Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dukkah: Objevte křupavou kořenící směs z Egypta a nasypte ji do jídla, na chleba nebo ji zobejte jen tak

Kořenící směsi
ZDROJ: Dan Burton/Unsplash
sdílet:

Existuje koření, které lze zobat jen tak samotné? Ano! Jakmile dukkah ochutnáte, budete na něj tajně chodit se lžičkou v ruce. Směs křupavých oříšků, semínek a orientálního koření se vám bude hodit také na chléb, zeleninový salát, polévku, grilovanou zeleninu nebo těstoviny. 

Autorka kuchařek a úspěšného blogu o středomořské kuchyni Suzy Karadsheh nazývá dukkah kořením „o kterém jste dosud netušili, jak moc ho potřebujete.“

Musíme jí dát za pravdu, protože po první domácí přípravě dukkah už mnohým z nás doma nechybí vlastní sklenice s tímto křupavým orientálním kořením. Překvapí vás nejen jeho skvělá chuť a křupavost, ale i všestranné využití.

Co obsahuje kořenící směs dukkah?

Dukkah, psáno také duqqa, je tradiční egyptská směs ořechů, semínek a orientálního koření, která se těšila oblibě již v dobách starověkého Egypta. Dnes tuto oblíbenou směs můžeme ochutnat po celém světě a dokonce si ji snadno připravit i doma.

  • Tradičně se vyrábí roztloukáním pražených ořechů, semínek a koření v hmoždíři.
  • Dukkah tradičně obsahuje kombinaci ořechů, jako jsou arašídy, vlašské nebo lískové ořechy a pistácie, k nimž se přidávají sezamová semínka a koření římský kmín, koriandr a fenykl. 

Některé ořechy můžete snadno vynechat či obměnit, pokud je nemáte zrovna po ruce. V Egyptě prý na hotovou směs dukkah nenarazíte, neboť jde spíše o domácí koření, které si každý chystá dle svého receptu a chuti. Koření a sezamová semínka však hrají ve výsledné chuti důležitou roli a doporučujeme je nezaměňovat. 

Jak si dukkah připravit doma?

Dukkah si můžete doma připravit po vzoru Egypťanů v hmoždíři, nebo si přípravu usnadnit mixérem. V případě použití mixéru jen dejte pozor, ať se vám směs příliš nerozmělní na kaši. 

  • Na pánvi nasucho opražte cca 1 hrnek směsi ořechů, přidejte ¼ hrnku sezamových semínek a chvíli společně míchejte. Dávejte přitom pozor, ať se ořechy a semínka nepřipálí. Přidejte 1 ČL semínek koriandru, 1 ČL celého římského kmínu a 1 ČL fenyklu.
  • Směs přesuňte do mixéru, přidejte ½ ČL soli a několikra pulsy rozmixujte. Pro zachování křupavosti je lepší ponechat ve směsi klidně pár větších kousků, než mixovat příliš dlouho a mít jemný prášek. 

Dukkah do salátů, polévek, těstovin a mnoha dalších pokrmů

Směs koření dukkah nabízí skutečně všestranné využití. Chuťově i nutričně zpestří například pita chléb, zeleninový salát, polévku, těstoviny či luštěninový dhál. Skvělou chuť a křupavost dodá také cizrnovému hummusu či pomazánce z červené čočky.

Zdroje informací: TheMediterraneanDish CulinaBotanica, SvětPlodů

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...