Sendvič, o kterém kolují legendy? Bezesporu Francesinha! A pokud jste o této pochoutce ještě neslyšeli, je nejvyšší čas to změnit: tento portugalský pokrm totiž není jen tak obyčejný sendvič. Kombinace masa, taveného sýra a horké, pikantní omáčky vás dostane svou intenzivní chutí. Pokud máte rádi jídla, která jsou tak trochu „přes čáru“, Francesinha vás rozhodně nezklame.
Francesinha je mnohem víc než jen obyčejný sendvič – jsou to doslova hody na talíři. Základem je bílý chléb, mezi jehož plátky se ukrývá několik vrstev masa: od šťavnatého hovězího steaku přes šunku až po pikantní klobásu. Celý sendvič je pak pokrytý silnou vrstvou sýra, který se při zapečení krásně rozteče. Pozor, to ale stále ještě není všechno! Francesinha se totiž polévá horkou, pikantní rajčatovou omáčkou, často dochucenou pivem, vínem nebo brandy.
- Říkáte si, že jsme vám právě popsali suroviny na několik různých sendvičů? No a to ještě nejsme u konce! Francesinha se obvykle podává s pořádnou porcí křupavých hranolek a, pro ještě větší zážitek, se často přidává i volské oko navrch. Tohle rozhodně není žádná lehká svačinka.
Malá Francouzka v Portu aneb jak Francesinha na svět přišla
Francesinha, což v překladu znamená „malá Francouzka“, má své kořeny ve Francii, ale srdce jednoznačně v Portu. V 50. letech dostal barman v restauraci A Regaleira zajímavý úkol: vytvořit místní verzi slavného francouzského sendviče croque monsieur. S trochou improvizace sendvič přizpůsobil místním chutím a dal dohromady sendvič plný masa a sýra: zrodila se Francesinha.
- Francesinha se rychle stala hitem, a dnes je symbolem Porta. Každý návštěvník města ji musí ochutnat. Sendvič se dále vyvíjel a dnešní variace často zahrnují různé druhy masa i pikantnější omáčky, ale původní verze zůstává v srdcích mnoha Portugalců.
Jak si Francesinhu připravit doma?
I když by se mohlo zdát, že připravit Francesinhu je nadlidský úkol, nemusíte se bát – zvládnete ji připravit i doma. Stačí si nachystat následující ingredience:
Co budete potřebovat: 2 silné plátky bílého chleba, 1 hovězí steak, 1 pikantní klobásu (ideálně linguiça nebo chorizo), 1 plátek šunky, 2 plátky sýra, volské oko, hranolky k podávání
Na omáčku: 1 cibuli (jemně nasekanou), 2 stroužky česneku, 1 plechovku drcených rajčat, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 hrnek piva, 1 hrnek hovězího vývaru, trocha brandy nebo červeného vína, pálivou omáčka (tabasco nebo piri-piri), sůl, pepř a trochu cukru na dochucení
Postup:
- Připravte omáčku: Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, pivo a hovězí vývar. Dochuťte trochou pálivé omáčky, solí, pepřem a špetkou cukru. Nakonec přidejte brandy nebo víno a nechte směs na mírném plameni zhoustnout (cca 30 minut). Pokud chcete, můžete omáčku rozmixovat do hladka.
- Osmažte maso a klobásu: Na pánvi osmažte hovězí steak na stupeň, který máte rádi, a klobásu. Klobásu nakrájejte na menší kousky a steak ponechte v celku.
- Skládání sendviče: Na jeden krajíc bílého chleba položte plátek šunky, osmažený steak a klobásu. Přikryjte druhým krajícem chleba a celé to pokryjte plátky sýra.
- Zapečení: Sendvič vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ho několik minut zapéct, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.
- Dokončení: Vyjměte sendvič z trouby a přelijte ho horkou omáčkou. Pokud chcete, můžete navrch přidat volské oko a podávat s hranolkami.
Kde si dát pravou Francesinhu?
Nechce se vám vařit doma, ale rádi cestujete? Francesinha je dnes k dostání v desítkách restaurací po celém Portu, ale pokud chcete ochutnat tu nejautentičtější verzi, zamiřte do A Regaleira.
- Právě v této restauraci sendvič v 50. letech spatřil světlo světa a podávají ho zde pod názvem Francesinha 1952. A i když restaurace prošla v roce 2018 rozsáhlou rekonstrukcí, v suterénu se stále zachovala původní atmosféra, která nadchne nejednoho milovníka sendvičů.
Francesinha je sytá, chutná a tak trochu návyková. Ať už se rozhodnete ji vyzkoušet přímo v Portu, nebo si ji připravíte doma, jedno je jisté – určitě nebudete mít brzy hlad!
Zdroje: Wikipedia, Atlas Obscura, Wikipedia, Restaurante A Regaleira, Agenda Cultural do Porto, Apetit