Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalý krém do vánočního cukroví, který vydrží: Základní recept a 7 lahodných obměn

Základní krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Každý, kdo peče vánoční cukroví, to zná. Těsto je připravené, tvary vykrojené a upečené, ale teprve správný krém dodá cukroví ten pravý šmrnc. Letos se můžete nechat inspirovat nejen receptem na klasický máslový krém, ale i jeho moderními obměnami. Čokoláda, káva, pistácie nebo mandlové máslo – máme pro vás tipy, jak na krém, na který budou chtít všichni recept.

Začněme u osvědčené klasiky. Tento základní krém je jemný, lehký a díky svému složení se dá snadno přizpůsobit různým chutím. Zvládnout se dá za pár minut a můžete jej použít nejen na cukroví, ale i do rolád nebo dortů.

Základní recept na krém: Jednoduchý, univerzální, neodolatelný

Suroviny: 125 ml mléka, 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky, 125 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek (pokud nechcete, nemusíte jej přidávat, ale dodá krému bohatší chuť)

Postup:

  1. Připravte kaši: Mléko smíchejte s moukou a na mírném ohni povařte asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
  2. Utřete máslový základ: Vyšlehejte změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr. Pokud chcete, přidejte žloutek a vyšlehejte směs do světlé pěny.
  3. Spojte kaši s máslovým základem: Postupně po lžičkách přidávejte vychladlou kaši a šlehejte dohladka. Krém je hotový, když má jemnou, hladkou konzistenci.

TIP: Základní kaše a máslo musí mít stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém srazí.

Sedm chutí, spousta možností

Z jednoho základního receptu můžete vykouzlit sedm různých variací (a klidně i více). Tyto varianty patří mezi naše nejoblíbenější, ale můžete dál experimentovat. Nebojte se přidat semínka z vanilkového lusku, špetku skořice, kapku mandlového likéru nebo rozmixovaný griliáš.

  • Čokoládový krém: Do základního krému vmíchejte 50 g rozpuštěné nebo jemně nastrouhané kvalitní čokolády (alespoň 60% kakaa). Hodí se k lineckému i do trubiček.
  • Kávový krém: Stačí přidat lžíci silné černé kávy a krém získá jemnou kávovou chuť (pro opravdové kávoholiky můžete přidat i malou lžičku jemně mleté kávy). Skvělý je do ořechového cukroví a kávových košíčků
  • Mandlový krém: Mandlové máslo nebo jemně mleté mandle (asi 4 lžíce) dodají cukroví jemně oříškovou chuť. Bude ještě intenzivnější, pokud přidáte i kapku mandlového likéru. Tento krém skvěle ladí s košíčky nebo lineckým.
  • Koňakový krém: Přidejte 3 lžíce hustého vaječného likéru. Získáte tak krém plný sváteční nálady, ideální třeba do špiček nebo dortů.
  • Kokosovo-rumový krém: Trochu exotiky získáte přidáním 4 lžic strouhaného kokosu a 2 lžiček rumu.
  • Ořechový krém: Jemně mleté vlašské nebo lískové ořechy (asi 3–5 lžic) jsou klasikou. Jejich chuť bude intenzivnější, když je předem opražíte. Skvěle se hodí do ořechového cukroví.
  • Pistáciový krém: Použijte 3 lžíce kvalitní pistáciové pasty a získejte moderní chuť s krásnou zelenou barvou. Pokud máte, můžete přidat i trochu pistáciového likéru. Tento krém se hodí i do makronek.

Klasický pudinkový krém a jeho varianty

Jednoduchý, rychlý a chuťově univerzální – to je pudinkový krém, který zvládne každý. Uvařte pudink podle návodu, nechte jej vychladnout a postupně ho vyšlehejte se změklým máslem a cukrem. Stejně jako u základního krému musí mít pudink a máslo stejnou teplotu. Nejlepší na tomto krému je jeho variabilita.

  • Podle druhu použitého pudinku můžete snadno měnit jeho příchuť – vanilkový, čokoládový, karamelový, banánový, pistáciový... Přidat můžete i pár kapek esence nebo lžičku rumu.

Netradiční plnění? Zkuste ořechová másla

Pokud máte rádi jednoduché, ale výrazné chutě, zkuste použít mandlové nebo pistáciové máslo.

  • Ořechová másla doslaďte podle chuti lžičkou medu nebo cukrem a prošlehejte se změklým máslem: vznikne lahodná náplň, která se skvěle hodí do košíčků, trubiček nebo i na slepování lineckého.
  • Chcete-li své cukroví posunout ještě dál, namočte slepené kousky do čokolády, posypte nasekanými ořechy a rázem je další druh na světě.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...