Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Dýňové donuty
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu.

Dýňové donuty jsou rychlé, jednoduché a skvěle na ně využijete poslední zbytky dýně, které by jinak zůstaly ladem. Jsou pečené, takže si na nich pochutnáte bez výčitek, a jejich příprava promění váš domov v oázu sladce kořeněné vůně.

Recept na dýňové donuty bez smažení

Suroviny (na 12 kusů): 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky zázvoru, špetka muškátového oříšku, 100 g hnědého cukru, 50 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 g dýňového pyré (nejlépe z máslové nebo muškátové dýně), 60 ml oleje (řepkového nebo slunečnicového), 1 lžička vanilkového extraktu

Na obalení: 1/3 hrnku krupicového cukru, 1 lžička skořice

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na donuty vymažte olejem nebo ji postříkejte sprejem na pečení.
  • V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření.
  • V jiné míse prošlehejte vejce, oba druhy cukru, dýňové pyré, olej a vanilkový extrakt. Do této směsi postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  • Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte těstem formy na donuty asi do 3/4 kapacity každé prohlubně.
  • Pečte 13–16 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé (vyzkoušejte špejlový test).
  • V misce smíchejte cukr se skořicí. Ještě teplé donuty obalte ve směsi, aby se krásně zachytila na jejich povrchu.

Udělejte z donutů hvězdu vašeho stolu! Tipy na servírování:

Donuty jsou výborné samy o sobě. Z neobvyklé svačiny se však stanou dokonalým dezertem během okamžiku. Například přidáním vanilkové zmrzliny!

  • Donuty podávejte s horkým kakaem, voňavou kávou nebo teplým jablečným moštem. Sladké kořeněné chutě se skvěle propojí.
  • Připravte jednoduchý vanilkový nebo skořicový krém a použijte ho jako dip. Stačí smíchat zakysanou smetanu nebo mascarpone s trochou cukru a špetkou skořice.
  • Donuty můžete servírovat s kopečkem vanilkové, karamelové nebo dokonce zmrzliny z dýňového oleje.
  • Přelijte donuty karamelovou nebo čokoládovou polevou a posypte nasekanými ořechy.
  • Hrušky nebo jablka podušená s hřebíčkem a skořicí s dýňovými donuty také neskutečně ladí. Vyzkoušejte je i vy například s jablečno-hruškovým kompotem, který sedí i k pečeným masům.

Víte, že…?

  • Po celém světě existuje přes 800 různých druhů dýní! Od klasických oranžových hokkaido po exotické muškátové nebo špagetové dýně – každá má své unikátní využití v kuchyni.
  • Dýně není jen chutná, ale i zdravá. Je plná vlákniny, vitamínu A (ve formě betakarotenu) a minerálů, jako je draslík a hořčík. Navíc obsahuje minimum kalorií.
  • Dýňová semínka jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Můžete je pražit, přidávat do salátů nebo je využít na výrobu oleje.
  • Rekordní dýně vážila přes 1 200 kg! Jmenuje se Michael Jordan a podařilo se ji vypěstovat Travisi Giengerovi, učiteli zahradnictví.
  • Dýně se hodí do polévek, pyré, omáček, koláčů i sladkých pochoutek jako muffiny nebo právě donuty. Navíc její jemná chuť skvěle ladí s kořením, jako je skořice, zázvor nebo hřebíček.

Zdroj: Recept z cookingclassy.com, Wikipedia, Rozhlas, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...