Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví první republiky: Křehká chuť tradice, která přežila dodnes

Medové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ve 20. a 30. letech minulého století, kdy se psal hlavní příběh 1. Československé republiky, bylo cukroví symbolem pohostinnosti, elegance a umu tehdejších hospodyněk. Správná hospodyňka měla napečeno minimálně sedm druhů, od každého pár kousků, protože cukroví bylo hlavně pro návštěvy. Inspirace se čerpala z kuchařek, ale i z rodinných tradic předávaných mezi generacemi.

Na začátku minulého století bylo nepsaným pravidlem, že správná hospodyňka musí na Vánoce nabídnout svým hostům alespoň sedm druhů cukroví. Nemuselo ho být mnoho – stačilo pár kousků, ale každý druh měl své místo. Inspirace se hledala například v kuchařkách Anuše Kejřové a J. M. Sandtnerové či v receptech, které kolovaly mezi sousedkami nebo v rodině.

Oblíbené druhy cukroví za první republiky

Přestože Vánoce meziválečného období poznamenaly těžkosti: od nedostatku uhlí a potravin po vysokou nezaměstnanost, lidé si našli způsoby, jak si svátky náležitě užívat. Pečení cukroví bylo pro rodiny nejen tradicí, ale i formou odpočinku a radosti.

Masarykovo cukroví od maminky

Prezident T. G. Masaryk, nenáročný a vděčný strávník, byl známý svou láskou k jídlu, zejména k sladkému, proto není divu, že je dnes recept na tradiční oříškové placky pojmenován po něm. Kombinace lískových či vlašských ořechů, vanilky a kakaa vytváří cukroví, které dodnes patří mezi oblíbené. Není jen chutné, ale i snadné na přípravu – ideální na poslední chvíli i pro méně zkušené hospodyňky.

Zajímavost: Masarykovo cukroví prý pekla jeho maminka. Kromě zmíněného názvu najdete vánoční cukrovinku také pod označením Masarykovy knoflíky či Masarykovy suchárky.

Išlské dortíčky z Rakouska

Toto luxusní cukroví k nám přišlo z lázeňského města Bad Ischl ještě za dob Rakouska-Uherska. V první republice si ho oblíbily především bohatší rodiny. Kombinace máslového těsta, domácí marmelády a čokoládové polevy nezklamala na každém slavnostním stole.

Pravé išlské (či išelské) dortíčky, známé v Rakousku jako Ischler Törtchen, byly původně specialitou zdejších vyhlášených cukrářů. Dokonce i císař František Josef se svým dvorem si nechával z Bad Ischl zasílat krabice těchto delikates. Tradičně se jedná o křehká kakaová kolečka spojená ořechovou náplní, ozdobená hladkou čokoládovou polevou a korunovaná kouskem ořechu.

Zázvorky s nádechem exotiky

Citron a zázvor je dnes běžná kombinace, která však byla v době první republiky považována za výjimečnou až exotickou. Zázvorky, tvrdé cukroví, které změkne až po několika dnech, byly oblíbené nejen pro svou trvanlivost, ale i proto, že se daly skladovat a použít při nečekaných návštěvách.

TIP: Zkuste nesnědené zázvorky zamrazit, budou lahodné i po dvou měsících. Stačí je vytáhnout den předem a následně servírovat třeba k čaji či kávě.

Sádlovky – cukroví z krize

Hospodářská krize 30. let způsobila nedostatek másla a donutila tak hospodyňky improvizovat a vymýšlet netradiční a kreativní recepty. Sádlové kuličky byly levné a překvapivě lahodné. Stačilo do těsta přidat trochu kakaa a vytlačit do kuličky důlek, který se naplnil marmeládou a ozdobil mandlí – to zaručilo, že se po cukroví jen zaprášilo.

Sněhové hubinky jako ozdoby

Bílkové cukroví se tehdy nevyrábělo jen ke konzumaci, ale často sloužilo jako dekorace na vánoční stromeček. Hospodyňky musely bílky šlehat ručně, a proto bylo toto cukroví považováno za pracné, ale zároveň velmi efektní. Velice oblíbené byly takzvané sněhové hubinky, které dnes známe jako sněhové pusinky.

Oblíbené medové pracny s kokosem

Kdo měl dostatek medu a kokosu, mohl si dovolit připravit speciální pracny, které byly o něco jemnější, lahodnější a voňavější než tradiční kakaové. Jejich vůně dokázala vyvolat tu pravou vánoční atmosféru. Medové cukroví patřilo během první republiky k absolutním špičkám a bylo tak populární, že se objevovaly medové variace na různé druhy tradičního cukroví.

Delikátní čokoládový salám

Tato sladkost vtipně napodobovala masový salám, ale její chuť byla od uzeniny na hony vzdálená. Kombinace čokolády a rozdrobených sušenek vytvářela mozaiku, která lákala nejen děti, ale i dospělé.

Jak se inspirovat dnes?

Zkuste letos některý z těchto receptů přivést zpět k životu. Sádlovky mohou být překvapivou inovací pro moderní stůl, zázvorky zahřejí v chladných dnech a Masarykovo cukroví přinese trochu nostalgie.

Když si navíc uvědomíte, že každé sousto v sobě nese kus historie, dostane letošní vánoční tabule zcela nový rozměr. A kdo ví – třeba daný kousek ozvláštníte inovativní chutí a dost možná si někdo za sto let bude pochutnávat na „cukroví z 21. století“ inspirovaném právě vámi.

Víte, že?

  • Ve 20. letech minulého století se Vánoce slavily i přes těžké časy s radostí a nadějí, dokonce se v novinách tiskly nabídky vánočního zboží. Lidé si ho mohli pořizovat na splátky.

  • První elektrické trouby se začaly v domácnostech objevovat až ke konci meziválečného období.

  • Základem cukroví bývala jednoduchost – méně znamenalo více, a proto se velmi dbalo na detail, harmonii chutí i precizní zdobení.

Zdroje informací: časopis Apetit, forbes, ireceptar

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...