Nová registrace Zapomenuté heslo

Dubajská čokoláda: Která je nejlepší? Otestovali jsme šest druhů dostupných na českém trhu

31. 3. 2025
Testování dubajské čokolády
Karolína Waberová
Dubajská čokoláda Dubajská čokoláda Dubajské čokolády Zobrazit
galerii

V poslední době se dříve těžko dostupné dubajské poklady dostávají na český trh – a nejde jen o parfémy či exotické datle, ale také o sladkosti. Vír kolem „pravé dubajské“ čokolády se roztočil víceméně přes noc, ale v čem je vlastně tak jiná? A jaká je ta pravá?

Redaktorky časopisu Apetit Darina Sieglová a Kateřina Kočičková se na tuto sladkou senzaci zaměřily a otestovaly šest druhů dubajské čokolády, které jsou dostupné na českém trhu. Cílem bylo zjistit, co všechno čokolády nabízejí – od složení přes chuť náplně až po kvalitu čokolády

Podívejte se na video z testování dubajských čokolád

Jak začal příběh dubajské čokolády?

Dubajská čokoláda se stala v roce 2024 takřka přes noc virální. Její vynálezkyní je majitelka čokoládovny Fix Dessert Chocolatier Sarah Hamouda – influencerka a podnikatelka, jež propojila tradiční arabské chutě s moderními cukrovinkami.

Podle jejího vyprávění to všechno začalo, když byla těhotná a dostala chuť na cukrovinku, která by spojovala různé textury a orientální chutě. V Dubaji, kde žije, žádnou takovou nemohla najít, a tak se rozhodla vytvořit vlastní: jemnou čokoládu plněnou pistáciovým krémem s křupavými nitkami kadayif těsta. Tento dezert, nazvaný Can't Get Knafeh of It, se rychle stal hitem na sociálních sítích, především na TikToku, a roztočil vlnu zájmu o dubajskou čokoládu. 

Co je dubajská čokoláda?

Za zářivými orientálními obaly plnými zlatých detailů se skrývá čokoláda s velkorysým množstvím křupavé pistáciové náplně. Pohled na její rozlomení vás okamžitě zláká k tomu, abyste si ji běželi koupit. Ale je dubajská čokoláda vždycky opravdu z Dubaje? Ne tak docela. 

  • Dubajská čokoláda vyrobená v Dubaji není na českém trhu lehce k sehnání a nemusí vždy znamenat nejvyšší kvalitu.
  • Dubajská čokoláda nemá ochrannou známku a složení různých verzí dubajských čokolád tedy není jednotné.
  • Jednotlivé dubajské čokolády spojuje pouze pistáciový krém s těstovinovými nudličkami kadayif a čokoláda, to je vše.
  • Podle původní receptury by měla být náplň ochucená růžovou vodou, šafránem a sezamovou pastou tahini. Ne všichni výrobci dubajských čokolád se však tohoto receptu drží.
  • Stejně tak poměr pistáciové hmoty, které by mělo být v čokoládě opravdu hodně, však někteří výrobci neuvádí vůbec nebo jí při pohledu do složení najdete jen malé množství.

Nakonec, o kvalitě té ‚první dubajské čokolády‘ od Sarah Hamouda lze také polemizovat. V jejím složení se totiž nachází například palmový olej, který rozhodně v čokoládě mít nechcete. Obsahuje ho ale většina dostupných čokolád.

Jak jsme vybrali šest dubajských čokolád?

Abychom zjistili, co nabízí trh, vybrali jsme šest druhů dubajské čokolády, které jsou dostupné v českých supermarketech a online obchodech (Rohlik.cz, Foodora Market, Grizly.cz) a zařadili k nim tři čokolády české výroby. Záměr byl jasný: otestovat české, turecké i pravé dubajské zástupce, zaměřit se na složení a chuťový profil.

Dubajské čokolády
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Na co jsme se při testu především zaměřili?  

  • Obsah pistáciového krému. Ne každý výrobce ho uvádí. Udává chuť dubajské čokolády.
  • Temperaci čokoládySprávně vytemperovaná čokoláda krásně křupne.
  • Obsah palmového oleje. Jeho přítomnost jsme posuzovali jako mínus.
  • Poměr čokolády a náplně. Čokoláda by měla být tenká, náplně by mělo být hodně. 
  • Chuť. Čokoláda ani náplň by neměly být přeslazené nebo drhnout na jazyku, naopak by měly mít příjemnou orientální chuť s tahini a trochou soli.

1. Dubajská čokoláda od Heleny Fléglové (250 g, 590 Kč, Česká republika)

Absolutní vítězkou je čokoláda od cukrářky Heleny Fléglové. Neměla chybu po technické stránce (jako jediná opravdu při rozlomení výrazně křupla) a vytknout se jí nedalo nic ani po chuťové stránce. Křupavou náplň s rozeznatelnými tóny tahini krásně doplňuje špetka soli. Co se týče složení, je z těch nejlepších ingrediencí, samozřejmě bez palmového oleje.

Tajemství této čokolády je mimo jiné v tom, že Helena používá kvalitní čokoládu. Ona je sice mléčná, ale má vysoký obsah kakaového másla, takže nepůsobí jako levné supermarketové čokolády, ale má opravdu dobrou chuť,“ říká Kateřina Kočičková.

2. Jankova Dubajská čokoláda (200 g, 449 Kč, Česká republika)

Jankova čokoláda je nejen krásná na pohled, ale i skvěle chutná a ve složení nenajdete palmový olej. Čokoláda je tenká a křupe. Náplň obsahovala hodně pistáciového krému, tahini i kadayifi nudliček, takže je výrazná a křupe.

3. Grizly.cz Dubajská čokoláda (190 g, 399 Kč, Česká republika)

U Grizlyho Darina s Kateřinou ocenily kvalitu čokolády, která byla stejně jako ta Jankova dobře vytemperovaná, ačkoliv byla mnohem silnější. Náplň má znatelnou chuť pistácií a tahini, které je opravdu výrazné, ale zároveň pistácie nepřehlušuje. Čokoláda není přeslazená a je v ní rozpoznatelná sůl, která jí dodává výjimečný ráz.

4. Dubajská čokoláda Qchew (160 g, 409 Kč, Dubaj, prodává Grizly.cz)

Jedna z mála dubajských pocházejících přímo z Dubaje byla asi největším zklamáním. Čokoláda po rozbalení vypadala ohmataně, byla měkká (čili špatně vytemperovaná), lepila se na prsty, náplně bylo v poměru k čokoládě velmi málo. Pistácie nebyly v náplni vůbec cítit. „Je to jako bych si dávala levnou sladkou čokoládu, takové ty vánoční figurky,“ hodnotila čokoládu redaktorka Darina. 

5. Ülker Dubajská čokoláda (93 g, 129 Kč, Turecko, prodává Foodora Market)

Nejlevnější varianta, která pochází z Turecka, chutná jako běžné čokolády nebo čokoládové tyčinky v supermarketech. Je srovnatelná například s pistáciovou Studentskou pečetí nebo Deli. Pistáciové hmoty obsahuje málo, málo je i náplně, která je tuhá. Obsahuje palmový olej. „Pokud jako první dubajskou čokoládu ochutnáte tuto, nemůžete pochopit, proč je z ní celý svět tak paf,“ říká Darina Sieglová.

6. BOLCI Dubai čokoláda (100 g, 199 Kč, Turecko, prodává Foodora Market)

Druhá nejlevnější varianta, taktéž s původem v Turecku, dopadla téměř stejně jako její konkurentka Ülker. „Kdybych se měla rozhodnout, jestli Ülker nebo BOLCI, asi bych vzala na milost BOLCI, a to proto, že chutná o trochu lépe a má o trochu více náplně a větší podíl pistáciového krému,“ hodnotí Darina.

Verdikt

Na internetu se často diskutuje o tom, co je vlastně pravá dubajská čokoláda. Tu z dílny Fix Dessert Chocolatier na českém trhu neseženete, a pokud se budete řídit tím, že pravá dubajská je ta vyrobená v Dubaji, prohloupíte.

Pravá dubajská čokoláda neexistuje, existuje jen dobrá dubajská čokoláda a tou je za nás ta, která má dobré složení a příjemnou chuť. Může být vyrobená kdekoliv, u nás vyhrála na plné čáře ta od Heleny Fléglové, ale hned za ní se umístili čokoládovna Janek a Grizly. „Teď už chápu, co lidi na dubajské čokoládě mají. Ale kdybych si jako první koupila tu nejlevnější, řekla bych si jen: ‚Co to je za blbost?‘“ uzavírá testování redaktorka Kateřina. 

Sdílet článek

Čokoládové dezerty Čokoláda Dubajská čokoláda

Související články