Když se v tanečních ozve „Zadejte se!“, vyskočí pánové směrem k dámám a vybírají tu, se kterou budou nejelegantněji plout po parketu. Za barovým pultem pak na stejný pokyn reaguje gin tím, že vyskočí směrem k tonicu, protože s ním ladí a chutná nejlépe.
Láska k ikonickému koktejlu Gin & Tonic se předává z generace na generaci, chutná dámám i pánům, a to po celý rok. Existuje tolik variant, že osloví opravdu každého. Ať už si osvěžující drink namícháte doma nebo si ho objednáte v oblíbeném baru, ať už si s ním připíjíte na oslavu výjimečné události nebo jen tak, protože je hezký den.
Jak na dokonalý Gin & Tonic?
Položili jsme tuto na první pohled snadnou otázku jednomu z nejpovolanějších: Jiřímu Richterovi, který je Gin Ambassador společnosti Pernod Ricard Czech Republic. A doptali jsme se na spoustu dalších detailů.
Jak namíchat perfektní Gin & Tonic?
Úspěch tkví v jednoduchosti. Stačí pár ingrediencí – kvalitní gin si žádá kvalitní tonic, protože špatně zvolený tonic může upozadit chuť samotného ginu. Poměr si pak namíchejte dle vlastní chuti a preferencí.
Použijte také dostatečné množství ledu, které zaručí, že si drink udrží správnou teplotu a všechny chutě se lépe snoubí a skvěle vyniknou. Čím více kostek ledu do sklenice přidáte, tím méně se nápoj naředí, a zachová perlivost tonicu i čerstvost citrusů nebo bylinek, což je i vizuálně atraktivní. Stručně řečeno, dostatečné množství ledu zajistí, že váš Gin & Tonic bude chutný, osvěžující a plný života.
Podle čeho vybírat gin?
- Podle chuti: Giny se liší především použitím různých rostlinných přísad (byliny, koření, ovoce). Některé giny jsou více jalovcové, jiné zdůrazňují citrusy nebo exotické koření. Podle toho, jaké přísady preferujete, se můžete rozhodnout, jestli vám bude více vyhovovat gin s lehčími tóny nebo výrazně kořeněný.
- Podle ceny a kvality: U kvalitních ginů byste měli dostat komplexní a vyvážený chuťový profil. U některých prémiových ginů by byla škoda jejich nuance přebít tonicem, takže je lepší si je vychutnat čisté nebo s jemnějším tonicem.
Jak výslednou chuť drinku ovlivní gin a jak tonic?
- Gin určuje základní chuťovou strukturu. Giny s výraznější chutí jalovce, citrusů nebo bylin se budou lišit ve výsledném chuťovém profilu.
- Tonic může dominovat svou sladkostí, hořkostí nebo jemnou chutí. Kvalitnější bývají jemnější, méně sladké a vyváženější, což umožňuje lépe vyniknout chuťovým nuancím ginu. Levnější značky bývají sladší a více „lepkavé“, což může přehlušit gin.
Existují tedy giny, které je pro Gin & Tonic škoda?
Ano, některé prémiové giny, které jsou extrémně komplexní a aromaticky bohaté (např. Monkey 47, KiNoBi), si zaslouží, aby byly vychutnány čisté, nebo jen s velmi jemným tonicem případně v malém množství s ledem. Míchání takových ginů s běžným tonicem by mohlo potlačit jejich chuť.
Pokud zvolíte silně sladký nebo chuťově agresivní tonic, jako jsou většinou levné varianty, může přehlušit nuance ginu a vytvořit těžkopádnou kombinaci. Nicméně s některými základními giny může i levnější tonic fungovat dobře.
Podle čeho vybírat tonic? Co jsou rozhodující charakteristiky?
- Sladkost: Některé tonicy jsou méně sladké a dovolují ginům více vyniknout. Jiné značky zase bývají hořčejší a spíše suché.
- Hořkost: Klasický tonic obsahuje chinin, který dodává hořkost. U některých levnějších značek může být chinin přebit cukrem nebo umělými přísadami, což snižuje kvalitu výsledného drinku.
- Aromatické varianty: Existují ochucené toniky (s citrusy, levandulí, růžovým pepřem apod.), které mohou drinku dodat další chuťové vrstvy, pokud dobře ladí s ginem.
Máte vy sám oblíbenou kombinaci značek ginu a tonicu?
Asi nemám, rád to střídám.
Citron nebo limeta?
Do Gin & Tonic se častěji používá limeta, protože její svěží, ostrá chuť lépe ladí s hořkostí tonicu a některými druhy ginů. Nicméně citron je vhodnější, zejména pokud používáte gin s výraznými citrusovými tóny. Je to hlavně otázka preference.
Do jakých drinků se gin ještě hodí?
Gin je velmi univerzální destilát a hodí se do celé řady koktejlů:
- Negroni (gin, Campari, sladký vermut)
- Martini (gin, suchý vermut)
- Tom Collins (gin, citronová šťáva, cukr, soda)
- French 75 (gin, šumivé víno, citronová šťáva, cukr)
- Gimlet (gin, limetový cordial)
Pokud máte rádi svěží, aromatické nápoje, gin je skvělý základ, který se dá kombinovat s různými přísadami dle chuti.
Den ginu s tonicem
Věděli jste, že tento legendární drink slaví i svůj den? Mezinárodní Gin & Tonic Day se slaví 19. října a vychází z dojemné a zároveň zábavné historky.
- Vznikl jako pocta dámě Mary Edith Keyburn, vášnivé milovnici ginu s tonikem, která zemřela 19. října 2010 ve věku 95 let s oblíbeným drinkem v ruce. Na její přání jí blízcí tajně přinesli poslední sklenku tohoto koktejlu přímo do nemocnice.
- Od té doby slaví její rodina a přátelé 19. říjen jako International Gin & Tonic Day, aby si připomněli nejen Mary, ale i její lásku k tomuto nápoji a neotřelý smysl pro humor.
- Díky síle a dosahu sociálních sítí se tento den proměnil v mezinárodní oslavu jednoho z nejoblíbenějších koktejlů na světě.
Zdroje: Pernod Ricard Czech Republic