Každý, kdo peče vánoční cukroví, to zná. Těsto je připravené, tvary vykrojené a upečené, ale teprve správný krém dodá cukroví ten pravý šmrnc. Letos se můžete nechat inspirovat nejen receptem na klasický máslový krém, ale i jeho moderními obměnami. Čokoláda, káva, pistácie nebo mandlové máslo – máme pro vás tipy, jak na krém, na který budou chtít všichni recept.
Začněme u osvědčené klasiky. Tento základní krém je jemný, lehký a díky svému složení se dá snadno přizpůsobit různým chutím. Zvládnout se dá za pár minut a můžete jej použít nejen na cukroví, ale i do rolád nebo dortů.
Základní recept na krém: Jednoduchý, univerzální, neodolatelný
Suroviny: 125 ml mléka, 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky, 125 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek (pokud nechcete, nemusíte jej přidávat, ale dodá krému bohatší chuť)
Postup:
- Připravte kaši: Mléko smíchejte s moukou a na mírném ohni povařte asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
- Utřete máslový základ: Vyšlehejte změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr. Pokud chcete, přidejte žloutek a vyšlehejte směs do světlé pěny.
- Spojte kaši s máslovým základem: Postupně po lžičkách přidávejte vychladlou kaši a šlehejte dohladka. Krém je hotový, když má jemnou, hladkou konzistenci.
TIP: Základní kaše a máslo musí mít stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém srazí.
Sedm chutí, spousta možností
Z jednoho základního receptu můžete vykouzlit sedm různých variací (a klidně i více). Tyto varianty patří mezi naše nejoblíbenější, ale můžete dál experimentovat. Nebojte se přidat semínka z vanilkového lusku, špetku skořice, kapku mandlového likéru nebo rozmixovaný griliáš.
- Čokoládový krém: Do základního krému vmíchejte 50 g rozpuštěné nebo jemně nastrouhané kvalitní čokolády (alespoň 60% kakaa). Hodí se k lineckému i do trubiček.
- Kávový krém: Stačí přidat lžíci silné černé kávy a krém získá jemnou kávovou chuť (pro opravdové kávoholiky můžete přidat i malou lžičku jemně mleté kávy). Skvělý je do ořechového cukroví a kávových košíčků.
- Mandlový krém: Mandlové máslo nebo jemně mleté mandle (asi 4 lžíce) dodají cukroví jemně oříškovou chuť. Bude ještě intenzivnější, pokud přidáte i kapku mandlového likéru. Tento krém skvěle ladí s košíčky nebo lineckým.
- Koňakový krém: Přidejte 3 lžíce hustého vaječného likéru. Získáte tak krém plný sváteční nálady, ideální třeba do špiček nebo dortů.
- Kokosovo-rumový krém: Trochu exotiky získáte přidáním 4 lžic strouhaného kokosu a 2 lžiček rumu.
- Ořechový krém: Jemně mleté vlašské nebo lískové ořechy (asi 3–5 lžic) jsou klasikou. Jejich chuť bude intenzivnější, když je předem opražíte. Skvěle se hodí do ořechového cukroví.
- Pistáciový krém: Použijte 3 lžíce kvalitní pistáciové pasty a získejte moderní chuť s krásnou zelenou barvou. Pokud máte, můžete přidat i trochu pistáciového likéru. Tento krém se hodí i do makronek.
Klasický pudinkový krém a jeho varianty
Jednoduchý, rychlý a chuťově univerzální – to je pudinkový krém, který zvládne každý. Uvařte pudink podle návodu, nechte jej vychladnout a postupně ho vyšlehejte se změklým máslem a cukrem. Stejně jako u základního krému musí mít pudink a máslo stejnou teplotu. Nejlepší na tomto krému je jeho variabilita.
- Podle druhu použitého pudinku můžete snadno měnit jeho příchuť – vanilkový, čokoládový, karamelový, banánový, pistáciový... Přidat můžete i pár kapek esence nebo lžičku rumu.
Netradiční plnění? Zkuste ořechová másla
Pokud máte rádi jednoduché, ale výrazné chutě, zkuste použít mandlové nebo pistáciové máslo.
- Ořechová másla doslaďte podle chuti lžičkou medu nebo cukrem a prošlehejte se změklým máslem: vznikne lahodná náplň, která se skvěle hodí do košíčků, trubiček nebo i na slepování lineckého.
- Chcete-li své cukroví posunout ještě dál, namočte slepené kousky do čokolády, posypte nasekanými ořechy a rázem je další druh na světě.
Zdroj: Apetit