0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastrotrendy pro rok 2023: Chaluhy, vypěstované maso a konec alkoholu

Nové trendy
ZDROJ: unsplash.com/BeccaTapert
sdílet:

Trendy na následující rok spojují témata jako šetření, udržitelnost a zdravý životní styl. A právě na to se snaží už teď reagovat řada výrobců. Přicházejí na trh s rostlinnými alternativami, nealkoholickými nápoji a své produkty sladí přírodními sladidly. Co dalšího nás letos čeká?

Sotva jsme se oklepali z pandemické krize, přišla inflace, která značně ovlivnila ekonomiku. V jejím důsledku začaly stoupat ceny (nejen) potravin. Všeobecné zdražování povede i v roce 2023 k tomu, že lidé budou více šetřit. 

  • Pro ty z vás, kteří už teď chtějí výrazně ulevit rodinnému rozpočtu a přesto jíst chutně a výživně, jsme připravili několik ukázkových týdenních jídelníčků, podle kterých můžete vařit nebo se jimi inspirovat.

Udržitelnost a rostlinné stravování

Dalším velkým tématem bude i nadále ohleduplnost k planetě a s tím spojené rostlinné stravování. A právě na tento aspekt se zaměřuje i řada výrobců, kteří přicházejí na trh s nejrůznějšími rostlinnými alternativami.

  • V říjnu 2022 zveřejnila společnost Whole Food Market své prognózy pro rok 2023, ve kterých zdůrazňuje význam rostlinných a udržitelných možností pro potravinářský průmysl.
  • Měly by se začít objevovat ekologické štítky, které poskytnou spotřebitelům představu o ekologickém dopadu daného výrobku na naši planetu.

Zeleninové těstoviny plné živin

Známá bloggerka a autorka nejprodávanějších kuchařek v Americe Carleigh Bodrug věří, že právě těstoviny vyrobené ze zeleniny jsou jednou z cest, jak výrazně omezit konzumaci živočišných produktů, a naopak podpořit ty rostlinné. Navíc jsou oproti pšeničným bohatší na živiny a skvěle chutnají.

  • Kuchaři připravují těstoviny z mrkve, cukety, zelených banánů nebo z květáku.

Chaluha

Chaluha, druh mořské řasy, je známá superpotravina, která se stává čím dál tím víc oblíbenou přísadou. Používá se nejen samotná, ale také jako náhražka do veganských produktů – od „rybí“ omáčky až po chipsy.

  • Navíc vědci zjistili, že řasa má schopnost absorbovat uhlík, tím může její rozšířené pěstování výrazně pomoc v boji proti změně klimatu.

Veganské mořské plody

Na své by si v následujících letech měli přijít i milovníci mořských plodů. Výrobci veganských alternativ se snaží přijít na způsob, jak zařadit na náš stůl rostlinné bílkoviny i v této podobě. Očekává se, že trh s rostlinnými „plody moře“ dosáhne v roce 2031 až 1,3 miliardy dolarů.

Zásluha se přičítá především velkým společnostem, které se na tento segment zaměřují. Jednou z nich je společnost Good Catch, kterou nedávno koupila společnost Wicked Kitchen, aby rozšířila své dosavadní produktové portfolio.

  • Další výrobci jako Gardein a Yves Veggie Cuisine nedávno prozradili, že uvádí na trh veganské sushi a onigiri.

„Lab grow meat“ – maso z laboratoře

Dalším velkým tématem je tzv. „lab grow meat“ nebo také „cultured meat“, tedy maso, které je „vypěstované“ v laboratoři. Dlouho byla tato alternativa pouze formou experimentu, ale před nedávnem dostal komerční prodej tohoto produktu zelenou.

  • Výrobci, jako například Upside and Eat Just, tak dají spotřebitelům možnost pochutnat si například na kuřecím mase s minimálními ekologickými dopady.

Nealkoholické nápoje

Pro někoho to může být velkým překvapením, pro jiného samozřejmost – pití alkoholu už vyšlo z módy. Čím dál tím více studií spojuje konzumaci alkoholu s poruchou duševního zdraví i s významnými fyzickými dopady. Především zástupci mladší generace se snaží být zdravější, a tak se podle statistik zbytečné konzumaci alkoholu se vyhýbají.

  • Na tento tlak reagují nejen tuzemské pivovary se svými nealkoholickými pivy, ale také výrobci šumivých vín.

Přírodní sladidla

Nedávný amerických vědců prokázal spojitost mezi umělými sladidly (používaných především v sladkých limonádách) a závažnými nemocemi jako například rakovina nebo infarkt. Proto se očekává, že spotřebitelé budou v tomto směru opatrnější a přikloní se k přírodním cukrům (ovšem v umírněném množství).

  • V brzké době můžeme očekávat nárůst výrobků slazenými například nektarem z agáve, stévie nebo datlemi.

Zdroj informací: Thebeet, Delish, BBC, Tasty

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč