Existuje koření, které lze zobat jen tak samotné? Ano! Jakmile dukkah ochutnáte, budete na něj tajně chodit se lžičkou v ruce. Směs křupavých oříšků, semínek a orientálního koření se vám bude hodit také na chléb, zeleninový salát, polévku, grilovanou zeleninu nebo těstoviny.
Autorka kuchařek a úspěšného blogu o středomořské kuchyni Suzy Karadsheh nazývá dukkah kořením „o kterém jste dosud netušili, jak moc ho potřebujete.“
Musíme jí dát za pravdu, protože po první domácí přípravě dukkah už mnohým z nás doma nechybí vlastní sklenice s tímto křupavým orientálním kořením. Překvapí vás nejen jeho skvělá chuť a křupavost, ale i všestranné využití.
Co obsahuje kořenící směs dukkah?
Dukkah, psáno také duqqa, je tradiční egyptská směs ořechů, semínek a orientálního koření, která se těšila oblibě již v dobách starověkého Egypta. Dnes tuto oblíbenou směs můžeme ochutnat po celém světě a dokonce si ji snadno připravit i doma.
- Tradičně se vyrábí roztloukáním pražených ořechů, semínek a koření v hmoždíři.
- Dukkah tradičně obsahuje kombinaci ořechů, jako jsou arašídy, vlašské nebo lískové ořechy a pistácie, k nimž se přidávají sezamová semínka a koření římský kmín, koriandr a fenykl.
Některé ořechy můžete snadno vynechat či obměnit, pokud je nemáte zrovna po ruce. V Egyptě prý na hotovou směs dukkah nenarazíte, neboť jde spíše o domácí koření, které si každý chystá dle svého receptu a chuti. Koření a sezamová semínka však hrají ve výsledné chuti důležitou roli a doporučujeme je nezaměňovat.
Jak si dukkah připravit doma?
Dukkah si můžete doma připravit po vzoru Egypťanů v hmoždíři, nebo si přípravu usnadnit mixérem. V případě použití mixéru jen dejte pozor, ať se vám směs příliš nerozmělní na kaši.
- Na pánvi nasucho opražte cca 1 hrnek směsi ořechů, přidejte ¼ hrnku sezamových semínek a chvíli společně míchejte. Dávejte přitom pozor, ať se ořechy a semínka nepřipálí. Přidejte 1 ČL semínek koriandru, 1 ČL celého římského kmínu a 1 ČL fenyklu.
- Směs přesuňte do mixéru, přidejte ½ ČL soli a několikra pulsy rozmixujte. Pro zachování křupavosti je lepší ponechat ve směsi klidně pár větších kousků, než mixovat příliš dlouho a mít jemný prášek.
Dukkah do salátů, polévek, těstovin a mnoha dalších pokrmů
Směs koření dukkah nabízí skutečně všestranné využití. Chuťově i nutričně zpestří například pita chléb, zeleninový salát, polévku, těstoviny či luštěninový dhál. Skvělou chuť a křupavost dodá také cizrnovému hummusu či pomazánce z červené čočky.
Zdroje informací: TheMediterraneanDish CulinaBotanica, SvětPlodů