Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dáte si raději „desítku“ či „dvanáctku“ aneb víte, v čem se liší a jak je to u nich s obsahem alkoholu?

elevate-snnhGYNqm44-unsplash.jpg
ZDROJ: elevate-snnhGYNqm44-unsplash.jpg
sdílet:

Češi jsou často považováni za milovníky a znalce piva. Přesto se najde dost lidí, kteří neznají rozdíl mezi „desítkou“ a „dvanáctkou“. Řada Čechů odpovídá, že se liší v procentech alkoholu, jenže to tak úplně pravda není. Někteří se dokonce domnívají, že 10° pivo obsahuje 10 % alkoholu, 12° pak 12 %. 

Ačkoli pivo pijeme rádi a jako národ ve velkém, mnohdy se spokojíme s klasikou, aniž bychom se dále zajímali, co který typ, druh či styl obnáší.

Objednáme si „desítku“, „jedenáctku“, „to polotmavé“ a často ani nevíme, co přesně pijeme. Abychom pochopili rozdíly, měli bychom vědět, z čeho a jak se vyrábí.

Skryt pre seznam

Jak se pivo vyrábí?

U nás bývá oblíbený ležák, který se vyrábí nejčastěji z ječmene. Jak tedy celý proces výroby piva probíhá? Obilná zrna se namočí a nechají naklíčit, poté se suší. Tak vzniká slad, který se šrotuje, tedy rozemele.

Poté se smíchává s horkou vodou – tedy se tzv. vystírá. Následně je potřeba, aby se uvolnily cukry, což probíhá v procesu rmutování. Dále je nutné tekutinu scedit. Od chvíle, kdy je tekutina zbavena pevných částí, se jí říká sladina. Pevné části se nazývají mláto.

Sladinu je nutné přivést k varu, což se děje v mladinové pánvi, poté se přidává chmel. Tato fáze se nazývá chmelovar. Mladina se pak ochladí a přidají se pivovarské kvasnice, které přemění cukr na alkohol a CO2. Nyní pivo kvasí několik týdnů.

Jakmile je proces kvašení dokončen, pivo zraje a poté je filtrováno, případně pasterováno. Nakonec míří do plechovek, lahví, sudů či tanků.

Skryt pre seznam

Stupňovitost aneb rozdíl mezi „desítkou“ a „dvanáctkou“

Stupňovitost piva se odborně označuje jako EPM (extrakt původní mladiny). Jde o to, kolik rozpuštěných cukrů v mladině se před přidáváním kvasnic nacházelo. Jednoduše řečeno: 10° pivo říká, že extrakt původní mladiny obsahoval 10 % použitého sladu (tedy zkvasitelného extraktu).

  • Obsah alkoholu v pivu závisí na množství cukru a stupni prokvašení. Tedy na tom, jak efektivně kvasnice přemění cukr na alkohol, jakým množstvím cukru je nakrmíte a jak dlouho je necháte pracovat. Z toho plyne, že piva stejné stupňovitosti se mohou lišit v podílu alkoholu.

  • Stupňovitost tedy spíše než s procentem alkoholu v pivu souvisí s jeho hustotou, chutí a plností.

  • Extrakt, který neprokvasí, dodává chuti piva plnost. Nižší stupeň prokvašení tedy přidává pivu na bohatosti jeho chuti, což je typické u většiny českých piv.

  • Některá zahraniční piva, která mají vysoký obsah alkoholu, bývají kvůli vyššímu stupni prokvašení chuťově nevýrazná.

  • Jako jeden z ukazatelů se u piva uvádí také hořkost. K tomu se používá tzv. označení IBU (International Bitterness Units, tedy jednotky hořkosti). Čím vyšší číslo se udává, tím vyšší je hořkost piva. Pivo s IBU 20 bývá sladké, s IBU 62 dosti hořké.

Skryt pre seznam

Co jste možná (ne)věděli

Každé pivo má svá specifika, záleží na použitém sladu, chmelu atd. Některá jsou vyloženými unikáty.

  • Nejsilnější pivo na světě je údajně Snake Venom (česky hadí jed) s obsahem 67,5 procenta alkoholu. Třetinka tohoto skvostu by vás vyšla na částku kolem 1600 Kč. Výrobcem a producentem „hadího jedu“ je skotský pivovar Brewmeister.

  • Nejsilnějšími českými pivy jsou Titanik z pražské Lodi Pivovar a X-beer33 pražského pivovaru U Medvídků s obsahem kolem 12 procent alkoholu.

Zdroje informací: budejovickybudvarvikend.hn

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...