Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy jak, s čím a z čeho gin pít.
Jak pít gin
Gin se příliš nepije samotný. Výjimku tvoří prémiové destiláty, které se podávají na ledu. Většinou je však gin součástí oblíbených koktejlů.
■ GIN & TONIC: Klasický koktejl, oblíbený pro svou jednoduchost a osvěžující chuť. Ideální poměr je 4 cl ginu na 12 cl toniku. Tomu odpovídají i malá balení ‚řemeslných‘ toniků ve skle. Počítá se s tím, že tonik do drinku padne čerstvě otevřený, kdy má optimální perlení. Velké plastové lahve barmani nedoporučují kvůli chuti i úniku bublinek a bez perlení se vytratí svěžest.
■ MARTINI: Tradiční koktejl má celou řadu variant, ale gin a suché martini (nebo jiný vermut) v poměru 2 : 1 je uznávaná klasika.
■ NEGRONI: Směs ginu, Campari a sladkého vermutu, v poměru 1 : 1 : 1. Stačí přidat led a plátek pomeranče.
■ TOM COLLINS: Koktejl z ginu, citronové šťávy, cukrového sirupu a sody. Místo běžného rozvaru z cukru a vody lze použít domácí sirupy, třeba bezinkový a mátový. Míchá se v poměru 6 : 4 : 2, tedy 6 cl ginu, 4 cl citrusové šťávy a 2 cl sirupu.
■ PALOMA: Drink z ginu, grapefruitového džusu, limetové šťávy a cukrového sirupu.
S čím gin kombinovat
Osvědčeným doprovodem ginu jsou svěží citrusy. Citron, limetka, pomeranč nebo grapefruit skvěle doplňují jeho chuť. Můžete je použít jako ozdobu nebo je s destilátem přímo smíchat.
Díky specifickému bylinnému charakteru ginu jsou čerstvé bylinky další jasnou volbou. Rozmarýn, tymián, bazalka nebo máta mohou přidat ginu zajímavé aroma. Můžete je použít jako ozdobu nebo je nechat v nápoji louhovat. Přidat se může také salátová okurka, extravagantnější přísadou je i nakládaná cibulka.
Chcete-li chuť ginu zjemnit, sáhněte po ovocných džusech a šťávách. Šťávy z brusinek, granátového jablka, lesních plodů nebo výluh či sirup z bezových květů mohou dodat ginu sladkost a ovocnou chuť.
Z čeho pít ginové koktejly
Vysoké štíhlé sklenice jsou ideální na koktejl Tom Collins, po kterém se tento typ sklenice i jmenuje. Dříve byly hodně používané i na gin s tonikem. Díky tvaru skla si koktejly déle uchovají perlení, ale nevýhodou je, že v nich rychleji roztává led, který ředí chuť drinku.
Copa de Balón – velká sklenice na nožce, podobná té na víno. Trend původně ze španělského pobřeží Costa Brava se rozšířil do světa. Vejdou se do ní velké kostky ledu (8 x 8 cm). Širší typ sklenice také lépe drží aroma.