Nová registrace Zapomenuté heslo

Finger food po česku: 6 receptů na klasiku, která se vejde do housky, skleničky nebo na chleba

1. 4. 2025
Chlebíček à la  španělský ptáček
Apetit
Kulajda Svíčková jako burger Fazolačka à la chili con carne Další
2 fotky

Když se řekne svíčková, ptáček nebo kulajda, většina z nás si představí talíř s omáčkou, masem nebo knedlíky. Ale co když tuto českou klasiku oblečete do streetfoodového kabátku? Lehčí, hravější a hlavně do ruky. Přesně o tom je tahle šestice receptů: jídla, která znáte, ve formě, kterou byste nečekali. V housce, na chlebu, ve skleničce nebo jako salát. Tradiční chutě, moderní provedení – a důkaz, že česká kuchyně rozhodně není nuda.

České recepty, které vás překvapí: Nápadité, ale pořád z běžně dostupných surovin. Nejsou to žádné experimenty, ale chytré úpravy klasiky, které dávají smysl a skvěle chutnají. Hned první čtyři z našich receptů má na svědomí foodblogerka Veronika Šmehlíková (dříve Kokešová), známá jako Koko. Právě ona stojí za nápadem přetvořit českou kuchyni do podoby streetfoodu – lehčí, moderní, ale stále plné chutí, které máme rádi.

„Přemýšlela jsem, co by mohlo zaujmout. Všichni dělají hotdogy, burgery, vaří Asii... Tak jsem se vrátila k tomu, co mám nejraději – k české kuchyni. Ale moderní a odlehčené. Vzala jsem základní ingredience každého jídla a poskládala je znovu. Chuť zůstává,“  popisuje svůj přístup Koko. 

Španělský ptáček jako chlebíček

Všechno, co máte na španělském ptáčku rádi – hovězí, vajíčko, okurka, hořčice – tady najdete pohromadě. Nezabalené do roládky, ale jako poctivá vrstva na chlebu. Výsledek? Luxusní chlebíček, který klidně obstojí i jako večeře. Můžete ho připravit mezi dvěma krajíci jako sendvič ve stylu pastrami, nebo chleba rozkrájet na menší díly, nasucho opéct a udělat mini chlebíčky. Obě varianty mají něco do sebe.

Chlebíček à la  španělský ptáček

Chlebíček à la španělský ptáček

< 10 min
4.6(8x)
Přečíst recept

Kulajda à la ruské vejce

A z kulajdy se stává… Svěží salát! Místo lžíce teď přichází na řadu vidlička – a chutná to skvěle. Brambory, vejce, houby, kopr a krémový dresink v lehčí, moderní podobě. Ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Klíčovou roli hrají nakládané nebo marinované houby, které dávají pokrmu říz a trochu pikantnosti. Nemáte zrovna po ruce sklenici zavařených hříbků? Nevadí – stačí sáhnout po sušených a za chvíli máte hotovo.

Kulajda

Kulajda à la ruské vejce

< 10 min
2.9(11x)
Přečíst recept

Svíčková jako burger

Nadýchaná houska, šťavnaté pečené maso, karamelizovaná cibulka a lžíce poctivé svíčkové omáčky. Přesně takhle vypadá česká odpověď na burger. Voňavá, sytá a trochu slavnostní – i když se jí rukama. Pokud patříte mezi ty, kdo by si dali svíčkovou kdykoli a kdekoli, pak tenhle recept budete milovat. Protože tohle je svíčková, co se dá vzít ssebou. Svíčková do ruky!

Svíčková jako burger

Svíčková jako burger

< 20 min
3.7(13x)
Přečíst recept

Fazolačka à la chili con carne

Fazolová polévka s pikantním nádechem. Trocha goudy, fazole, koření a zakysaná smetana. Výsledkem je syté jídlo, které si dáte klidně z misky na klíně – třeba jen s krajícem chleba nebo zapečené do bramborové placky jako my. Fazolačka, která vypadá jako chili con carne, ale chutná po česku:

„Mexický vzhled s českou chutí – tohle je fazolačka zapečená do bramborové placky,“  říká autorka receptu, foodblogerka Koko. 

Fazolačka à la chili con carne

Fazolačka à la chili con carne

< 20 min
3.2(10x)
Přečíst recept

Cikánská v žemli

Retro jako hrom – v Česku sekaná v housce, na Slovensku cikánská v žemli. A my si ji s chutí na chvíli přivlastníme. Šťavnatý kus vepřové krkovičky zavřený do housky potkáte na slovenských slavnostech i trzích a my pevně věříme, že se tenhle recept jednou zabydlí i v českých bistrech a food festivalech. Až ochutnáte, pochopíte proč.

Cikánská v žemli

Cikánská v žemli

< 30 min
4.4(27x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Krtkův pohár

Čokoládový korpus, šlehačka, banány – klasika, kterou zná snad každý. Ale když se krtkův dort promění v dezert do skleničky, získá úplně nový šmrnc. Je hravý, nadýchaný a skvěle se hodí i na oslavy nebo sladké krabičky do práce. Pokud milujete krtkův dort, budete tenhle pohár přímo zbožňovat!

Krtkův pohár

Krtkův pohár

< 25 min
4.1(65x)
Přečíst recept

Chcete si českou kuchyni zamilovat znovu a jinak? Tady je důkaz, že to jde – a že chutě, které znáte od dětství, se nemusí podávat jen na talíři s omáčkou. Česká klasika, která se vejde do housky, skleničky nebo na chleba chutná stejně skvěle – a možná i líp.

Zdroj: Inspirace časopis Apetit, Apetitonline

Doporučujeme recept s videem

Krtkův dort na plech

Sdílet článek

Česká kuchyně Česká klasika Street food
reklama
    • Facederma - Liftingový krém pro vyhlazení vrásek a zpevnění
    • KOUPIT
    • Facederma - Sérum s vitamínem A
    • KOUPIT
    • Facederma - HAIRPLUS – sérum na růst řas a obočí
    • KOUPIT
    • Facederma - Tělový olej s hedvábím na krk a dekolt
    • KOUPIT

Související články