tak postupně začalo označovat i vynikající pokrmy – a odtud se přeneslo na řízek plněný šunkou a sýrem.

Jak se Cordon Bleu správně vyslovuje?

Správná francouzská výslovnost je přibližně [kordon blö]. Měkké „eu“ na konci připomíná německé „ö“. Česká verze „kordon ble“ je běžná a nikoho neurazí, ale pokud chcete v restauraci nebo doma zazářit, zkuste vyslovit jemné „blö“.

A proč tolik lidí říká „Gordon Blu“? S výrazem Cordon Bleu si spousta lidí pohrává – a omylem říká „Gordon Blu,“ „Gordon Blue“ nebo „Gordon Blé.“ Často za to může podobnost se jménem slavného britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Správně je ale Cordon Bleu – s „C“ na začátku a jemným francouzským zakončením.

Cordon Bleu

Cordon Bleu

< 60 min
4.2(15x)
Přečíst recept

Co je typické pro pravý Cordon Bleu?

  1. Maso: tradičně telecí, dnes běžně i vepřové nebo kuřecí.
  2. Náplň: plátky kvalitní šunky a sýra. Mezi tradiční sýry používané v Cordon Bleu patří Gruyère a Emmentaler. Použití tavených sýrů je považováno za nevhodné.
  3. Obalení: mouka, vejce, strouhanka. Jednoduše klasický trojobal.
  4. Úprava: smažení dozlatova na pánvi nebo (v krajním případě) pečení v troubě. Máte horkovzdušnou fritézu? S řízky si poradí také hravě.

 

Jak si doma připravit Cordon Bleu?

Domácí příprava není složitá, jen to chce trochu trpělivosti při balení masa. Naklepejte řízky, naplňte je šunkou a sýrem, pečlivě zabalte (podle potřeby zpevněte párátky), obalte v mouce, vajíčku a strouhance a usmažte dozlatova.

Chcete změnu? Vyzkoušejte:

  • Kuřecí Cordon Bleu: lehčí verze klasiky – místo telecího se používá kuřecí maso, které je jemnější.
  • Bylinky: šunku a sýr můžete doplnit voňavým bylinkovým máslem. Jemné aroma bylinek dodá pokrmu svěží a nevšední chuť.
  • Züri-Cordon Bleu: typická varianta z Curychu – plněná jemným švýcarským Tilsiterem a kvalitní šunkou.
  • Chnobli-Cordon Bleu: silnější chuťová verze s aromatickým Gruyèrem, česnekem a šunkou. Ideální volba pro všechny, kdo mají rádi pořádnou dávku chuti.

Kuřecí Cordon Bleu

Kuřecí Cordon Bleu

< 50 min
4.2(24x)
Přečíst recept

Zajímavosti, které vás možná překvapí

  • Ve Švýcarsku jsou oblíbené i varianty plněné bylinkovým máslem, slaninou, houbami nebo lanýži.
  • Existuje i rybí verze Cordon Bleu, plní se klasicky sýrem a smaží v trojobalu.
  • V Americe se Chicken Cordon Bleu často podává i s omáčkami – například sýrovou nebo hořčičnou.

 

Cordon Bleu chutná vždy skvěle. A s našimi recepty ho doma zvládnete připravit raz dva!

Zdroj: chefsculinar.de, loewen-hausen.ch, patrimoineculinaire.ch, Apetit

Doporučujeme článek s videem

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

Sdílet článek

Drůbeží maso Vepřové maso Telecí maso

Související články