Dámy a pánové, vítáme vás na nástupu k dnešnímu letu nad Prahou. Připravte si prosím svoje chuťové buňky, zkontrolujte své bezpečnostní pásy, za chvíli startujeme vzhůru… Tak začíná gastronomická atrakce Večeře v oblacích, která se po roce vrátila do Prahy a zažít ji můžete od 12. do 15. září.
Zážitek ve výšce: Jak funguje Dinner in the Sky
Koncept je vlastně jednoduchý: Hosté se usadí na plošinu ke stolu, kterou, spolu s dvěma kuchaři, vynese do výšky zhruba padesáti metrů rameno jeřábu. A pak už se servíruje nejen lahodné menu, ale i exkluzivní výhledy. Ty jsou na všech sedadlech proměnlivé – během zhruba hodiny ve vzduchu se plošina několikrát zvolna otočí a nabídne tak každému hostu trochu jiný úhel pohledu.
Letos stojí jeřáb s plošinou u vyšehradského železničního mostu na Smíchově. Z ptačí perspektivy se lze kochat vyhlídkou na Vltavu a nábřeží, na Karlův most, Pražský hrad, Ladronku, křižovatku Anděl a na Smíchov. Na druhé straně řeky pak spatříte Rudolfinum, Tančící dům, Emauzy a především Vyšehrad. Praha „magická“ mění svou tvář podle toho, zda se rozhodnete v oblacích poobědvat, povečeřet, nebo zažít západ slunce s rozsvícením světel pod sebou. A pokud vás výhled na město omrzí, můžete sledovat kuchaře přímo při práci.
Gastronomický zážitek umocněný špičkovou kuchyní
Samotná podívaná je sice zážitek, ale účinek se dobrým jídlem násobí. Přípravy menu se každý rok ujímá špičkový šéfkuchař. Letos vsadila Večeře v oblacích na Patrika Bečváře, kapitána Národního týmu kuchařů. K ruce mu je Ondřej Koráb, šéfkuchař karlovarského hotelu Pupp, který má s Dinner in the Sky zkušenost z loňských ročníků.
Uvařit ve výšce není jednoduché, a to ani pokud netrpíte závratěmi. Kuchaři spolu se dvěma číšníky stojí ve středu stolu a musí obsloužit všech dvaadvacet hostů najednou. Plošina nabízí jen omezené vybavení a „kuchyň“ o dvou plotýnkách je více než skromná. Klíčová je proto příprava předem – většina pokrmů se přiveze hotová a nahoře se jen dohotoví a sestaví do finální podoby. Například hlavní chod, rump steak podávaný se zeleninou, bramborovým rösti, holandskou omáčkou a telecím demi-glace, je připraven metodou sous-vide a kuchaři jej nahoře jen krátce opečou na pánvi.
Podzimní inspirace ve výškách
Patrik Bečvář se inspiroval podzimní sezonou. Jako předkrm servíruje máslovou paštiku z kachních jater s kmínovým chipsem, brusinkami s portským vínem a kadeřávkem. Po jemné paštice následuje pohankový košíček plněný teplým hovězím konfitem s marinovaným celerem a bramborovo-lanýžovou espumou. Hlavní chod je rump steak a na závěr přijde dezert: vylepšená jablečná žemlovka s flambovaným sněhem a zmrzlinou ze zakysané smetany, připravovaná přímo před zraky hostů pomocí tekutého dusíku. Všechny chody kromě dezertu mají i vegetariánskou variantu.
Mezinárodní úspěch Dinner in the Sky
Nápad na jídlo s výhledem vznikl v Belgii a díky své rostoucí popularitě se rychle rozšířil do řady zemí. Dinner in the Sky lze zažít ve více než čtyřiceti metropolích světa. V Praze se sice kuchaři v oblacích střídají, ale jeřábník, který vás cestou vzhůru pozdraví, je už řadu let stále tentýž. Bez něj by to rozhodně nešlo – plošinu vyveze nahoru během dvou minut a stejně rychle vás dostane zpět na zem v případě jakýchkoli potíží.
Případné obavy z pobytu nahoře příjemně rozptýlí i podávaná vynikající vína – pozor jen na to, aby dolů nelétaly skleničky! Anebo třeba i pantoflíčky: sedadla s pásy jsou polohovatelná i otočná. Ztracené boty ani telefony tu naštěstí moc neevidují, občas do povětří unikne ubrousek. Malá cena za skvělý zážitek!
Pro Apetit Online napsala redaktorka Apetitu Kateřina Kočičková