Křupavá strouhanka, šťavnaté maso a rozteklý sýr uvnitř – to je Cordon Bleu. Milovaný pokrm, který si našel cestu do restaurací po celém světě, ale málokdo přesně ví, odkud se vlastně vzal. A přiznejme si – kdo z nás si je jistý, jak se správně vyslovuje? Odkud pochází, proč si lidé pletou jeho jméno a co byste o něm ještě měli vědět? Čtěte dál!
Příběh Cordon Bleu je plný mýtů: ačkoli jméno zní francouzsky a doslova znamená „modrá stuha,“ původ pokrmu není úplně jednoznačný. Nejčastěji se Cordon Bleu spojuje se Švýcarskem – legenda vypráví o kuchařce z Brigu, která v roce 1815 improvizovala kvůli nedostatku masa a vytvořila první Cordon Bleu.
Francouzi si ovšem „modrou stuhu“ nárokují s ještě dřívějším datem. Cordon Bleu bylo původně označení pro prestižní rytířský řád a později i pro vyhlášené školy vaření (L'École du Cordon Bleu), kde se učila ta nejlepší gastronomie. Označení „cordon bleu“ tak postupně začalo označovat i vynikající pokrmy – a odtud se přeneslo na řízek plněný šunkou a sýrem.
Jak se Cordon Bleu správně vyslovuje?
Správná francouzská výslovnost je přibližně [kordon blö]. Měkké „eu“ na konci připomíná německé „ö“. Česká verze „kordon ble“ je běžná a nikoho neurazí, ale pokud chcete v restauraci nebo doma zazářit, zkuste vyslovit jemné „blö“.
A proč tolik lidí říká „Gordon Blu“? S výrazem Cordon Bleu si spousta lidí pohrává – a omylem říká „Gordon Blu,“ „Gordon Blue“ nebo „Gordon Blé.“ Často za to může podobnost se jménem slavného britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Správně je ale Cordon Bleu – s „C“ na začátku a jemným francouzským zakončením.

Co je typické pro pravý Cordon Bleu?
- Maso: tradičně telecí, dnes běžně i vepřové nebo kuřecí.
- Náplň: plátky kvalitní šunky a sýra. Mezi tradiční sýry používané v Cordon Bleu patří Gruyère a Emmentaler. Použití tavených sýrů je považováno za nevhodné.
- Obalení: mouka, vejce, strouhanka. Jednoduše klasický trojobal.
- Úprava: smažení dozlatova na pánvi nebo (v krajním případě) pečení v troubě. Máte horkovzdušnou fritézu? S řízky si poradí také hravě.
Jak si doma připravit Cordon Bleu?
Domácí příprava není složitá, jen to chce trochu trpělivosti při balení masa. Naklepejte řízky, naplňte je šunkou a sýrem, pečlivě zabalte (podle potřeby zpevněte párátky), obalte v mouce, vajíčku a strouhance a usmažte dozlatova.
Chcete změnu? Vyzkoušejte:
- Kuřecí Cordon Bleu: lehčí verze klasiky – místo telecího se používá kuřecí maso, které je jemnější.
- Bylinky: šunku a sýr můžete doplnit voňavým bylinkovým máslem. Jemné aroma bylinek dodá pokrmu svěží a nevšední chuť.
- Züri-Cordon Bleu: typická varianta z Curychu – plněná jemným švýcarským Tilsiterem a kvalitní šunkou.
- Chnobli-Cordon Bleu: silnější chuťová verze s aromatickým Gruyèrem, česnekem a šunkou. Ideální volba pro všechny, kdo mají rádi pořádnou dávku chuti.

Zajímavosti, které vás možná překvapí
- Ve Švýcarsku jsou oblíbené i varianty plněné bylinkovým máslem, slaninou, houbami nebo lanýži.
- Existuje i rybí verze Cordon Bleu, plní se klasicky sýrem a smaží v trojobalu.
- V Americe se Chicken Cordon Bleu často podává i s omáčkami – například sýrovou nebo hořčičnou.
Cordon Bleu chutná vždy skvěle. A s našimi recepty ho doma zvládnete připravit raz dva!
Zdroj: chefsculinar.de, loewen-hausen.ch, patrimoineculinaire.ch, Apetit