Když se řekne svíčková, ptáček nebo kulajda, většina z nás si představí talíř s omáčkou, masem nebo knedlíky. Ale co když tuto českou klasiku oblečete do streetfoodového kabátku? Lehčí, hravější a hlavně do ruky. Přesně o tom je tahle šestice receptů: jídla, která znáte, ve formě, kterou byste nečekali. V housce, na chlebu, ve skleničce nebo jako salát. Tradiční chutě, moderní provedení – a důkaz, že česká kuchyně rozhodně není nuda.
České recepty, které vás překvapí: Nápadité, ale pořád z běžně dostupných surovin. Nejsou to žádné experimenty, ale chytré úpravy klasiky, které dávají smysl a skvěle chutnají. Hned první čtyři z našich receptů má na svědomí foodblogerka Veronika Šmehlíková (dříve Kokešová), známá jako Koko. Právě ona stojí za nápadem přetvořit českou kuchyni do podoby streetfoodu – lehčí, moderní, ale stále plné chutí, které máme rádi.
„Přemýšlela jsem, co by mohlo zaujmout. Všichni dělají hotdogy, burgery, vaří Asii... Tak jsem se vrátila k tomu, co mám nejraději – k české kuchyni. Ale moderní a odlehčené. Vzala jsem základní ingredience každého jídla a poskládala je znovu. Chuť zůstává,“ popisuje svůj přístup Koko.
Španělský ptáček jako chlebíček
Všechno, co máte na španělském ptáčku rádi – hovězí, vajíčko, okurka, hořčice – tady najdete pohromadě. Nezabalené do roládky, ale jako poctivá vrstva na chlebu. Výsledek? Luxusní chlebíček, který klidně obstojí i jako večeře. Můžete ho připravit mezi dvěma krajíci jako sendvič ve stylu pastrami, nebo chleba rozkrájet na menší díly, nasucho opéct a udělat mini chlebíčky. Obě varianty mají něco do sebe.

Kulajda à la ruské vejce
A z kulajdy se stává… Svěží salát! Místo lžíce teď přichází na řadu vidlička – a chutná to skvěle. Brambory, vejce, houby, kopr a krémový dresink v lehčí, moderní podobě. Ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Klíčovou roli hrají nakládané nebo marinované houby, které dávají pokrmu říz a trochu pikantnosti. Nemáte zrovna po ruce sklenici zavařených hříbků? Nevadí – stačí sáhnout po sušených a za chvíli máte hotovo.

Svíčková jako burger
Nadýchaná houska, šťavnaté pečené maso, karamelizovaná cibulka a lžíce poctivé svíčkové omáčky. Přesně takhle vypadá česká odpověď na burger. Voňavá, sytá a trochu slavnostní – i když se jí rukama. Pokud patříte mezi ty, kdo by si dali svíčkovou kdykoli a kdekoli, pak tenhle recept budete milovat. Protože tohle je svíčková, co se dá vzít s sebou. Svíčková do ruky!

Fazolačka à la chili con carne
Fazolová polévka s pikantním nádechem. Trocha goudy, fazole, koření a zakysaná smetana. Výsledkem je syté jídlo, které si dáte klidně z misky na klíně – třeba jen s krajícem chleba nebo zapečené do bramborové placky jako my. Fazolačka, která vypadá jako chili con carne, ale chutná po česku:
„Mexický vzhled s českou chutí – tohle je fazolačka zapečená do bramborové placky,“ říká autorka receptu, foodblogerka Koko.

Cikánská v žemli
Retro jako hrom – v Česku sekaná v housce, na Slovensku cikánská v žemli. A my si ji s chutí na chvíli přivlastníme. Šťavnatý kus vepřové krkovičky zavřený do housky potkáte na slovenských slavnostech i trzích a my pevně věříme, že se tenhle recept jednou zabydlí i v českých bistrech a food festivalech. Až ochutnáte, pochopíte proč.

Sladká tečka: Krtkův pohár
Čokoládový korpus, šlehačka, banány – klasika, kterou zná snad každý. Ale když se krtkův dort promění v dezert do skleničky, získá úplně nový šmrnc. Je hravý, nadýchaný a skvěle se hodí i na oslavy nebo sladké krabičky do práce. Pokud milujete krtkův dort, budete tenhle pohár přímo zbožňovat!

Chcete si českou kuchyni zamilovat znovu a jinak? Tady je důkaz, že to jde – a že chutě, které znáte od dětství, se nemusí podávat jen na talíři s omáčkou. Česká klasika, která se vejde do housky, skleničky nebo na chleba chutná stejně skvěle – a možná i líp.
Zdroj: Inspirace časopis Apetit, Apetitonline