Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ďábelsky dobrá tex-mex kuchyně: Připravte si pikantní chili con carne nebo fajitas

Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tex-mex, neboli texasko-mexická kuchyně, je v USA zavedenou klasikou. Výsledkem spojení kulinářské tradice dvou sousedících států jsou pikantní plné chutě a jídla, která zasytí a zahřejí. Kde se ale tex-mex kuchyně vzala a čím se vyznačuje?

Tex-mex kuchyně se vyvinula jako kulinářský most mezi texaskými a mexickými vlivy a je charakteristická kombinací mexických a amerických surovin a kulinářských technik. Je populární zejména v USA, ale rozšířená je po celém světě a na tex-mex restaurace narazíme i v Evropě, Asii i Austrálii.

Jak tex-mex vznikl?

Tex-mex vznikl jako jedinečná fúze texaských a mexických kulinářských tradic. Jeho kořeny sahají do 19. století, kdy se na pomezí Texasu a Mexika začala míchat kuchyně původních obyvatel Tejano (Texasanů mexického původu) s vlivy nově příchozích amerických osadníků. Tento kulturní a kulinářský mix vedl ke vzniku tex-mex kuchyně, která kombinuje tradiční mexické ingredience s americkými inovacemi, čímž vznikají syté pokrmy plné výrazných chutí, které jsou dnes populární téměř všude po světě.

Čím je Tex-Mex kuchyně typická?

Pokud si chcete tex-mex připravit doma, pravděpodobně se neobejdete bez typických surovin jako jsou černé fazole, rajčata, hovězí maso a pšeničné tortilly. Tex-mex pokrmy jsou charakteristické svou sytostí, výraznými chutěmi a také pikantností – často obsahují také chili papričky a spoustu koření. Tex-mex se v lecčem podobá tradičnímu mexickému vaření, rozdíl tkví ale v hojném používání většího množství masa a sýra. Pořádná porce čedaru či sýra Monterey Jack v má v tex-mex kuchyni své nezastupitelné místo.

Oblíbené tex-mex pokrmy

  1. Chili con carne: Toto vydatné jídlo je symbolem tex-mex kuchyně. Chili con carne kombinuje mleté hovězí maso, fazole, rajčata a koření, a podává se s rýží nebo kukuřičnými plackami. Navíc má tu výhodu, že ho během chvilky navaříte celý hrnec, a můžete tak pohostit spoustu lidí!
  2. Fajitas: Fajitas se připravují z grilovaného masa (často hovězího nebo kuřecího) a podávají se s cibulí a paprikou na rozpálené pánvi. Nejčastěji se servírují s pšeničnými tortillami.
  3. Nachos: Oblíbená rychlovka, která se skládá z tortilla chipsů s roztaveným sýrem, fazolemi, jalapeños a dalšími přísadami. Dají se servírovat na sto způsobů, ať už s rajčatovou salsou nebo třeba avokádovým guacamole.
  4. Enchiladas: Tortilly plněné masem, sýrem nebo fazolemi, zalité omáčkou a zapečené v troubě. Tex-mex verze často obsahuje také červenou či zelenou chili salsu a pořádné množství sýra.
  5. Queso: Tavený sýr se podává jako dip k tortilla chipsům. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je základním stavebním kamenem tex-mex kuchyně.

Tex-mex nabízí naprosto jedinečný mix výrazných chutí, které si zamilujete. Pokrmy jsou syté, chutné a navíc jednoduché na přípravu, což z nich dělá skvělou volbu pro jakoukoliv příležitost. Ať už dáváte přednost pikantnímu chili či jemnému queso, tex-mex má co nabídnout každému milovníkovi dobrého jídla.

Zdroje: Taste of Home, BBC Food, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín