Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastrotrendy pro rok 2023: Chaluhy, vypěstované maso a konec alkoholu

Nové trendy
ZDROJ: unsplash.com/BeccaTapert
sdílet:

Trendy na následující rok spojují témata jako šetření, udržitelnost a zdravý životní styl. A právě na to se snaží už teď reagovat řada výrobců. Přicházejí na trh s rostlinnými alternativami, nealkoholickými nápoji a své produkty sladí přírodními sladidly. Co dalšího nás letos čeká?

Sotva jsme se oklepali z pandemické krize, přišla inflace, která značně ovlivnila ekonomiku. V jejím důsledku začaly stoupat ceny (nejen) potravin. Všeobecné zdražování povede i v roce 2023 k tomu, že lidé budou více šetřit. 

  • Pro ty z vás, kteří už teď chtějí výrazně ulevit rodinnému rozpočtu a přesto jíst chutně a výživně, jsme připravili několik ukázkových týdenních jídelníčků, podle kterých můžete vařit nebo se jimi inspirovat.

Udržitelnost a rostlinné stravování

Dalším velkým tématem bude i nadále ohleduplnost k planetě a s tím spojené rostlinné stravování. A právě na tento aspekt se zaměřuje i řada výrobců, kteří přicházejí na trh s nejrůznějšími rostlinnými alternativami.

  • V říjnu 2022 zveřejnila společnost Whole Food Market své prognózy pro rok 2023, ve kterých zdůrazňuje význam rostlinných a udržitelných možností pro potravinářský průmysl.
  • Měly by se začít objevovat ekologické štítky, které poskytnou spotřebitelům představu o ekologickém dopadu daného výrobku na naši planetu.

Zeleninové těstoviny plné živin

Známá bloggerka a autorka nejprodávanějších kuchařek v Americe Carleigh Bodrug věří, že právě těstoviny vyrobené ze zeleniny jsou jednou z cest, jak výrazně omezit konzumaci živočišných produktů, a naopak podpořit ty rostlinné. Navíc jsou oproti pšeničným bohatší na živiny a skvěle chutnají.

  • Kuchaři připravují těstoviny z mrkve, cukety, zelených banánů nebo z květáku.

Chaluha

Chaluha, druh mořské řasy, je známá superpotravina, která se stává čím dál tím víc oblíbenou přísadou. Používá se nejen samotná, ale také jako náhražka do veganských produktů – od „rybí“ omáčky až po chipsy.

  • Navíc vědci zjistili, že řasa má schopnost absorbovat uhlík, tím může její rozšířené pěstování výrazně pomoc v boji proti změně klimatu.

Veganské mořské plody

Na své by si v následujících letech měli přijít i milovníci mořských plodů. Výrobci veganských alternativ se snaží přijít na způsob, jak zařadit na náš stůl rostlinné bílkoviny i v této podobě. Očekává se, že trh s rostlinnými „plody moře“ dosáhne v roce 2031 až 1,3 miliardy dolarů.

Zásluha se přičítá především velkým společnostem, které se na tento segment zaměřují. Jednou z nich je společnost Good Catch, kterou nedávno koupila společnost Wicked Kitchen, aby rozšířila své dosavadní produktové portfolio.

  • Další výrobci jako Gardein a Yves Veggie Cuisine nedávno prozradili, že uvádí na trh veganské sushi a onigiri.

„Lab grow meat“ – maso z laboratoře

Dalším velkým tématem je tzv. „lab grow meat“ nebo také „cultured meat“, tedy maso, které je „vypěstované“ v laboratoři. Dlouho byla tato alternativa pouze formou experimentu, ale před nedávnem dostal komerční prodej tohoto produktu zelenou.

  • Výrobci, jako například Upside and Eat Just, tak dají spotřebitelům možnost pochutnat si například na kuřecím mase s minimálními ekologickými dopady.

Nealkoholické nápoje

Pro někoho to může být velkým překvapením, pro jiného samozřejmost – pití alkoholu už vyšlo z módy. Čím dál tím více studií spojuje konzumaci alkoholu s poruchou duševního zdraví i s významnými fyzickými dopady. Především zástupci mladší generace se snaží být zdravější, a tak se podle statistik zbytečné konzumaci alkoholu se vyhýbají.

  • Na tento tlak reagují nejen tuzemské pivovary se svými nealkoholickými pivy, ale také výrobci šumivých vín.

Přírodní sladidla

Nedávný amerických vědců prokázal spojitost mezi umělými sladidly (používaných především v sladkých limonádách) a závažnými nemocemi jako například rakovina nebo infarkt. Proto se očekává, že spotřebitelé budou v tomto směru opatrnější a přikloní se k přírodním cukrům (ovšem v umírněném množství).

  • V brzké době můžeme očekávat nárůst výrobků slazenými například nektarem z agáve, stévie nebo datlemi.

Zdroj informací: Thebeet, Delish, BBC, Tasty

Související recepty

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...