Nová registrace Zapomenuté heslo

Den palačinek je tady! Všechno, co jste kdy chtěli vědět o palačinkách (a nejlepší recept k tomu)

4. 3. 2025
Palačinky s pomerančem
Monika Grabkowska/Unsplash

Pokud jste potřebovali důvod, proč si dát palačinky, právě jste ho našli – Den palačinek je tady! Proč se palačinky v tento den smaží téměř po celém světě? Jaké nejbizarnější tradice se s nimi pojí? A hlavně – jak si připravit ty nejlepší palačinky, které se netrhají a chutnají božsky? Popadněte pánvičku, palačinky si zaslouží parádní oslavu!

Palačinky nejsou žádná novinka – první zmínky o nich najdete už v antickém Řecku. Proč se ale slaví Den palačinek? Odpověď hledejte v dávné tradici – před začátkem čtyřicetidenního půstu bylo potřeba spotřebovat máslo, mléko a vejce. A co z nich připravit lepšího než tenké, voňavé palačinky?

  • Tehdy ale nešlo jen o skvělou snídani – palačinky měly hlubší význam. Každá surovina měla svůj symbol: vejce znamenala stvoření a nový začátek, mouka představovala základ života, sůl symbolizovala zdraví a sílu a mléko čistotu a hojnost.

Den palačinek: Závody, mince a další tradice, o kterých jste netušili

Palačinky nejsou jen oblíbená dobrota, ale i součást bláznivých tradic a rekordů po celém světě! Někde se s nimi běhá, jinde je hází na skříň a ve Španělsku je v tento den dokonce vůbec nepečou.

  • Ve Velké Británii se na Pancake Day konají běžecké závody s pánví, které mají kořeny už v 15. století. Legenda praví, že jedna žena se tak zabrala do smažení palačinek, že zapomněla na čas. A když uslyšela kostelní zvony (tzv. „pancake bell“, které vyzývaly ke zpovědi), vyběhla rychle z kuchyně a do kostela dorazila v kuchyňské zástěře i s pánvičkou v ruce. Od té doby soutěžící běží 450 metrů, přitom musí palačinku ve vzduchu alespoň třikrát otočit a nesmí ji upustit. A to už chce trochu cviku, nemyslíte?
  • Ve Francii se zase traduje, že pokud při obracení palačinky držíte v druhé ruce zlatou minci, čeká vás rok prosperity a štěstí. Pokud se vám to zdá příliš složité, nezoufejte, máme v záloze ještě jednu cestu ke štěstí. Pokud hodíte palačinku na skříň a ona se přilepí, je to znamení prosperity pro tento rok. (Nebo znamení, že musíte vytáhnout hadřík a uklidit!)
  • Ve Španělsku palačinky nečekejte! Slaví se zde Día de la Tortilla, což znamená jediné – pořádnou omeletu. Připravuje se s klobásou, slaninou nebo jiným vepřovým tukem, aby si Španělé před půstem naplnili žaludky na dlouhé týdny odříkání.
  • V únoru 2020 poskládali v Londýně nejdelší linii palačinek na světě – měřila neuvěřitelných 429,25 stop (130,8 metrů)! Jen si představte tu vůni másla…

Palačinky

Základní recept na palačinky

< 50 min
4.5(2277x)
Přečíst recept

Jak na dokonalé palačinky?

Kolik mouky, mléka a vajec? A co dřív – mouku do mléka, nebo mléko do mouky? Palačinky vypadají jednoduše, ale jakmile se vám první přilepí, druhá roztrhne a třetí připálí, možná začnete mít pochybnosti o svém kuchařském umění. Nebojte, máme základní recept na palačinky, který vás zachrání.

Stačí správná konzistence těsta, půlhodinka odpočinku v lednici a pánev rozehřátá tak akorát. A pokud se vám přece jen první nepovede? Oficiálně se prohlašuje za testovací kus. 

  • Suroviny: 250 ml mléka (+ podle potřeby na naředění), 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru (volitelné), špetka soli, 140 g hladké pšeničné mouky, olej nebo máslo na opékání

Postup:

  1. Těsto bez hrudek: Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Metlou prošlehejte dohladka. Postupně přidávejte mouku a stále šlehejte, dokud nezískáte hladké, tekuté těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
  2. Nechte ho odpočinout: Hotové těsto nechte 30 minut v lednici – suroviny se propojí a těsto nebude houstnout při smažení.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním ohni (nejlepší je speciální palačinková pánev s nízkým okrajem). Lehce ji potřete olejem nebo máslem.
  4. Naběračkou nalijte těsto do pánve a nakláněním pánve ho rovnoměrně rozlijte. Jakmile okraje začnou vypadat jako jemná krajka a vrchní strana oschne, palačinku otočte a opečte dozlatova i z druhé strany.

Sladké nebo slané? Nejlepší palačinkové kombinace

Palačinky jsou skvělé v každé podobě! Mezi sladké favority patří kombinace ovoce se šlehačkou nebo klasická Nutella s banánem. Pokud máte raději palačinky na slano, zkuste variantu se sýrem a slaninou, se špenátem a ricottou, nebo dokonce s uzeným lososem a crème fraîche.

  • S javorovým sirupem a máslem: Jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Horká palačinka, rozpuštěné máslo, sladký javorový sirup stékající po okrajích… Zázrak na talíři!
  • S čerstvým ovocem a šlehačkou: Jahody, borůvky nebo maliny? Klidně všechny najednou! Lehká šlehačka v kombinaci s ovocem dodá palačinkám svěžest.
  • S Nutellou: Krémová, čokoládová a nebezpečně dobrá kombinace, které jen málokdo odolá.
  • S medem a ořechy: Med se krásně spojí s křupavými ořechy a vytvoří jemnou, přírodní chuť. Perfektní s řeckým jogurtem!
  • Se sýrem a slaninou: Křupavá slanina, rozpuštěný čedar a možná i pár kapek javorového sirupu… Dokonalé propojení sladkého a slaného.
  • Se špenátem a sýrem: Lehká, nadýchaná a přitom plná chuti. Tato varianta je skvělá na oběd i večeři a perfektně chutná s nakládanou řepou nebo třešňovým kompotem.
  • Se ztraceným vejcem: Chcete z palačinek udělat pořádnou snídani? Přidejte dokonale tekuté ztracené vejce, lehce osolte a ozdobte pažitkou.
  • S uzeným lososem a crème fraîche: Palačinky ve francouzském stylu. Jemný losos, svěží crème fraîche a pár kapek citronu povýší vaše palačinkové umění na novou úroveň!

Ať už si palačinky dáte k snídani, obědu nebo večeři, hlavní je si je užít! Zkuste udělat co nejtenčí palačinku, otočit ji ve vzduchu nebo se s pánví rovnou proběhněte. Den palačinek je oficiálně zahájen – tak co, která palačinka dnes u vás vyhraje?

Zdroj: haussmann.galerieslafayette.com, thegoodlifefrance.com, historic-uk.com, Wikipedia, EasyJet magazine, Apetit

Sdílet článek

Palačinky Těsto na palačiky Sladká jídla

Související články