Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu.
Dýňové donuty jsou rychlé, jednoduché a skvěle na ně využijete poslední zbytky dýně, které by jinak zůstaly ladem. Jsou pečené, takže si na nich pochutnáte bez výčitek, a jejich příprava promění váš domov v oázu sladce kořeněné vůně.
Recept na dýňové donuty bez smažení
Suroviny (na 12 kusů): 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky zázvoru, špetka muškátového oříšku, 100 g hnědého cukru, 50 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 g dýňového pyré (nejlépe z máslové nebo muškátové dýně), 60 ml oleje (řepkového nebo slunečnicového), 1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení: 1/3 hrnku krupicového cukru, 1 lžička skořice
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na donuty vymažte olejem nebo ji postříkejte sprejem na pečení.
- V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření.
- V jiné míse prošlehejte vejce, oba druhy cukru, dýňové pyré, olej a vanilkový extrakt. Do této směsi postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte těstem formy na donuty asi do 3/4 kapacity každé prohlubně.
- Pečte 13–16 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé (vyzkoušejte špejlový test).
- V misce smíchejte cukr se skořicí. Ještě teplé donuty obalte ve směsi, aby se krásně zachytila na jejich povrchu.
Udělejte z donutů hvězdu vašeho stolu! Tipy na servírování:
Donuty jsou výborné samy o sobě. Z neobvyklé svačiny se však stanou dokonalým dezertem během okamžiku. Například přidáním vanilkové zmrzliny!
- Donuty podávejte s horkým kakaem, voňavou kávou nebo teplým jablečným moštem. Sladké kořeněné chutě se skvěle propojí.
- Připravte jednoduchý vanilkový nebo skořicový krém a použijte ho jako dip. Stačí smíchat zakysanou smetanu nebo mascarpone s trochou cukru a špetkou skořice.
- Donuty můžete servírovat s kopečkem vanilkové, karamelové nebo dokonce zmrzliny z dýňového oleje.
- Přelijte donuty karamelovou nebo čokoládovou polevou a posypte nasekanými ořechy.
- Hrušky nebo jablka podušená s hřebíčkem a skořicí s dýňovými donuty také neskutečně ladí. Vyzkoušejte je i vy například s jablečno-hruškovým kompotem, který sedí i k pečeným masům.
Víte, že…?
- Po celém světě existuje přes 800 různých druhů dýní! Od klasických oranžových hokkaido po exotické muškátové nebo špagetové dýně – každá má své unikátní využití v kuchyni.
- Dýně není jen chutná, ale i zdravá. Je plná vlákniny, vitamínu A (ve formě betakarotenu) a minerálů, jako je draslík a hořčík. Navíc obsahuje minimum kalorií.
- Dýňová semínka jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Můžete je pražit, přidávat do salátů nebo je využít na výrobu oleje.
- Rekordní dýně vážila přes 1 200 kg! Jmenuje se Michael Jordan a podařilo se ji vypěstovat Travisi Giengerovi, učiteli zahradnictví.
- Dýně se hodí do polévek, pyré, omáček, koláčů i sladkých pochoutek jako muffiny nebo právě donuty. Navíc její jemná chuť skvěle ladí s kořením, jako je skořice, zázvor nebo hřebíček.
Zdroj: Recept z cookingclassy.com, Wikipedia, Rozhlas, Apetit