Čokoládové sušenky, francouzský toust nebo nákyp na slano. Tohle je jarní recyklace, která vás bude bavit. Nejlepší je čerstvý, právě upečený, ale i zbylý mazanec má v kuchyni pořád své místo. Ať už vám zbyla patka, celý bochánek, nebo jen hrst drobečků, připravte z něj francouzský toust nebo mug cake. Máme pro vás recepty, díky kterým nikdo neodhalí, že už měl mazanec téměř na mále.
Pečivo, které už není nejčerstvější, nemusí nutně skončit v koši. Stačí trocha fantazie (a másla), a z mazance vznikne nový dezert, výborný slaný nákyp nebo snídaně, kterou zvládne připravit i kuchař začátečník – obzvlášť s našimi recepty!
Ztvrdlý mazanec? Proměňte ho v sušenky, které zmizí dřív, než vychladnou
Tohle je proměna par excellence! Zbyl vám mazanec nebo vánočka, a než jste je stihli dojíst, ztvrdly téměř na kámen? Nevyhazujte je. Právě teď přichází jejich chvíle. Tohle je upcyklace, která má smysl – a ještě k tomu skvěle chutná.
Sušenky, které na povrchu křupou, uvnitř zůstávají krásně vláčné a díky pistáciím vypadají jako z vitríny v cukrárně. Jsou jednoduché, efektní a mizí ze stolu rychlostí světla. Mazanec možná pečete jen jednou v roce, ale vězte, že kvůli těmhle sušenkám si ho klidně upečete znovu.

Slaný nákyp z mazance: Překvapení, které chutná jako luxusní brunch
Mazanec na slano? A proč ne! Je máslový jako brioška a se sýrem, šunkou nebo uzeným mu to neuvěřitelně sluší. Zapečte ho s vejci, špenátem a hrstí sýra – rázem máte slaný nákyp, který se hodí nejen na velikonoční stůl, ale i jako skvělá večeře nebo oběd do krabičky.
Teplý voní jako poctivá žemlovka, studený chutná stejně dobře. Kdo by to byl řekl, že si pochutnáte na zbytcích, které by jinak možná skončily v koši. Tohle je proměna, která dává smysl – a chutná královsky.

Čokoládový mug cake z mazance: Rychlý dortík do hrnku
Dortík z mazance? Přesně tak! Vezměte kousek okoralého mazance, nadrobte ho do hrníčku, přidejte kakao, vejce, trochu mléka, cukr… A během pár minut v mikrovlnce vykouzlíte horký čokoládový dezert, po kterém se budou olizovat i ti, kteří sladkému obvykle neholdují.
Pokud máte doma zmrzlinu, určitě ji přidejte – kombinace s teplým dortíkem nemá chybu. Použijte zapékací misky nebo hrníčky, které můžete dát do mikrovlnky. Nemáte menší? Klidně upečte jeden větší a prodlužte dobu pečení. Výsledek bude stejně skvělý.

Mazanec à la buchtičky se šodó: Školní klasika v novém kabátku
Máte chuť na sladké, ale nemáte čas čekat, až buchtičky vykynou? Vezměte zbylý mazanec (nebo vánočku), nakrájejte ho na kostičky, opečte na másle s trochou cukru – a máte hotovo. Cukr na povrchu krásně zkaramelizuje a vůně vám připomene ty nejlepší dny ve školní jídelně, ale v mnohem vyladěnější podobě.
Stačí už jen přelít poctivým žloutkovým šodó a dezert je na světě. Mazanec se tak stane hlavní hvězdou u stolu, i když už má nejlepší dny za sebou. A my slibujeme, že zmizí rychleji než ty opravdové buchtičky!

Druhý život mazance Další tipy jak jej zpracovat:
- Francouzský toust: Plátky mazance namočte ve směsi vajec a mléka (nebo smetany) a opečte na másle. Pocukrujte nebo polijte javorovým sirupem a můžete podávat. Pokud chcete, přidejte jogurt, tvaroh a ovoce – čerstvé, kompotované, rozmačkané, povařené, opečené…
- Lívance: Skvělý způsob, jak si zjednodušit život, jsou mazancové lívance. Do mixéru dejte 1–2 plátky mazance, 1–2 vejce a 100 ml mléka. Krátce promixujte (je-li mazanec hodně tvrdý, nechte jej před mixováním v mixéru namočený chvíli stát), ze směsi tvořte na pánvi lívanečky a opékejte je na másle.
- Nákyp: Starší mazanec můžete zapéct na mnoho způsobů: s jablky jako žemlovku, s tvarohem, s meruňkami, s jakýmkoli jiným ovocem, ať už čerstvým, kompotovaným, nebo mraženým. Skvělá bude i marmeláda, čokoláda nebo slaný karamel.
- Sladká strouhanka: tvrdý mazanec, výnočku, jidáše ani další sladké kynuté pečivo nevyhazujte, ale namelte je jako strouhanku. Tu pak využijte místo mouky při přípravě drobenky, při pečení nákypů či buchet na plech nebo třeba na zahuštění rajské omáčky.
Velikonoce skončily, ale mazanec ještě neřekl poslední slovo. Můžete ho proměnit ve sladkou tečku, rychlou snídani nebo efektní dezert, který sklidí ovace a mazanec se tak znovu stane středem pozornosti. A vy možná začnete doufat, že vám příště zbyde ještě větší kousek.
Zdroj: Apetit