Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert s'mores: Skautský vynález, který nesmí chybět na žádném americkém táboráku

Dezert s'mores
ZDROJ: Mikki Speid / Unsplash
sdílet:

Jestli už jste někdy opékali buřty u táboráku společně s dětmi, pravděpodobně jste také vyzkoušeli opečené marshmallows, které v Americe dotáhli k dokonalosti. Tam totiž z teplých maršmelounů připravují dezert zvaný s'more – a i když první oficiální recept na tuhle ikonickou táborovou dobrotu vyšel takřka před sto lety, historie s'mores se možná začala psát ještě o něco dříve.

Marshmallows, čokoláda a grahamové krekry

S'mores jsou sladké sendviče, který tvoří opečený maršmeloun a kousek čokolády mezi dvěma plátky grahamových krekrů. A v případě, že se rozhodnete pustit do jejich přípravy, rozhodně vám nesmí chybět tahle trojice ingrediencí, jejichž historie je sama o sobě nesmírně zajímavá. Marshmallows coby lék na různé záněty (a také projímadlo) používali už staří Řekové a Římané. Využívali k tomu rostlinu Althaea officinalis, u nás známou jako Proskurník lékařský (či lidově ibišek), jejíž název pochází z řeckého „altheo“, což znamená „léčit“.

  • Byli to však Francouzi, kteří poprvé uvedli na trh marshmallow jako léčivou cukrovinku, která dobře chutnala a tlumila bolest v krku. Vyráběli ji tak, že šťávu z kořene téhle rostliny vyšlehali s vejcem a cukrem do pěny. Koncem 19. století pak šťávu z Proskurníku nahradila želatina, protože jí byla chuťově i texturou velmi podobná, současně ale mnohem levnější, uvádí Food & Wine.

Co se týče grahamových krekrů, za účelem jejich vzniku stála potřeba omezit sexuální touhy společnosti. Americký presbyteriánský kazatel a propagátor vegetariánství Sylvester Graham totiž věřil, že lidstvo je na cestě k morálnímu kolapsu kvůli posedlosti tělesnými touhami, a myslel si, že určitá jídla (jako třeba steak a víno) významně přispívají k nezadržitelné potřebě sexu. Naopak propagoval používání celozrnné mouky a otrub při pečení, neboť byl přesvědčený o jejich blahodárných účincích na lidské zdraví, takže se na počátku 19. století zasadil o vznik grahamové mouky, chleba i krekrů, které nesou jeho jméno.

  • A ani klasická tabulková čokoláda, jak ji známe dnes, dlouhá staletí neexistovala – připravovala se totiž v tekuté podobě. První nápoj z kakaových bobů vytvořili Mayové ve 4. století našeho letopočtu, v 16. století se čokoláda dostala z Nového světa do Evropy v podobě horkého kakaa, v roce 1847 představil anglický výrobce Fry and Sons první čokoládové bonbony a až roku 1876 vznikla první tuhá mléčná čokoláda ve Švýcarsku, píše Maya Corrigan.

První tištěný recept na s'mores se objevil ve skautské příručce

Podle Food & Wine existuje několik zákusků, které se dají považovat za předchůdce dnešních s'mores. Patří sem pohřební koláče z dob viktoriánské éry, které se připravovaly po smrti blízké osoby a často obsahovaly právě marshmallow a čokoládu.

  • V roce 1913 se objevily tzv. Mallomars – drobné zákusky se základem z grahamových sušenek s marshmallow náplní politou hořkou čokoládou.
  • O několik let později vznikly tzv. Moonpiesmarshmallow mezi dvěma kulatými grahamovými sušenkami, opět přelitými čokoládou, které se s'mores nápadně podobají. 
  • V 90. letech 19. století se v prázdninových letoviscích na severovýchodě USA rozšířil trend opékání marshmallow – zejména mezi mladými lidmi. Jistě k tomu přispěla i propagace v novinách, kde se psalo, že jde o skvělý prostředek k flirtování, protože si dvojice mohou navzájem ukusovat opečené maršmelouny přímo z vidlice na opékání. 

Opékání marshmallows nad ohněm a všechny výše zmíněné zákusky se v roce 1927 spojily do prvního oficiálního receptu na s'more, který vyšel ve skautské příručce Tramping and Trailing with the Girl Scouts (Tramping a stopování se skautkami)

  • Kniha byla plná rad, jak být dobrou skautkou, ale nakonec se do historie zapsala především receptem na tzv. Some More, což lze do češtiny přeložit jako „něco dalšího“. Autorství receptu bylo později připsáno vedoucí oddílu Lorettě Scott Crew.
  • V původním návodu na přípravu Some More pro osm hladových krků bylo potřeba 16 grahamových krekrů, 8 tyčinek obyčejné čokolády a 16 marshmallows, které se měly opéct nad ohněm tak, aby byly křupavé a lepkavé. Pak už stačilo položit opečené marshmallow na čokoládovou tyčinku, vložit je mezi dva grahamové krekry a Some More, které se tímto způsobem připravuje dodnes, bylo na světě.
  • Postupem času se název téhle dobroty zkrátil a ustálil na s'more, nicméně v různých skautských publikacích se o ní minimálně do roku 1971 psalo jako o Some More.

Nejjednodušší návod na přípravu s'mores v mikrovlnce

Nechystáte se v nejbližší době strávit večer u táboráku? S'mores si můžete snadno připravit i doma s pomocí mikrovlnné trouby. Garantujeme vám, že obzvlášť děti budou nadšeně sledovat, jak se marshmallows v mikrovlnce nafukují jako balónky. Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 4 velké grahamové krekry
  • 4 kusy marshmallows
  • 4 kostky čokolády (každá by měla mít cca 25 gramů)
  1. Grahamové krekry rozlomte na poloviny a 4 poloviny položte na talíř, který lze dát do mikrovlnné trouby. Na každou polovinu krekru dejte kostku čokolády a marshmallows. (Pokud nechcete, aby se čokoláda rozpustila, vynechte ji.)
  2. Krekry s čokoládou a marshmallows ohřívejte v mikrovlnce na nejvyšší výkon cca 20 až 30 sekund, až se marshmallows nafouknou do přibližně dvojnásobné velikosti.
  3. Vyjměte talíř z mikrovlnky a dokončete s'mores tak, že každý „sendvič“ přiklopíte zbývající polovinou grahamových krekrů. (Pokud jste doposud nepoužili čokoládu, položte ji na rozpečené marshmallows ještě před krekry.)

Zdroj: Recept na s'mores z mikrovlnky je pochází z blogu In The Kitchen With Matt

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín