Popraskané sušenky crinkles okouzlí nejen svým vzhledem: při pečení provoní celou kuchyni neodolatelnou čokoládovou vůní a jejich přípravu zvládnou i začátečníci. Jsou jemné, vláčné, a jakmile ochutnáte první kousek, zjistíte, že jedna várka nestačí. A to si říká rovnou o dvojitou dávku těsta, co myslíte?
Než začnete s pečením, je dobré vědět, na co si dát pozor. S několika jednoduchými tipy předejdete možným zádrhelům a výsledek vás nadchne!
- Klíčem k úspěchu je dostatečně vychlazené těsto. Dopřejte mu alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně ale přes noc. Studené těsto lépe drží tvar a při pečení vytvoří typické popraskání, které dělá crinkles tak jedinečnými.
- Nešetřete cukrem! Pořádné obalení sušenek v moučkovém cukru zajistí krásný kontrast při pečení a dodá jim neodolatelný vzhled.
- Pečte v dobře předehřáté troubě. Díky tomu se povrch rychle upeče, ale střed zůstane měkký a vláčný. A právě tento kontrast je na crinkles tak skvělý.
- Dejte jim prostor! Na plechu je důležité nechat mezi sušenkami dostatečný rozestup. Těsto se při pečení mírně rozteče, a tak si zajistíte, že se vám sušenky nespojí do jedné velké placky (ale i tak by stálo za to je nakrájet).
Podívejte se, jak upéct čokoládové crinkles:
Jednoduchý recept na crinkles
Suroviny: 60 g sušených brusinek, 40 ml rumu, 50 g másla, 200 g tmavé čokolády, 2 vejce, 110 g krupicového cukru, 100 g hladké pšeničné mouky, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, 100 g moučkového cukru (na obalení)
Postup:
- Brusinky zalijte rumem a nechte je nasáknout, ideálně přes noc. Pokud spěcháte, postačí pár hodin, ale čím déle, tím lépe.
- Máslo a čokoládu pozvolna rozpusťte ve vodní lázni. Jakmile vznikne hladká směs, vmíchejte do ní brusinky i s nevsáknutým rumem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté, světlé pěny. Tento krok zabere zhruba 5 minut. Poté za stálého míchání postupně přilévejte rozpuštěnou čokoládovou směs.
- Mouku smíchejte se sodou a špetkou soli. Po lžících ji vmíchejte do čokoládové směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Bude řidší, což je v pořádku. Těsto nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby dobře ztuhlo.
- Troubu předehřejte na 160 °C a připravte si dva plechy s pečicím papírem. Lžící odebírejte ztuhlé těsto, vytvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm a důkladně je obalte v moučkovém cukru. Na plech je skládejte s rozestupy alespoň 5 cm, protože se při pečení roztečou.
- Pečte 10–12 minut. Sušenky by měly být na povrchu pevné, ale uvnitř měkké. Hotové sušenky nechte minutku odpočinout na plechu, poté je přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Experimentujte s chutěmi i barvami!
Chcete dát crinkles šmrnc? Vyzkoušejte jednoduché variace, které jim dodají svěžest, barvu i nečekané chutě:
- Přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a pár kapek pomerančového likéru.
- Do těsta zamíchejte mleté ořechy nebo lžičku ořechového másla. Mandlové, arašídové nebo pistáciové? Necháme to na vás.
- Lžička perníkového koření dodá vašim sušenkám vánoční nádech.
- Chcete sušenky trochu ozvláštnit? Přidejte do těsta přírodní barvivo – červenou řepu pro růžový odstín nebo trochu špenátového pyré pro jemně zelenou barvu.
- Přidejte špetku skořice nebo matcha prášku do moučkového cukru na obalení, crinkles tím získají na výjimečnosti.
Crinkles pro každou příležitost
- Popraskané sušenky jsou jako dělané na svátky. Jejich efektní vzhled a bohatá čokoládová chuť skvěle doplní klasiku jako je linecké cukroví, perníčky nebo vanilkové rohlíčky.
- Chcete darovat něco osobního a originálního? Crinkles zabalte do krásné krabičky, celofánového sáčku nebo do ozdobné sklenice. Přidejte mašli, cedulku s věnováním, a máte dárek, který potěší každého – od kolegů po rodinu.
- Crinkles nejsou jen o Vánocích. Dokonale si rozumí s šálkem dobré kávy, čaje nebo horké čokolády.
Zdroj: Kuchařka pro dceru, Thepancakeprincess.com, Themayakitchen.com, Apetit